Netradiční vyučovací hodinu prožili v polovině tohoto týdne studenti Gymnázia Česká a Olympijských nadějí v Č. Budějovicích. Přímo do tělocvičny za nimi zavítali během středečního dopoledne úspěšní bratři Jakub a Matěj Smržovi.
Oba už řadu let reprezentují Českou republiku v seriálu závodů silničních motocyklů, zkušenosti mají ze závodů MS.
O rok starší Jakub posbíral v letošní sezoně spoustu nových poznatků v prestižním mistrovství Velké Británie. „Fanoušci jsou tam opravdu skvělí, chodí jich velký počet," popisoval neopakovatelnou atmosféru okruhů, které dříve do detailu neznal.
Mladší Matěj oslavil v úvodu prosince devětadvacáté  narozeniny, za rok se tedy chystá na „kulatiny".
„Hlavně se ale chystám na další náročnou sezonu, trénuju, připravuju se ve stylu karate pod vedením trenéra Miroslava  Hýska," popisoval svůj aktuální sportovní program ambiciozní jezdec, který letos perně bojoval o body v německém msitrovství.
Oba bratři odpovídali na velmi zvídavé dotazy studentů. Ty zajímalo vše, co s jízdou na motocyklu souvisí.  Jakuba Matěj Smržovi přiblížili, jaký je život v kolotoči závodů.
Dá se motocyklovým sportem uživit? Zajímalo studenty.  Zkušenější Jakub pohotvě  odpověděl: „Trvá strašně dlouho, než se dostanete na takovou úroveň, kdy se vám finance začnou vracet. Nejprve jich do kariéry musíte hodně vložit, to platilo i u nás, do nás investoval především táta."
Úspěšná sourozenecká dvojice přeje všem příznivcům sportu nejen na jihu Čech příjemné a klidné prožití letošních Vánoc.