V pondělí totiž policejní komisař zahájil stíhání čelních představitelů zemědělského podniku, kde se tragický úraz stal, pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Informovala o tom ve středu policejní mluvčí Hana Millerová. Těžce zraněný traktorista totiž v nemocnici následně zraněním podlehl.

Ilustrační foto
Zemědělec utrpěl vážný úraz, přimáčkl ho traktor

Úraz se stal 12. dubna při nakládání hnojiva do secího stroje. Pracovní souprava traktoru Zetor 12045 s dodatečně namontovanou hydraulickou rukou, původně podle Hany Millerové určenou na nákladní automobil značky Liaz, se převrátila a přimáčkla muže, který hydraulické zařízení obsluhoval, k vedle stojícímu secímu stroji.

Ilustrační foto
Traktor se převrátil i s traktoristou

"Příčinou převrácení pracovní soupravy bylo přetížení hydraulické ruky, její špatný technický stav a dále obsluha prováděná v rozporu s bezpečnostními předpisy a návodem na obsluhu hydraulické ruky. Hydraulické zařízení mělo být na traktor namontováno v rozporu s platnými právními předpisy a mělo být provozováno bez předepsaných revizí a revizních zkoušek, kvůli čemuž měla být hydraulická ruka v nevyhovujícím technickém stavu. Dále poškozený neměl být řádně proškolen a seznámen s předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci s uvedenou pracovní soupravou," shrnula závěry poznatků kriminalistů Hana Millerová.

Doplnila, že v případě soudem uznané viny hrozí čelním představitelům dotčeného zemědělského družstva na Jindřichohradecku trest odnětí svobody na jeden rok až šest let.

V Řemíčově na Táborsku se při vyproštění jiného traktoru převrátil traktor a pod ním zůstal zaklíněný řidič.
Traktory zavalily dva muže