V domácím prostředí si obhájci titulu se čtvrtým týmem základní části poradili, po dramatickém boji vyhráli pod dohledem nového reprezentačního trenéra Bernarda 3:0. 

 Příbramský celek si přivezl i hlouček svých příznivců, kteří se místo fandění spíš snažili o to vyhnat všechny ostatní z haly.

Ani to ale nezabránilo domácím ve výborném výkonu, kterým se v úvodu série prezentovali. Nahrávač Zapletal zkušeně a přesně rozdával nahrávky svým útočníkům, kteří se téměř nemýlili, obrana na straně Jihostroje byla rovněž o kus lepší než ta Příbramská.

Svěřenci exbudějovického kouče Petra Broma sice vstoupili do utkání s velkým nadšením, které ale strojově přesná hra Českých Budějovic brzy zchladila. Ve třetím setu už se příbramští Kocouři jen bránili. „Na začátku se nám hrálo těžce, Příbram je houževnatý soupeř. Pak se nám povedlo odskočit, ve třetím setu jsme je měli pod tlakem,“ sdělil po utkání univerzál Jihostroje Jakub Novotný.

„Ale série bude ještě dlouhá. Byli jsme i trochu nervózní před utkáním, ale kdo by nebyl. To k tomu patří. Dělali jsme méně chyb, proto jsme vyhráli. Ale je třeba zítra dávat obrovský pozor,“ dodala mlátička Jihostroje.

„Věděli jsme, co nás čeká, že série s Jihostrojem bude velmi těžká. Budějovičtí jsou favority, potřebují vyhrát čtyři zápasy. Nyní se jim to povedlo poprvé, ale zítra se zkusíme znovu o vítězství poprat. Dnes jsme hůř přihrávali, proto jsme i hůř útočili,“ sdělil trenér Příbrami Petr Brom.

V úterý  sehrají tradiční rivalové druhé utkání semifinále, začátek je opět v 18 hodin.

1. utkání semifinále:
VK České Budějovice – Příbram  3:0 (21, 19, 18)
Rozhodčí: Labašta, Hudík, čas: 78 min.  1150 diváků.
Stav série: 1:0.

Č. Budějovice: Zapletal, Novotný, Sukuba, Mach, Rojas, Fila, libero Juračka – Habr, Smrčka, Michálek. Trenéři Jan Svoboda a Stanislav Pochop.
Příbram: Pekárek, Kriško, Havrlík, Leikep, Böhm, Zach, libero Málek – Čížek. Trenér Petr Brom.