Má jít o „profesionálně udělaný a aktuální sestřih událostí dne s jasným těžištěm na Horní Rakousy, přičemž zahrne také národně a mezinárodně významná témata, aby poskytla divákovi dobrý přehled dne,“ komentují OÖN.

Pro šéfredaktora OÖN Geralda Mandlbauera je OÖN-TV další logický krok vývoje média. „Pracujeme půl roku zesíleně multimediálně a k tomu jednoduše patří i pohybllivý obraz. Naší vlajkovou lodí je a nadále zůstane tištěné vydání. Vedle něj rozehráváme internetovým zpravodajstvím, filmovými příspěvky, rychlými zprávami a teď i televizním vysíláním celou mediální klaviaturu,“ říká. Dvanáctiminutový pořad bude vznikat ve dvou studiích newsroomu na linecké Promenade v silné vazbě na deník.

Za obsah vysílání bude zodpovědná „šéfová ve službě“, 33letá rodačka z Gmundenu Daniela Dahlkeová, která bude pořad také moderovat. Dalšími moderátory jsou Christof Bauer a Jasmine Baumgartingerová.

Pro případné české zájemce parametry příjmu:

satelit: Astra 1N
orbitální pozice: 19,2° východně
transponder: č. 115
provider: ORF Digital
kmitočet: 12,663 GHz
polarizace: horizontální
Symbol Rate: 22000 kSymb/s
FEC: 5/6
identifikace: TV1 OOE

označení stanice: BTV
(internet: www.btv.cc)

Městská jezdí zdarma

Budou u sousedů jezdit zdarma?Zdroj: Deník/repro PNP

Městský autobus v dolnobavorském Viechtachu objíždí své dva tucty zastávek ve všední dny osmkrát, v sobotu čtyřikrát – a od 1. listopadu zdarma. Dosud cestující platili za denní permanentku 2,50, za jednu jízdu jedno euro. Rozhodnutí obecní rady předcházela žádost městské rady mládeže, aby děti a mladiství jízdné neplatili. Dovolenkoví hosté už nemusejí platit delší dobu. Teď městská rada rozšířila na tři roky tuto úlevu pro všechny. „Zdarma jezdící autobus městské hromadné dopravy by měl být v Bavorsku jedinečný a v celospolkovém měřítku má jen jedno město obdobnou nabídku,“ komentuje PNP.

Krásu vykouzlil písek Sahary?

Nádherná barevná podívaná.Zdroj: Deník/repro PNP

Téměř mystická hra přírody čarovala ve čtvrtek nad částmi Dolního Bavorska, zaznamenala PNP. V Pasově zachytil okouzlující nebe v 17.30 hodiny Markus Zechbauer. „Ostré vyčlenění mraků na obloze je podle meteorologa Stefana Zendera zcela normální, něco takového se stále opakuje, ale zvláštnější jsou žlutavé tóny barev. Na jedné straně je v mracích vyvolává zapadající slunce, ale ve hře byl podle experta pravděpodobně také prach ze Sahary. Ten transportoval s mraky ze Středomoří přímo do Dolního Bavorska vlhký a teplý vzduch. V oblasti bez mraků byl vzduch sušší a díky západnímu větru také téměř bez prachu,“ uvádí list.