Díky věhlasu táborského klubu vzrostl zájem nejmenších adeptů o tenis a klub se rozrostl nejen o hráče, ale i trenéry. Oddíl se pyšní několika desítkami medailí z krajských přeborů jednotlivců a čtyřher. Dokázal se prosadit i na mistrovství republiky, kde jeho hráči vybojovali čtyři medaile v soutěži jednotlivců. „Největším úspěchem v soutěži družstev bylo před dvěma roky čtvrté místo v kategorii minitenis," pochlubil se předseda spolku František Ševčík.

Stále početnější základna

V klubu je dobře postaráno o nejmenší zájemce až po hráče dorosteneckých kategorií. Návaznost na všechny kategorie je dobrým předpokladem pro další rozvoj. Počátečním cílem bylo vybudovat tenisovou akademii, kde by děti hostovaly nebo hrály v jiných klubech. „Když jsme uviděli velký zájem, tak jsme založili vlastní družstva. A ty se během dvou let nejen probojovala do nejvyšších krajských soutěží, ale stali jsme se i špičkou mládežnického tenisu v kraji," uvedl Ševčík.

Pro vyšší výkonnost a další zlepšování je nezbytná i motivace. Do táborského klubu okamžitě zamířili nejlepší talentovaní hráči. „Je zajímavé, že se k nám hráči hlásí sami. Vidí u nás spoustu šikovných dětí, se kterými si můžou kvalitně zatrénovat. A v tenise je sparing strašně důležitý," vysvětluje.
Jedním z příkladů je příchod talentované šestnáctileté Žanety Maťhové, odchovankyně milevského tenisu. Mistryně republiky ve čtyřhře už nakoukla do největšího tenisu, když už si vyzkoušela angažmá v Agrofertu Prostějov. „Skončila pak kvůli neustálému a zdlouhavému dojíždění. Těší nás, že si před dvěma roky na jihu Čech vybrala právě náš oddíl," oceňuje předseda.

Zájem o tenis roste

V současné době je členy klubu devadesát dětí všech věkových kategorií. Stále rostoucí zájem o tenis v Táboře přinutil vedení klubu přijmout ještě další trenéry, na plný úvazek zde pracují čtyři profesionální trenéři. I přes využití třech kurtů v hale a čtyř venkovních kurtů, současná kapacita už nestačí. „S radostí jsme přivítali aktivitu města, které plánuje výstavbu dalších tří venkovních kurtů, a v budoucnu i centrálního kurtu," naznačil Ševčík další možné rozšíření kapacity.
O budoucnost klubu Tenis Tábor obavy nemají, nastupující generace má v dalších letech perspektivu. Každá věková kategorie si udržuje stabilní výkonnost a patří ke krajské špičce. „Větším klubům v republice konkurovat nemůžeme. Ale v daných podmínkách jsme schopni udržet stávající standard," poměřuje František Ševčík.

Rodí se nové hvězdy

V oddíle už vyrostly hvězdy, které se dokázaly prosadit na republikové úrovni. V tenisových kruzích jsou už známa jména Jan Sedláček, Matěj Koutek, Oldřich Pecha, Ema Ševčíková a Žaneta Maťhová. Jejich nástupci by v nejbližší době mohli být i další nadějní tenisté. V kategorii mladších žáků už prokazuje velmi dobrou výkonnost Jakub Sedláček, Adam Žitňanský nebo Kamil Král.
„Nemáme to zrovna jednoduché. Ostatní sporty nám talenty seberou, v okrese fungují i další tenisové oddíly. Ale i z toho mála se občas nějaká osobnost objeví. Ale nestěžujeme si, musíme si umět dobré hráče vychovat," dodává František Ševčík.

Kamilovi zatím na kurtu chybí bojovnost

Dvanáctiletý Kamil Král patří k talentovaným tenistům oddílu Tenis Tábor. Drobnější levoruký hráč se neustále zlepšuje. Nevyniká silovým pojetím hry, zato šikovností a také tenisovým myšlením. Při letošním halovém krajském přeboru jednotlivců dosáhl svého největšího úspěchu. Jednoznačně zvítězil, když během turnaje ztratil jen tři gamy. Tím si vybojoval postup na mistrovství republiky v kategorii mladšího žactva. Tam zvítězil v prvním kole a postoupil mezi nejlepších 16 hráčů.

Kamil Král. Proč sis vybral právě tenis a co tě na něm baví?
Zkoušel jsem už víc sportů, ale v tenisu se musím spolehnout jenom sám na sebe. Kolikrát se mi už stalo, že když nemám svůj den, vůbec nic s tím neudělám. Ale v ostatních kolektivních sportech mě můžou spoluhráči podržet.

Všiml jsem si, že když se ti zrovna nedaří, jsi docela kliďas. Ostatní by se asi rozčilovali, ale ty to přejdeš s ledovým klidem…
Je pravda, že nedávám emoce moc najevo. Spíš mluvím uvnitř, sám se sebou.

Takže tě nedokáže nic naštvat?
Ale ano, dokáže. Když mám nahraný lehký míč a ten pokazím, tak potom dokážu vybuchnout.

Máš svůj tenisový vzor?
Rogera Federera.

Je to snad proto, že své soupeře také tak drtíš?
Spíš proto, že jsem útočný hráč a docela klidný. Možná to asi zabírá a protivníci jsou z toho nervóznější.

To znamená, že to chceš dotáhnout až tak daleko? Jaké máš nejbližší cíle?
Letos bych chtěl postoupit do čtvrtfinále mistrovství republiky. Příští týden se už hraje krajský přebor a tak věřím, že zase vyhraju.

Co bys měl ještě vylepšit?
Určitě pohyb a psychiku.

Kdo je tvůj největší fanoušek?
Určitě mamka. Jezdí se mnou po všech turnajích a hodně mě podporuje.

Pohled trenéra Jiřího Linhy: „Kamil má hodně šikovnou ruku, naopak rezervy má ještě v pohybu, pomalejší nohy a nedostatek sebevědomí. Někdy působí moc hodně a zbytečně klidně. Potřeboval by být víc rvavý. Na druhou stranu je perfekcionista a všechno chce zahrát dokonale. Když se mu to nedaří, je z toho nešťastný. Někdy i sklopí hlavu a zápas odevzdá."

Petr Hofbauer