Americká lékařka o důležitosti podání vitaminu K novorozencům:

| Video: Youtube

Jedním z prvních lékařských úkonů v životě novorozence je preventivní podání vitaminu K. Tento důležitý prvek totiž miminka chrání před krvácivou nemocí novorozenců. Lékaři mohou novorozenci vitamin K podat ve formě kapek, nebo injekčně.

Dospělí přijímají vitamin K ze stravy. Dobrým zdrojem je listová zelenina, sojové boby nebo fermentované potraviny. Mateřské mléko před krvácením nechrání. Obsahuje jen velice málo tohoto důležitého vitaminu.


Nahrává se anketa ...

Vitamin K chrání před krvácením

„Vitamín K je podáván novorozencům k prevenci rozvoje krvácivé nemoci. Její příčinou je právě nedostatek vitamínu K, a z toho plynoucí nedostatečná srážlivost krve. Ve svém důsledku může dojít ke krvácení do žaludku nebo z pupečního pahýlu, velmi vzácně dokonce ke krvácení do mozku,“ vysvětlují na webu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Podle článku lékaře Milana Hanzla v časopise Pediatrie pro praxi postihuje tato nemoc ve své časné a klasické fázi až 1,7 % dětí. Vitamin K totiž špatně prochází placentou, a tak se všechny děti rodí s jeho nedostatkem, uvádí na webu lékařské organizace Center for Disease Control.

„Novorozenci, kterým není podán vitamin K, mají 81krát vyšší riziko rozvoje závažného krvácení,“ varuje americká Center for Disease Control (v překladu Centrum pro kontrolu chorob).

Novorozenecké krvácení? Prevence funguje

„Prevence novorozeneckého krvácení z nedostatku vitaminu K se stala od 60. let minulého století standardní strategií v péči o novorozence ve většině vyspělých zemí,“ píše Hanzl v článku Prevence krvácení novorozenců a malých kojenců způsobené nedostatkem vitaminu K.

Podle Stanfordské Univerzity byl přitom úspěch profylaktického podávání vitaminu K novorozencům tak dramatický, že mnoho praktikujících lékařů od té doby nezažilo ve své praxi krvácivou nemoc novorozenců.

„V roce 2013 jsme studovali čtyři případy kojenců, u kterých se rozvinulo krvácení v důsledku nízkých hladin vitaminu K. Všechny čtyři děti byly starší 6 týdnů, do té doby byly zdravé a vyvíjely se normálně. Žádné z nich neobdrželo vitamin K po narození,“ popisují na webu CDC (Center for Disease Control).

Podává se injekčně nebo v kapkách

Vitamin K mohou lékaři novorozencům aplikovat dvěma způsoby. První je injekce vitaminu do svalu. „Aplikace je provedena při první očistě novorozence v období dvou až šesti hodin po porodu,“ vysvětlují na stránkách Fakultní nemocnice Ostrava

Výhodou je, že se rodič nemusí o nic starat. Miminku stačí jediná dávka. Podání vitaminu se již nemusí opakovat. Nevýhodou je chvilková bolest. Jako při každé injekci. Účinnost vitaminu také není narušena ani v případě, že miminko zvrací.

Pohled do historie

  • Krvácivá nemoc novorozenců byla poprvé popsána v roce 1894
  • Struktura vitaminu K byla identifikována až v roce 1940
  • Objev vitaminu K přinesl vědcům v roce 1943 Nobelovu cenu
  • Od šedesátých let 20. století se vitamin K preventivně podává všem novorozencům
    Zdroj: MUDr. Dokoupilová, Prevence deficitu vitaminu K, Doporučený postup Neonatologické společnosti

Jak dlouho se vitamin K kape?

Druhým způsobem podání vitaminu K jsou ústní kapky. Stejně jako injekce jsou miminku podány krátce po porodu. V tomto případě do úst. Nevýhodou je, že na rozdíl od injekční formy nestačí na doplnění hladin vitaminu jediná dávka. V podávání kapiček musí rodiče pokračovat i doma. Miminku je třeba vitamin K podávat jednou týdně až do dovršení 12 týdnů. 

U rizikových a předčasně narozených dětí se vitamin K vždy podává injekčně.

Vitamin K pro zdravé kosti

Vitamin K má v lidském těle několik funkcí. Tou nejdůležitější je formování proteinů, které umožňují srážení krve. Díky tomu je tělo schopno zastavit krvácení. Svou roli hraje také při budování kostí. U lidí s vyšším příjmem vitaminu K dochází podle webu Harvardovy Univerzity ke snížení rizika zlomenin kyčelního kloubu.

Které jídlo plné vitamínu K máte nejraději?

V jakých potravinách najdete vitamin K?

Vitamin K se vyskytuje ve dvou formách. První najdete především v listové a brukvovité zelenině. Obsahují jej špenát, brokolice, růžičková kapusta, zelí a saláty. Protože se jedná o vitamin rozpustný v tucích, je ideální zeleninu jíst pokapanou olejem, zálivkou nebo s jinými tuky. Dobrým zdrojem jsou také sojové boby.

Druhá forma vitaminu K se vyskytuje ve fermentovaných potravinách a v malém množství ve vejcích, mase a sýrech, jak uvádí web Harvardovy Univerzity.