Období nadvlády Českých Budějovic ve vozíčkářském florbalu skončilo. Klub z jihu Čech vyhrál poslední dva ligové tituly a sbíral vavříny na mezinárodních turnajích. Naposledy vyhrál silně obsazený mezinárodní turnaj ve Švédsku. V letošním finále florbalové ligy vozíčkářů ale Štíři narazili.

Jejich přemožitelem se stal Tatran Střešovice, který po zisku ligového titulu letos hodně toužil.

Tatran patří mezi zakladatele vozíčkářského florbalu a stal se historicky prvním vítězem ligy vozíčkářů. To se psal rok 2003. Na další titul čekal Tatran dlouhých šestnáct let. „Jsou to krásné pocity. Úroveň florbalu vozíčkářů šla strašně nahoru. O to víc jsme na zisk titulu pyšní. Už to není o perfektním výkonu jednotlivců, je to dílo celého kolektivu," svěřil se se svými dojmy trenér handicapovaných florbalistů Tatranu Martin Kosinka.

„Nemožné se stalo skutkem," znělo z tábora florbalistů Tatranu. „Takový úspěch už se nemusí víckrát opakovat," shodovali se šťastní hráči. Jedním z nich byl i Jan Natov, který s Tatranem Střešovice vybojoval titul i v extralize nepostižených florbalistů. „Ať vyhrajete se zdravými nebo handicapovanými, pocit ze zisku titulu je opojný. Vlastně k tomu stačilo málo. Zranil jsem si nohu a florbal jsem hrát nemohl. Dostal jsem nabídku od trenéra vozíčkářů Tatranu, jestli to nechci zkusit na vozíku a teď mám titul," dával najevo nefalšovanou radost Natov.

Štíři nakonec brali „jen" stříbro, ale jeho hráči přijali porážku sportovně. Žádné velké zklamání se na jejich tvářích nezračilo. „Chtěli jsme si hlavně zahrát finále, to se podařilo, takže jsme spokojeni. Za výkon ve finálovém utkání se stydět nemusíme, Tatran byl prostě šťastnější. Důležité je, že náš tým šlape, a nikde není psáno, že příští rok nemůžeme vyhrát zase my. Nemůžeme přece vyhrávat pokaždé," uvedl Zbyněk Sýkora z týmu Štírů s narážkou na letošní vítězství na turnaji Malmö open a také zisk dvou posledních extraligových titulů.

Samotné finále bylo opravdu důstojným vyvrcholením celého ligového ročníku. Utkání přihlížel fotbalový internacionál Karel Poborský, který si sám florbal na vozíku v exhibičním miniturnaji vyzkoušel.

„Má to vysokou úroveň. Oproti předchozím zápasům vidíme špičkový florbal. Pražáci jsou výborně nachystaní, dobře brání a těžko se k nim dostáváme. Zatím jsou na koni, ale máme ještě jednu třetinu, takže uvidíme," okomentoval Poborský dění na hřišti během druhé přestávky. Štíři v tu chvíli prohrávali 0:2.

V poslední třetině se o dramatickou koncovku postaral kapitán Štírů Šindelář, který snížil na 1:2, výhru už si ale Tatran vzít nenechal. „Bylo to jedno z nejkrásnějších finále a oslava florbalu. Byla to úžasná hra z obou stran a diváci se museli bavit," uhodil hřebík na hlavičku kouč Tatranu Kosinka.

Samotnému finále předcházel turnaj sportovních osobností, ve kterém se utkaly týmy fotbalistů Dynama, hokejistů Motoru a volejbalistů Jihostroje doplněných o hráče s tělesným postižením.

S hokejkou to nejlépe šlo fotbalistům, kteří exhibiční turnaj vyhráli. „Bylo to pro mě něco nového. Neznám všechny ty fígly, které kluci na vozíku používají. Těžké bylo hlavně zkoordinovat pohyb. Ale jinak jsem si to užil. Měl jsem dobré spoluhráče, dvakrát jsme vyhráli, takže to bylo dobré," svěřil se člen vítězného mužstva Karel Poborský.

Na slavnostním vyhlášení předal medaile nejlepším hlubocký senátor Tomáš Jirsa. „Jste machři," řekl bez sáhodlouhých proslovů senátor a všechny účastníky play-off vybídl k návštěvě Hluboké nad Vltavou. „Přihlaste se a máte u mě oběd," dodal Jirsa.