Po šestnácti dnech degustací toho nejlepšího z tuzemské vinné produkce míří Táborský festival vína do finále. To se uskuteční v sobotu v klubu Milenium. Návštěvníci se mohou těšit na pětadvacet předních vinařství, která nabídnou více než 250 vzorků vinného moku. Nechybí novinky.

„První je, že u vstupu každý dostane katalog vinařů zdarma. Druhou je umístění prezentací sýrů do samostatných prostor, takže lidé budou moci ochutnávat v klidu, a to od dvou distributorů,“ nastínil ředitel festivalu Jiří Blafka. Další novinkou je nejsilnější sestava vinařů, která tvoří pomyslnou elitu tuzemské scény. „Také se nám povedlo domluvit celoplošnou slevu na vína a zřídit úschovnu vín. Ta bude fungovat pro lidi, kteří si například nakoupí kartón vína a nebudou ho chtít s sebou celou dobu tahat,“ dodal Blafka.

Závěr festivalu začne už ve 13 hodin. Na hlavním prezentačním sále jím bude provázet sommeliér a publicista Branko Černý. Právě tam se návštěvníci setkají s jednotlivými vinaři jako Josef Uher, Miroslav Kovacs, Vladimír Tetur, Josef Dufek, vinařství Kraus, Kořínek, Volařík, Proquin, Hruška, Kolby a jiní. Výjimkou nebudou ani vína z Rakouska, Slovenska, Chile, Portugalska, Argentiny a Nového Zélandu. Branko Černý bude s vinaři přímo na sále dělat rozhovory.

„Každou hodinu si na pódium vezme dva vinaře, které představí a udělá s nimi takovou minidegustaci. Hostesky pak zájemcům pod pódiem rozlijí zdarma víno k ochutnání,“ popisuje pořadatel. Nebude chybět show jako sekání hrdla láhve sektu šavlí.

Soutěžte o vstupenky
Chtěli byste v sobotu zdarma navštívit finále Festivalu vína v Táboře? Pro 5 čtenářů máme po 2 vstupenkách. Stačí poslat správnou odpověď na otázku?: Co je to dekantace (dekantování) vína? Odpovědi posílejte e–mailem na lubos.dvorak@denik.cz. Uveďte, prosíme, jméno a místo. Pěti nejrychlejším soutěžícím se správnou odpovědí potvrdíme výhru a vstupenky najdou u vstupu do centra Milenium.

Na hlavním sále, kde bude 20 vinařů, nebude rozsáhlejší stolová úprava, pouze křesla a židličky. Na nich bude mít návštěvník možnost nabrat síly k dalšímu ochutnávání. K posezení u stolu budou sloužit prostory v restauraci a ve druhém patře. Tam bude dalších pět vinařů a ochutnávky sýrů z Holandska i Francie.

A k samotnému ochutnávání. Na baru příchozí dostanou skleničku za zálohu 60 korun. Následně si v průběhu přehlídky zakoupí kupony, za které získají od jednotlivých vinařů vybrané vzorky vín. Cena jednoho kuponu bude pět korun. Ceny vzorků vín budou odstupňovány dle kvality vína v rozmezí od jednoho až pět žetonů. Objem degustačního vzorku bude zhruba 0,025 litru. Ale veskrze záleží na vinaři, kolik je ochotný nalít.
Přehlídku bude hudebně zpestřovat cimbálová muzika Žandár. Po skončení přehlídky následovuje oldies diskotéka. Vstupné na závěrečnou akci festivalu je v předprodeji 130 a na místě 160 korun.

Podle ředitele festivalu Jiřího Blafky se letošní třetí ročník zase o něco zlepšil „Kromě závěrečného dne v Mileniu jsme měli akce vyprodané, to svědčí o zájmu lidí o festival. Za to jsme skutečně rádi. Festival je lepší v tom, že jsme akce rozložili do více dnů po méně lidech, což prospělo kvalitě. Druhou věcí byl výběr spolupracovníků Zdeňka Svobody z restaurace U Husičky, Ladislava Makovce z vinotéky i kuchařů z hotelu Lázně. Vše fungovalo skvěle,“ hodnotí dosavadní průběh Blafka.

Naznačil cestu, kterou festival vydal: dělat více akcí komornějšího rázu. Tímto směrem by rád šel i v roce 2012. Festival už by ale neměl být delší. „Akcí být více může, ale myslím, že šestnáct dní, tedy tři víkendy, je až až. Tento formát asi zachováme a na měsíc se rozrůstat neplánujeme. Může se však stát, že budou třeba dvě akce v jeden den na různých místech,“ podotýká Blafka. Už nyní má v hlavě spoustu nových nápadů. Prozradit je zatím nechce. Až na jeden. „Zopakuji sommelierskou show Libora Nazarčuka. Bylo na něm čtyřicet lidí a vím, že na něj přijdou zas. Ten večer byl neskutečně zábavný a návštěvníkům se líbil,“ říká organizátor Jiří Blafka.

David Peltán