Jednoduché to ale rozhodně neměl. Zuby se na jeho skalp totiž brousí další Jihočech Václav Kovář. Nakonec vyhrál každý z nich jednu rozjížďku, díky prvenství v té druhé se z celkového triumfu radoval stejně jako na prvním závodě v Kaplici Michek.

V dopolední kvalifikaci byl rychlejší Kovář, Michek skončil druhý. „Vašek jel hodně rychle. Bral jsem ale druhé místo jako velmi dobrou výchozí pozici. Mohl jsem si vybrat dobré místo na startu. To nebyl žádný problém. S tím jsem byl spokojen,“ ujistí.

V první finálové jízdě nevyšel Michkovi úplně ideálně start. „Začínal jsem až někde kolem devátého místa. Vašek Kovář byl o několik pozic přede mnou a chvilku nám oběma trvalo, než jsme se posunuli dopředu. Vašek byl blíž, tak se tam dostal o něco dřív,“ vrací se k průběhu úvodního finále. „To také nakonec rozhodlo. Už jsem se na něj nestačil dostat a cílem jsem projel druhý,“ dodá.

Na vítězného Kováře ztratil Michek osm vteřin. Třetí skončil Marek Sukup a čtvrtý nestárnoucí Petr Bartoš.

Do druhé jízdy odstartoval Michek podstatně lépe. „Začínal jsem na nějakém druhém třetím místě. Rychle jsem se ale dostal do čela a pak jsem se snažil především hlídat si první pozici. Musel jsem ale pořád držet plyn. Kluci za mnou jeli hodně rychle. Především s Vaškem Kovářem jsme sváděli tvrdé souboje, které se divákům musely líbit. A že jich kolem tratě byla spousta. Byl to adrenalin pro ně i pro nás. Fandili mně i Vaškovi. Byla to paráda. Opravdu pěkné závody,“ chválil si.

Michek nakonec svého největšího rivala před sebe ani na chvilku nepustil a nakonec projel cílem před ním. Za druhým Kovářem dojel třetí Bartoš a stejné bylo i celkové pořadí na stupních vítězů.

Letošní domácí šampionát začínal na apríla v Kaplici. „To byl ale úplně jiný závod,“ namítne lídr šampionátu. „V Kaplici to bylo mnohem těžší. V Pacově se jelo na tvrdé trati, na které se nedělaly žádné koleje. Nebylo na ní tolik těžkých prvků jako v Kaplici. Závod se mi líbil, ale byl to jiný Pacov než jindy. Bez kolejí,“ ještě jednou zdůrazní.

První dva závody šestidílného seriálu jasně naznačily, jak budou letos rozdány karty. O titul se budou s největší pravděpodobností prát jenom Jihočeši Martin Michek s Václavem Kovářem. „Je fakt, že třetí za námi měl pokaždé docela velkou ztrátu. Přijdou ale i jednodušší tratě, kde se rozdíly více smazávají,“ upozorňuje. „Ale ukázalo se, že jsme s Vaškem hodně vepředu. Uvidíme, co přinesou další závody,“ nechce předbíhat.

Michek vyhrál poslední čtyři domácí tituly ve třídě MX1 v řadě (a předtím další dva). Jeho jasným cílem je získat další. Proti bude ale právě Václav Kovář. „Přečetl jsem si v novinách, že mi Vašek chce titul sebrat. Je to pro mě velký soupeř, ale nedám mu nic zadarmo. Budu se snažit málo mluvit, ale na trati být co nejlepší,“ usměje se.

Kromě mistrovství republiky letos Michek hlásí také návrat do mistrovství Evropy třídy Open. V Evropě vybojoval dva tituly, minulý rok ale šampionát starého kontinentu vynechal. „Zkoušel jsem mistrovství světa. Na Evropu nebyl čas,“ vysvětlí. „Letos jsme zvolili jinou týmovou strategii. Pojedu stejně jako předtím kompletní seriál mistrovství Evropy. Tím ale není řečeno, že nezkusím i nějaký závod světového šampionátu,“ upřesňuje.

Mistrovství Evropy má za sebou úvodní dva závody a jezdec týmu Buksa/Ados si v nich vedl znamenitě. Ve Slovinsku skončil druhý, v Maďarsku dokonce zvítězil a usadil se na čele průběžné klasifikace.

„Konkurence se v Evropě zvyšuje a přibývají kvalitní jezdci. Ve Slovinsku jsem byl dvakrát druhý za domácím Gerčarem. Byl to výborný závod, bojovali jsme kolo na kolo, ale on z toho dvakrát vyšel jako vítěz. Pokaždé jsme dojeli snad ve vteřině. Druhé místo ale bylo dobrým vstupem do seriálu,“ spokojeně přikývne.

O týden později v Maďarsku už přemožitele nenašel. „Dvakrát jsem vyhrál, ale jednoduché to nebylo. Především domácí Maďaři byli na své trati silní. Jelo se na pískovém podkladu, na kterém jsou rychlí. Díky výhře jsem se posunul do čela seriálu,“ chválí si.

Mistrovství Evropy letos čítá pět závodů. Ten třetí se pojede už o tomto víkendu na Ukrajině. „Už se pomalu balím,“ usměje se Michek. „Chtěl bych v Evropě vybojovat svůj třetí titul v kariéře. To nezastírám. Ale kvalitních soupeřů přibylo. Lehké to nebude,“ je si dobře vědom.