VÍCEDENNÍ AKCE


SOBĚSLAV

K Lužnici se o víkendu vrátí středověk. Ještě než se tak stane a Soběslavské rožmberské slavnosti vypuknou, mohou si obyvatelé i návštěvníci města užít páteční večerní koncert skupiny Čechomor. Vystoupení oblíbené kapely začne na nádvoří hradu ve 21 hodin. Vlastní sobotní program slavností, v letošním roce na téma svatby Polyxeny z Pernštejna a Viléma z Rožmberka, odstartuje na stejném místě v 10 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na historické průvody městem, jarmark, rytířská klání či vystoupení řady zajímavých kapel či Anety Langerové. Na závěr se dočkají také velkolepého ohňostroje. Po celý den bude připraveno občerstvení včetně hodokvasu v hradním sklepení. Na své si přijdou také děti, na které čeká bohatý program v parku u Hlásky.

TÁBOR

Táborská setkání jsou zase tady…! Páteční program na Žižkově náměstí zahájí husitský chorál v podání Bohuše Matuše a již tradiční příchod průvodu v čele s Janem Žižkou. Prostřednictvím videomappingu dojde letos na jeho smíření s ryšavým králem Zikmundem. Na programu je i koncert kapel Mig 21 a Fekete Seretlek. Na Tržním náměstí otevře už v 18 hodin své brány tradiční tržiště.
V sobotu ve 13.30 hodin dorazí na Žižkovo náměstí kostýmovaný průvod ulicemi města a vzápětí vytryskne další mohutný gejzír zábavy nejen na náměstí, ale i v dalších zákoutích města. Koncerty Lenny, bratří Ebenů, Vypsané fixy a Cirkus Brother na náměstí, žebrácká ulička v Děkanské ulici, rytířský turnaj v údolí Tismenického potoka pod sady, dětský program na Holečkových sadech, řemeslný trh s historickým ležením na Tržním náměstí či jarmark na náměstí Mikuláše z Husi – to všechno – a nejen to - naservíruje návštěvníkům sobotní program Táborských setkání, vrcholem dne se samozřejmě stane oblíbený ohňostroj, který ze Sokolské plovárny ozáří nebe nad Jordánem ve 21.30 hodin.
V neděli bude zábava pokračovat, a navíc se již tradičně promění v Den otevřených dveří táborských památek. Na náměstí si lidé mohou poslechnout vystoupení táborského Bolechu i koncert Lenky Dusilové, na Housově mlýně odpoledne vypukne tradiční bitva.
Úplný program a časový harmonogram městských slavností najdete www.taborskasetkani.eu.

Tábor – Víte, která zvířata se ve středověku běžně pohybovala po českých lesích? Jaký vztah měli ke zvířatům naši prapředci? Pokud nevíte, můžete o víkendu navštívit Zoologickou zahradu Tábor, která připravila v rámci Táborských setkání akci Po stopách zvířat středověku. Nejmladší návštěvníci dostanou hned při příchodu hrací kartu s otázkami a úkoly, díky nimž se budou během prohlídky nejen bavit, ale také vzdělávat. Zajímavé informace se dozví také během komentovaného krmení zvířat. Po předložení vstupenky na Táborské slavnosti získají návštěvníci dvacetiprocentní slevu.

PÁTEK


CHÝNOV


Chýnovská jeskyně po roce opět prožije Mezinárodní noc netopýrů. Mimořádně osobité nahlédnutí do života těchto pozoruhodných savců umožní dospělým i dětem tým lidí kolem Vladimíra Hanzala, a to od 19 hodin.

TÁBOR

Restaurace Na Bečvárně bude patřit od 20 hodin peprnému punku, rocku i trashmetalu. To všechno nabídne fanouškům těchto ostrých hudebních stylů kapely Silver Colt,Konfuze,Špatný Rozhodnutí a The Two Eggs.

Podobně nekompromisní hudební večer prožije také restaurace Na Brusírně. Tam se na 19.30 hodin mohou chystat fanoušci kapel Prosektura a Kocovina.

VESELÍ NAD LUŽNICÍ

Špičkové sýry z celého starého kontinentu, a také vína, která se k daným druhům hodí, mohou gurmáni okusit ve veselském kulturním domě. Fromeliérskou ochutnávkou je od 19 hodin provede předseda českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

SOBOTA


CHÝNOV


Na fotbalovém hřišti vypuknou už v 8 hodin divácky mimořádně atraktivní agility závody psů Chýnovský hopík.

Ulice K Hůrkám se stane mezi 14. a 16. hodinou dějištěm startu a cíle závodu v orientačním běhu. Děti, žáci i dospělí se mohou vydat buď na trať vyznačenou fáborky, a nebo se orientovat jen podle mapy. Závod lze pojmou i jako příjemnou procházku v lese.

