Petr (44) je dlouholetý a zkušený řidič. Za volantem sedí přes dvacet let a přesto ví, že každodenní vyjíždění ze Svaté Anny v Měšicích není jen o počtu naježděných kilometrů a opatrnosti.

„Hodně řidičů projíždí více než osmdesátkou, která je tam povolená. Nejhorší je odtud vyjíždět v pátek odpoledne, kdy kolem ve čtyřech pruzích sviští jednou auto za druhým,“ zmiňuje hlavní problém obyvatel Svaté Anny.

I když vyjíždějící řidiči respektují dopravní značení Stůj, dej přednost v jízdě, mnohdy není v jejich silách odhadnout rychlost aut na hlavní silnici. Navíc ve směru jízdy od Prahy na České Budějovice se za křižovatkou po obou stranách nachází autobusová zastávka.

Proto raději někteří z nich volí zdlouhavější, ale bezpečnější variantu: při cestě na České Budějovice se proto nejdříve pustí směrem na Prahu na kruhový objezd „U Mašáta“ a následně se přes něj vrátí do správného směru. Zabere to možná nějakou tu minutku navíc, ale člověk má větší jistotu, že neriskuje. Ono odbočit ze Svaté Anny rovnou na Budějovice či přejet do staré části Měšic spadá spíše do adrenalinových zážitků.

Problematicky vidí danou křižovatku v zastavěné příměstské části Tábora, která se zdá na první pohled přehledná, i dopravní policisté
„Od roku 2007 zde došlo do současné doby k 9 evidovaným dopravním nehodám. Kolik se jich tady skutečně stalo, nelze jednoznačně určit s ohledem na skutečnost, že v současné době mohou řidiči spolu sepsat euroformulář¨, kdy nemusí nehodu oznamovat policii,“ zrekapituloval dopravní nehodovosti, jejichž příčinou bylo zpravidla nedání přednosti v jízdě, zástupce vedoucího dopravního inspektorátu Dušan Vítů.

Pro zlepšení bezpečnosti muselo dojít i ke stavebním úpravám. Ve výhledu do křižovatky totiž bránilo řidiči přijíždějícímu k hlavní silnici zábradlí umístěné za silničním svodilem nad podchodem silnice č. I/3. „Na základě rozboru nehodovosti v uvedeném místě bylo na podnět dopravního inspektorátu posunuto dále od silničního svodidla, a to z důvodu, že částečně bránilo ve výhledu do křižovatky,“ vysvětlil Vítů.