Dlouhodobě chladné počasí, které mělo na svědomí slabou jezdeckou účast na úvodním závodu přeboru v Pacově, se konečně umoudřilo a v Kaplici bylo slušné jezdecké pole. Přijelo celkem 141 jezdců. „Tolik závodníků na krajském přeboru tady už ani nepamatuji a jsem zároveň rád, že se během dne vše podařilo stihnout v rámci časového harmonogramu," pochvaloval si ředitel závodu a šéf kaplického motokrosu Jan Froněk.

„Povrch tratě byl po celý den v podstatě optimální, trochu toho bláta během tréninků a prvních jízd vyschlo a na druhé jízdy už se dokonce muselo na některých místech mírně zavlažovat," lebedil si i vedoucí jihočeského motokrosového střediska Evžen Zadražil.

Vzhledem ke slušnému počtu účastníků se třídy MX1 a MX2 nespojovaly (ani třídy Amatér). Třiadvacet jezdců se postavilo na start ve třídě 65 + 85 ccm. Obě jízdy vyhrál Jaroslav Kalný z Motokrosové školy RT. Druhý byl Luděk Černý z Motosportu Chýnov a spolu se Šimonem Proučilem z SMS Praha se vyhoupl do čela seriálu. Ve zvlášť bodovaných pětašedesátkách byl jasně nejrychlejší Rakušan Max Ernecker.

Ve třídě MX2 Amatér suveréně zvítězil čtrnáctiletý Marvin Salzer z Motosportu Chýnov. Ten absolvoval závod KP jen jako trénink pro rakouský juniorský šampionát, celého seriálu se účastnit nebude. Sám po závodě prohlásil, že příště určitě pojede s rychlejšími kolegy třídu MX2. Druhý skončil Jakub Kos ze Stříbra, který se tak dostal do průběžného vedení seriálu, a třetí místo vyzávodila úspěšná účastnice mistrovství republiky třídy WMX Kristýna Vítková z Yamaha Čepalák RT.

Ve třídě MX1 Amatér s přehledem zvítězil Viktor Šrom z MTZ Mototechnika MX Teamu a po výhře v Pacově jasně vede i seriál. Druhý byl na dvoutaktu jedoucí sedmnáctiletý mladík Martin Zeman z AMK Pacov, třetí místo v Kaplici bral o generaci starší jezdec Jan Poláček z Veselí nad Lužnicí.

Ve třídě Veterán se po delší době dostavil Ladislav Mikas z Motosportu Chýnov. Ukázal, že ze svého umění nic nezapomněl, jen trochu bojoval se silami, především v první jízdě, kdy se propadl z prvního místa na třetí. Druhou pak již vyhrál, ale na celkové vítězství mu to nestačilo, protože o dva body před ním byl rychlý Michal Buchta z Intercars Motoman Teamu. Třetí byl Roman Váca z Klenovic u Soběslavi. Startovní pole této třídy bylo oproti prvnímu závodu hodně obměněné, seriál vede Zdeněk Svoboda z Motosportu Chýnov před Jiřím Fárou z Kamikaze RT. Zvlášť hodnocené Vetrány nad 50 let vyhrál jihočeský matador Milan Heřman z Moto Teamu Excel Racing a mezi nejstaršími jezdci nad 60 let pak Jan Roziňák z Motosportu Chýnov.

Třídu MX2 dle očekávání ovládl v podstatě domácí jezdec Rudolf Plch z Extreme Motorsportu. Bez ztráty kytičky vede i seriál. Druhé místo v Kaplici vybojoval Martin Andrusiv z Velkého Ratmírova, který jel na dvoutaktní stopětadvacítce. Třetí místo patřilo především díky vydařené první jízdě Pavlu Beránkovi z Hradišťka.

Ve třídě MX1 zcela logicky neměl konkurenci lídr mezinárodního mistrovství republiky v této třídě Martin Michek z týmu Buksa Ados KTM. Pojal sobotu víceméně jako kvalitní trénink. Druhé místo si v poklidu vyjel Michal Gregor z Vrtal MX Teamu, který s náskokem vede i celý seriál.

Stejně jako Rudolf Plch v MX2 tak oba vykročili za obhajobou loňských titulů přeborníků kraje ve dvou nejsilnějších třídách. Třetí místo si odvezl Středočech Miloslav Rožec. Také on pojal kaplický závod jako trénink na srpnový šampionát na této trati.

Třetí závod se pojede v sobotu 27 května na oblíbené trati v Netolicích.