V pondělí 19. června v Budějovicích začal posedmé týdenní mezinárodní festival pouličního umění Buskers fest. Až do pátku umělce potkáte na deseti scénách. Program zahájila skupina flašinetářů kolem pana Gombocze. Petr Znoj, dramaturg festivalu, říká: „Flašinetáři přijeli, protože se doslechli o našem festivalu a usoudili, že si udělají dovolenou a přitom tu budou celý týden hrát. Mimochodem, to se stává docela pravidelně, většinou na vlastní pěst přijedou Češi, ale občas i nějací cizinci, minulý rok takhle přijel perkusionista z Peru.“

Fenomén pouličního festivalu k nám přišel ze zahraničí, například z švýcarském Bernu či kanadského Toronta. Podle pořadatelů si českobudějovický Buskers fest vzala za příklad i jiná česká města jako Hradec Králové, Plzeň nebo Praha.

Klavír rozeznívá českobudějovickém Náměstí Přemysla Otakara II. od r. 2005. Na snímku Martin Beránek.
Lidé hrají pro radost i pro peníze

Kromě českobudějovických umělců jako Bude Cirkus nebo mladého hudebníka, který si říká Šrája, či místní kapely ONI, vystoupí v ulicích i umělci ze zahraničí. Například včera se představil chilský muzikant Cristian Manuk, japonské uskupení Tsubasa Watanabe a street circus Performer Monk, nebo argentinští akrobaté Fauera de Orbita. Vidět je můžete i v týdnu. Američan Paolo Garbanzo, dvorní kejklíř z Manchesteru, se přesunul z krumlovských Slavností pětilisté růže do další jihočeské metropole a ukáže i v Českých Budějovicích své žonglérské umění. Ind Thaalavattam si své nástroje vyrábí z odpadu a přijede je předvést i do našeho města. „Dalo by se říci, že náš festival je známější v zahraničí víc než v Česku,“ říká Petr Znoj.

Představení různých žánrů uvidíte po celém městě: na Lannově třídě, v Piaristické zahradě na Sokolském ostrově, u Černé věže, Na Sadech, v kavárně Široko, na Zlatém mostě, Zátkově nábřeží či na náměstí Přemysla Otakara II. V rámci festivalu se bude ve čtvrtek od 14 hodin konat pouliční slavnost Plachanda Open.

V pátek budou na Sokolském ostrově dvě scény. Na Open Air Festivalu vystoupí Lenka Dusilová a Baromantika.