Výstavu prací, které vznikly na sympóziu, můžete v tamních undergroundových prostorech zhlédnout pouze do neděle večer. „Jedná se o volné práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni, které doplnili výtvarníci tvořící na ulici, tedy věnující se street artu. Nejdřív jsem chtěl být egoista a mít prostor trafostanice pro sebe, svou tvorbu, ale nakonec mi velkého prostoru přišla škoda. Chtěl jsem dát těmto lidem možnost se realizovat. Aby ukázali něco, co jinde neuvidíte," říká Miloslav Keller. Spolu s ním prostor vyzdobilo dalších deset výtvarníků od 18 do 32 let.

„Bavilo mě sledovat sociální proces sympozia. Každý přišel odjinud, v průběhu se seznamovali, ovlivňovali, tvorby se prolínaly a oni dospěli k jednomu výsledku. Sympozium bylo takový vědecký pokus, s průběhem jsem tedy spokojený. Každý rozvíjel svůj talent a nakonec nás brzdil jen čas," doplňuje Miloslav Keller.

Dal šanci všem

Někdo se na akci věnoval malbě, jiný kresbě, plastikám, konceptuálnímu či audiovizuálnímu umění. Zkrátka, jak napovídá název celé akce, Volná ruka. „Brala jsem to jako velký relax, super věc. Sama jsem si tu tvořila a vznikla plastika královna z víček od piva jako odkaz na předchozí Mílovu výstavu Pro tři oči. Doma mám rozpracovanou ještě jednu, materiálu je dost. Dále tu mám školní věc na téma portrét. Udělala jsem keramickou zapékací mísu a upekla svůj autoportrét," říká Kristýna Bratránková ze SUPŠ Bechyně. Kromě toho na výstavu přivezla i „ukradenou" galerii 
s kresbami.

Portréty se zabýval i Josef Dvořák z Veselí nad Lužnicí. „Vše je průběžné, ničím se veskrze neinspiruju. Chytím se obličeje, který někde vidím, a nakonec z toho vznikne něco jiného. Mám rád tekoucí barvy, graffity. Chci se humorně trefovat do společenského dění – sociálních sítí, politiky," popisuje autor pestrobarevných maleb i drobnějších kreseb. Od 14 let maluje ve volných chvílích na vše a vším, klidně i na staré dveře od skříně primalexem.

„Líbí se mi Mílův přístup a obětavost. Lidí, kteří dají prostor a příležitost výtvarníkům z neuměleckých kruhů, je opravdu málo. Já nikdy nic takového nevystudoval," uzavřel Josef Dvořák.Veřejnost může výstavu v trafostanici u Jordánu navštívit do neděle.

Autor: David Peltán