Pomoci s opravami může každý. V divadelním šapitó jsou členové Voživot a studenti od 10 do 20 hodin. V 19 hodin se do pátku každý den hraje divadlo. „Byli jsme zvědaví a jsme rádi, že se tu něco děje. Přišli jsme se podívat a zeptat se, zda nechtějí s opravami pomoci. Na divadlo s dětmi chodíme několikrát do roka. Je to dobrá věc a muzeum se jistě hodí," říká návštěvnice workshopu, která si nepřála být jmenovaná.

Skrýš pod prachem

Každá ruka se pořadatelům hodí. Loutek, které divadelníci našli před necelým rokem v utajeném divadélku na půdě zvláštní školy, je kolem čtyř stovek.

Pod prachem se krčily javajky, marionety, maňásci i kulisy. Veskrze všechny byly poničené od myší, molů či vlhkem. Zorganizovali proto se studenty katedry Alternativního a loutkového divadla projekt na jejich záchranu Loutkám jde voživot.

„Divadlo má v Mladé Vožici stopadesátiletou tradici. Místní divadelníci byli nesčetněkrát ocenění. Jenže po revoluci se dal každý na podnikání a loutky i celé divadlo zůstalo zapomenuto pod prachem. Chceme nyní udělat všechno pro to, aby se tradice obnovila," popisuje student DAMU Janek Lesák z Mladé Vožice.

Projekt záchrany má několik bodů. „První bylo vynosit je ze školy, následují opravy. Dalším bodem bylo pro ně udělat důstojný prostor a naučit místní divadelníky s loutkami pracovat," popisuje Janek postup. Prostorem se stane Solná věž, v níž bude v pátek od 17 hodin otevřeno interaktivní Muzeum mladovožických loutek.

„Návštěvníci muzea by se měli bavit a moci si loutky vyzkoušet. Expozice se navíc bude neustále proměňovat, protože loutky rozhodně nebudou jen tak ležet. Budou dále žít ve hrách," podotýká Kateřina Pokorná, která tradici činohry v Mladé Vožici před rokem pomohla postavit zpět na nohy.

Při příležitosti slavnostního zahájení provozu muzea místní divadelní amatérští herci zužitkují, co se v průběhu týdne od studentů loutkoherectví naučili. Připravují první krátké loutkové představení Loutkám jde voživot!

„Byli bychom rádi, aby lidé přicházeli nejen pomoci s loutkami, ale také do souboru. Nejvíce nyní postrádáme chlapy nad 30 let a techniky," vybízí Kateřina Pokorná potenciální zájemce.

Hraje se voživot!

Program:
Středa – Představení Umělecké skupiny UMSKUP: Paranormální lomcovák (zámecká zahrada)
Čtvrtek – Představení mladovožického souboru Voživot: Stvoření světa (zámecká zahrada)
Pátek – od 17 hodin otevření Muzea mladovožických loutek (Památník Mladovožicka)
- 19 hodin premiéra první loutkové hry souboru Voživot s originálními mladovožickými loutkami (zámecká zahrada).

David Peltán