Není to tak dávno, co se manželé Anežka a Matouš Čmelíkovi vydali na svatební cestu Velorexem do portugalského Porta. Nyní jsou zpět a dovolují si pozvat všechny zájemce do motlitebny Církve bratrské na poutavé vyprávění o své netradiční a jistě i dobrodružné cestě. Beseda začne v 17 hodin.

SOBĚSLAV

V rámci Dnů evropského dědictví se každoročně otevírá mnoho výjimečných památek, ale i dalších pozoruhodných budov, které jindy zůstávají pro veřejnost nedostupné. Výjimkou není ani Soběslav. Od 10 hodin si lidé mohou za zvýhodněných podmínek prohlédnout prostory soběslavského hradu, strážní věže Hlásky, Rožmberského domu, Smrčkova domu i městské věže u kostela sv. Petra a Pavla.

Kemp TJ Spartak se stane centrem finálového závodu Jihočeského MTB poháru. G.Benedikt maraton završí program tohoto bikerského seriálu a je už tradičně otevřen vyznavačům horských kol všech věkových kategorií. Už od 9 hodin jsou na programu vložené závody dětských kategorií, v 11.30 hodin odstartují aktéři delší z obou hlavních závodů (50 km), o půl hodiny později se postaví na čáru závodníci na kratší distanci (34 km).

V městské knihovně Soběslav začne v 11 hodin vernisáží pozoruhodná komorní výstava Kročákovi, která představí rozmanitou tvorbu tří generací této umělecky založené rodiny.

TÁBOR

Galerie Auritus v Kokotské ulici zve na výstavu fotografií V prostoru humanity autora Jindřicha Štreita, která představí originální soubor snímků z let 1980 – 1989. Ještě hlouběji v podzemí si od soboty prohlédnete Klecohlavy sochaře Kurta Gebauera. Zahájení výstavy za účasti autorů je naplánováno na 15. hodinu.

Expozice Táborský poklad slavnostně zahájí výstavu fotografií česko objektivy fotografů Škofja Loky, které se zúčastní sami autoři snímků z tohoto slovinského města. Vernisáž se koná v 10.30 hodin.

Rázný rockový večer prožije restaurace Na Bečvárně. Od 19.30 hodin se o to postará táborská kapela Group n' Six.

Restaurace Na Svépomoci na Maredově vrchu přivítá všechny, kteří podlehli nejrůznějším sběratelským vášním. Celostátní setkání sběratelů se uskuteční od 7.30 do 11 hodin.

VESELÍ NAD LUŽNICÍ

Oblečení, hračky, pomůcky i knihy pro děti všeho věku i těhotenské oblečení je možno koupit, ale také prodat v rámci Dětské burzy, kterou hostí od 9 hodin sál kulturního domu.

Sbor dobrovolných hasičů si už poosmnácté připomene svého dlouholetého velitele a starostu sboru Josefa Žahoura. Memoriálové soutěže v požárním útoku u kulturního domu se zúčastní reprezentanti sborů z celého Táborska včetně mladých hasičů. Právě mládežnická klání začnou v 9.45 hodin, dospělí přijdou na řadu ve 13.45 hodin.

ŽÍŠOV

Přírodní střelnice nedaleko Veselí nad Lužnicí ožije už pojedenácté v historii soutěží Žížovské houpačky a kolotoče. Aktéři klání v rychlopalbě se sejdou v 8.30 hodin, vlastní soutěž začne v 9 hodin.

NEDĚLE


TÁBOR


Do lákavého menu městských slavností se prolnou také Dny evropského kulturního dědictví. V 10.30 hodin začne u mostu v údolí Tismenického potoka procházka Křížovou cestou s odborným výkladem ředitele Husitského muzea Jakuba Smrčky. V kostele sv. Filipa a Jakuba můžete navštívit v 16 hodin koncert Vojtěcha Vrtišky. Galerie 140 zve v 10 hodin na představení Divadla Pohadlo Fridolín se hledá aneb když vzduchem víří trable netopýří a tamtéž zahrají od 14.30 hodin Starý psi a Mladý kočky. Galerie U radnice představí své výstavy. V 10 hodin vystoupí Kateřina syrná a v 15.30 hodin zahraje Dácie Street Band. Velký šanc oživí v 10 hodin Schimmerle Klezmer Kabaret a od 15.30 hodin nasypou návštěvníkům Do kapsy šest českých pohádek děti z divadelního souboru Tralalou. Před střelnici si od 10 a 15 hodin užijete Živé šachy. Kostýmovanou královskou hru si připravil Šachklub Tábor.

Divadlo Oskara Nedbala přichystalo na 19. hodinu Večer s trubkou a cembalem. V podání uznávaných umělců zazní sálem ukázky z děl skladatelů Couperina, Bacha, Corelliho Loeilleta či Vejvanovského.