Trošku chladno, dobře připravená trať, velice solidní divácká účast, ale méně početné startovní pole. Takové byla kulisy letošního premiérové závodu. Především účast pouhých třiadvaceti jezdců v hlavní třídě MX1 byla zarážející. Náročná trať v Blanské kotlině budí respekt, a ne každý si na ni hned po zimě troufl.

Ti nejlepší ale dorazili (až na několik marodů, mezi které patří třeba Jihočech Martin Finěk) a k vidění byly kvalitní závody.

Nejprestižnější kubaturu MX1 ovládli motokrosaři z jihu Čech. Kvalifikaci vyhrál Václav Kovář před obhájcem titulu Martinem Michkem. „Ujistil jsme se, že po dobré zimní přípravě na tom nejsem rychlostně špatně. Teď to ještě potvrdit v závodě,“ smál se Kovář před finálovými jízdami.

V těch měl ale navrch lídr českého motokrosu Martin Michek. V obou rozjížďkách nejlépe odstartoval a už před sebe nikoho až do cíle nepustil. „Jednoduché to nebylo, ale starty mi vyšly perfektně. Pak už jsem si hlavně hlídal rozestupy za mnou. Vašek Kovář jel perfektní závod, to musím uznat,“ ocenil svého největšího soupeře. „Je to jen první závod, ale nikoho moc na nejvyšší stupeň pouštět nechci,“ usmál se.

Václav Kovář z HT Group Racing teamu potvrdil, že je na letošní sezonu po dlouhé zimě velmi dobře připraven. V první jízdě vypálil hned za Michkem a skoro celou dobu se za ním držel na dostřel. „V závěru jsem ale udělal chybu, Martin mi odskočil a už jsem dojel na jistotu pro druhé místo,“ zhodnotil průběh úvodní rozjížďky.

Ta druhá ale vypadala jinak. Kovář začal až jako šestý. „Chvíli mi pak trvalo, než jsem se dostal na druhé místo. Martinovi na prvním místě jsem se nepřibližoval, takže jsem si už jenom pohlídal druhé místo. Každopádně to byl dobrý vstup do sezony,“ chválil si.

Třetí příčku obsadil loňský šampion třídy MX2 Maďar Bence Szvoboda, čtvrtý dojel ambiciózní Polák Wysocki.
Ve slabší třídě vyhrál první jízdu Francouz Jaulin před svým týmovým kolegou Martinem Krčem. Ve druhé zvítězil Slovák Šikyňa, jehož v první rundě vyřadilo ze hry rozpletené kolo. Druhý skončil Jaulin, jenž se stal také celkovým vítězem kaplického závodu.

Mezi veterány dominoval zcela jasně suverénní Martin Žerava před navrátilcem Petrem Masaříkem. Také mezi ženami zvítězila naprosto přesvědčivě největší favoritka někdejší mistryně světa Němka Steffi Laierová.

Zrcadlo výsledků

MX1 – I. jízda: 1. Michek, 2. Kovář, 3. Szvoboda (Maď.), 4. Wysocki (Pol.), 5. Neugebauer, 6. Sukup, 7. Weschta, 8. Smítka, 9. Smola, 10. Bartoš, 16. Čadek, II. jízda: 1. Michek, 2. Kovář, 3. Szvoboda, 4. Wysocki, 5. Smítka, 6. Neugebauer, 7. Sukup, 8. Weschta, 9. Smola, 10. Bartoš, 13. Čadek. Celkově: 1. Michek 50, 2. Kovář 44, 3. Szvoboda 40, 4. Wysocki 36, 5. Neugebauer 31, 6. Smítka 29, 14. Čadek 13.
MX2 – I. jízda: 1. Jaulin (Fr.), 2. Krč, 3. Nedvěd, 4. Liška, 5. Polák, 6. Poláš (SR), 14. Soldát, II. jízda: 1. Šikyňa (SR), 2. Jaulin, 3. Liška, 4. Polák, 5. Nedvěd, 6. Terešák. Celkově: 1. Jaulin 47, 2. Liška 38, 3. Nedvěd 36, 4. Polák 34, 5. Poláš 29, 19. Soldát 7.
Veteráni: 1. Žerava 50, 2. Masařík 44, 3. Mužík 40, 4. Hammerl (Rak./Motosport Chýnov) 36, 7. Horský 28, 8. Doppler (Rak./Motosport Chýnov) 26, 17. Heřman 10.
Ženy: 1. Laierová (Něm.) 50, 2. Hronková 44, 3. Kapsamerová (Rak.) 40.