Předchozí
1 z 7
Další

Správce první české mykologické rezervace Luční, Pavel Špinar, je mykolog samouk

Pavel Špinar nesměl studovat. Jak říká, byl politicky nespolehlivý. Houby mu tak učarovaly tak, že se koníčku věnoval, v každé volné chvíli a z amatéra se stal odborník. Celý život pracoval v sezimovoústeckém Silonu jako technolog, nyní si užívá zaslouženého důchodu. Znalosti si vyměňoval s kapacitami v oboru, například s profesorem Zdenkem Kluzákem či Josefem Šutarou.

0) Pavel Špinar nesměl studovat. Jak říká, byl politicky nespolehlivý. Houby mu tak učarovaly tak, že se koníčku věnoval, v každé volné chvíli a z amatéra se stal odborník. Celý život pracoval v sezimovoústeckém Silonu jako technolog, nyní si užívá zaslouZdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Národní přírodní památka Luční se nachází na 300 metrové hrázi stejnojmenného rybníka a vyhlášena byla v roce 1988, od té doby ji spravuji, letos oslavila 31 výročí. Když jsem houby studoval, tak jsem je zkoušel i zalévat. Měřil jsem kolik vyrostou centimetrů za den, zkoumal jsem jestli rostou nejdříve do šířky a potom do výšky či vliv měsíce a třeba také symbiózu se stromy.

1) Národní přírodní památka Luční se nachází na 300 metrové hrázi stejnojmenného rybníka a vyhlášena byla v roce 1988, od té doby ji spravuji, letos oslavila 31 výročí. Když jsem houby studoval, tak jsem je zkoušel i zalévat. Měřil jsem kolik vyrostou cenZdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Nejdříve jsem se zabýval výzkumem hřibovitých hub, v lokalitě Luční u Turovce je popsáno na 530 druhů hub z toho 28 hřibovitých. Nejvzácnějším druhem, který se zde vyskytuje je hřib moravský, nejnovějším popsaným druhem je hřib Kluzákův, to je úplně nový hřib pro celosvětovou mykologii. Ouško pestré jsem tu našel asi v roce 2006, popsali ho první Italové, změní barvu po vytržení. Nejdříve zežloutne a potom zfialoví.

2) Nejdříve jsem se zabýval výzkumem hřibovitých hub, v lokalitě Luční u Turovce je popsáno na 530 druhů hub z toho 28 hřibovitých. Nejvzácnějším druhem, který se zde vyskytuje je hřib moravský, nejnovějším popsaným druhem je hřib Kluzákův, to je úplně noZdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Pak jsem se snažil nasbírat a popsat všechny hvězdovky. Celkem se vyskytuje 27 druhů, v mé sbírce mi chybí jeden jediný, který se mi nedaří najít. Roste jen v Maďarsku, už jsem ho tam dvakrát cestoval a hledal ho. Nyní se zabývám výzkumem bedel, ty mě baví. Ale ne ty velké, ty maličké.

3) Pak jsem se snažil nasbírat a popsat všechny hvězdovky. Celkem se vyskytuje 27 druhů, v mé sbírce mi chybí jeden jediný, který se mi nedaří najít. Roste jen v Maďarsku, už jsem ho tam dvakrát cestoval a hledal ho. Nyní se zabývám výzkumem bedel, ty mě Zdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Hřib moravský voní krásně sladce, po kokosu, vanilce a kopru. Rod holubinek má na 150 druhů, jedlost i mykolog poznává podle chuti. Když lupínek pálí, tak se nejí. Pstřeň dubový je výborný nakládaný nebo na guláš, při ochutnání za syrova je lehce kyselý a má strukturu podobnou masu. Ve vlhku z něj dokonce teče červená tekutina podobná krvi.

4) Hřib moravský voní krásně sladce, po kokosu, vanilce a kopru. Rod holubinek má na 150 druhů, jedlost i mykolog poznává podle chuti. Když lupínek pálí, tak se nejí. Pstřeň dubový je výborný nakládaný nebo na guláš, při ochutnání za syrova je lehce kyselZdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Houby rostou ve vlnách a také hodně v pásech podle toho, kde více pršelo. Mýtus, že by je neměli jíst senioři a děti, zavrhuji. Sám si pochutnávám na delikatesách. Nejraději mám sluky svráskalé. Perlou kuchyně je také rudoušek uťatý, jehož výskyt není tak běžný. Zbožňuji také václavky, z kterých mi manželka připravuje držkovou polévku a guláš. S houbami je to jako s masem, musí se zpracovat čerstvé. Když se povaří, tak vydrží i týden v lednici.

5) Houby rostou ve vlnách a také hodně v pásech podle toho, kde více pršelo. Mýtus, že by je neměli jíst senioři a děti, zavrhuji. Sám si pochutnávám na delikatesách. Nejraději mám sluky svráskalé. Perlou kuchyně je také rudoušek uťatý, jehož výskyt není Zdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Pavučinců je až 1500 druhů, na Táborsku roste smrtelně jedovatý pavučinec plyšový. Najdete i tu také další vzácný hřib pružný, který se vyskytuje jen ve dvou lokalitách u nás. Letos se stalo prvně za těch 31 let, že tu vyrostly všechny hřiby z 28 druhů.

6) Pavučinců je až 1500 druhů, na Táborsku roste smrtelně jedovatý pavučinec plyšový. Najdete i tu také další vzácný hřib pružný, který se vyskytuje jen ve dvou lokalitách u nás. Letos se stalo prvně za těch 31 let, že tu vyrostly všechny hřiby z 28 druhůZdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová