Na druhé pozici sáhli Golden State po pivotovi Jamesovi Wisemanovi z Memphis Tigers rovněž z NCAA a zástupci Charlotte, kde působí i český skaut Jakub Kudláček, si jako trojku vybrali LaMela Balla z australského týmu Illawarra Hawks.

Čtvrtou volbu mělo Chicago, působiště v současnosti jediného Čecha v NBA Tomáše Satoranského, a zvolilo křídlo Patricka Williamse z týmu Florida State Seminoles.

Český basketbalista Vít Krejčí
Bartoň tvrdí: Krejčí je unikát, ale zranění ho v draftu NBA může srazit

Draftem NBA prošli dosud jen čtyři Češi, kteří se také jako jediní zástupci z tuzemska v soutěži nakonec objevili. Jiřího Zídka mladšího si vybralo v roce 1995 na 22. pozici vedení Charlotte, o sedm později si vybrala na 15. místě Philadelphia Jiřího Welsche. V roce 2011 byl šestkou draftu díky zájmu Washingtonu Jan Veselý a stejný klub si před osmi lety vybral na 32. pozici Satoranského.

Výběr sledoval z marodky

Wizards tak zvolili i třetího z pětice draftovaných Čechů a navíc po Krejčím sáhli na pozici, kterou získali loni 6. července výměnou za Satoranského od Chicaga. Satoranský po třech letech strávených v dresu Wizards podepsal s Bulls tříletou smlouvu celkem na 30 milionů dolarů. Veselý hrál za Washington v letech 2011 až 2014.

Krejčí sledoval výběr z marodky. V duelu španělské ligy proti Realu Madrid 25. září si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni, při operaci se zjistilo, že má poškozené i oba menisky a doba jeho rekonvalescence se odhaduje na osm až dvanáct měsíců.

Miroslav Vondřička
Skromný a pracovitý kluk. Tak na Krejčího vzpomíná legendární strakonický trenér

Wizards svou první volbu na 9. místě využili k tomu, aby získali izraelské křídlo Deniho Avdiju z Maccabi Tel Aviv. V první šestnáctce byl vedle něj mezi samými Američany už jen Francouz Killian Hayes z německého Ulmu, jehož vzal jako sedmého v pořadí Detroit.

Draft se konal kvůli pandeii koronaviru virtuálně ze studií televizní stanice ESPN v Bristolu. Původně byl naplánován už na 25. června, dalším možným termínem byla polovina října a nakonec byl ještě o měsíc odložen.

Vít Krejčí doma ve Strakonicích
Povedlo se. Jihočech Vít Krejčí uspěl na draftu