Pátek na Táborsku:

Poslední prázdninový víkend nabízí velké množství kulturních akcí. Začít můžete už v pátek v Nedvědicích u Soběslavi, kde v 17 hodin začíná bohoslužba spojená se žehnáním nově rekonstruovaných varhan. Po skončení bohoslužby ještě následuje koncert soběslavského hudebně-literárního uskupení HAMAVE.

S dětmi se můžete vydat do Veselí nad Lužnicí, kde začíná také v 17 hodin nová pohádka autorského divadla Koňmo z Kardašovy Řečice. Pohádka se jmenuje Vyprávění starého vlka aneb Pravda o Karkulce. V netradičním zpracování je vypravěčem vlk, hrát se bude v parku za kulturním domem, při dešti ve velkém sále kulturního domu.

Obrazárna Špejchar Želeč nabízí od 18 hodin vernisáž výstavy prací jihočeského malíře Vlastislava Boháče (1921-2014) Nepřiznané obrazy. Autor byl věhlasným chemikem podniku Madeta a především neohroženým bojovníkem proti nacismu. Záštitu nad celou výstavou převzal Český svaz bojovníků za svobodu, na vernisáži promluví předseda svazu Jaroslav Vodička, slovo pronese také starokatolický kněz Alois Sassmann.

Tento pátek se také uskuteční letošní poslední prázdninové noční prohlídky táborského hradu. Dětem i dospělým se otevře jedinečná příležitost vypravit se do středověkého města Tábora v době příchodu husitů. Průvodci jim budou členové šermířského spolku Táborští kupci. To je zárukou dramatických, nesecvičených soubojů, povídání o středověkém způsobu boje a zbraních a pochopitelně také o historii hradu Kotnov. Není vyloučeno, že se návštěvníci setkají i se samotným Janem Žižkou. Odměnou za výstup na jedinou dochovanou hradní věž pak bude malebný pohled na historické centrum Tábora. Prohlídky začínají v 19 hodin a je vhodné se předem objednat na tel. čísle 381 252 788.

Ve Vesnickém klubu Václava Koubka v Chotěmicích zahraje Tony Ducháček a Garage, začínají ve 20 hodin.

Sobota 30. srpna:

Pokud máte děti, pak rozhodně nepřehlédněte vystoupení Teátru Víti Marčíka v Nadějkově. Na Farské zahradě můžete od 18 hodin zhlédnout divadelní hru Mysteria Buffa, která navazuje na tradici středověkých frašek a moralit. Víťa Marčík pak pokračuje ještě v neděli v 16 hodin na farské zahradě Chyšky pohádkou Bajaja v osobité interpretaci. Představení pořádá Okrašlovací spolek Nadějkov a občanské sdružení Naše Chyšecko.

V galerii Uma Uma v Táboře můžete navštívit multižánrovou akci s názvem UMAUMAnutá ještě letní slavnost. Součástí programu je exotický didgeridoo dýchánek, koncert bubeníka kapely Znouzectnost Caina v uskupení Caine-mi, sólový projekt zpěvačky a klávesistky skupiny Zuby nehty Marky Míkové a také koncert punkové jednočlenné skupiny z Tábora Vrámci možností. Hrát se bude venku na UMAdvorku, začíná se v 16 hodin.

Pro soutěživé se nabízí tradiční chýnovská neckyáda. Začíná ve 14 hodin, závodit se bude v několika věkových kategoriích, necky můžete nechat doma, na místě vám zapůjčí erární.

Milovníci tradiční dechovky mohou v sobotu odpoledne navštívit Zálší. K poslechu zahraje od 15 do 18 hodin kapela Netolička.

Naopak pro posluchače klasické hudby je připraven koncert v Drahově v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Renesanční hudbu můžete vyslechnout v podání pěveckého sexteta Vocalsextet. Začátek je stanoven na 19. hodinu, po koncertu ještě následuje komentovaná prohlídka kostela.

V souvislosti s evropskou nocí netopýrů vás na hradě Šelmberk čeká Netopýří noc. V rámci cyklu Příroda krok za krokem můžete pozorovat netopýry s odborným komentářem, je připravena ukázka ochočených netopýrů, promítání a doprovodný program pro děti. Začíná se ve 20 hodin.

Neděle 31. srpna:

Tábor pořádá v neděli večer loučení s létem a s prázdninami v podobě již tradičního lampiónového průvodu Jordánská bludička. Průvod vychází v 19 hodin z náměstí T. G. Masaryka a skončí na zahradě u Střelnice. Součástí programu bude například soutěž o nejhezčí ručně vyrobený lampion, nebo hudebně zábavný pořad Zpátky do školy. Pokud bude pršet, akce se nekoná.

Husitské muzeum Tábor nabízí poslední dětské výtvarné dílny letošních prázdnin. Výtvarnice Andrea Koblasová a Bára Wagnerová provedou děti tvořením na devět různých historických témat. Akce dostala čas od 15 do 17 hodin přímo před budovou staré radnice.

Martina Plátová