Jára Novotný už jednou svůj život a tvorbu bilancoval, a to v předloňské knize Ejhle člověk. Třiasedmdesátiletý fotograf je však stále plný energie a chuti fotit. To dokazuje i ve své novince, která ve fotografiích města připomíná jeho historii, současnost, život, okolí a souvislosti.

Na 120 stránkách najdou čtenáři asi 150 snímků provázených texty, někdy trochu sarkastickými, ale upřímnými, jak to k autorovi sedí. „Nejsou to nijaké nahodilé obrázky, ale kulturně historický příběh města. Začíná to u Husa a končí současností. Vše v knize souvisí, obrázek k obrázku. Ty by měly samy o sobě vyprávět a text sloužit jen jako navigační vodítko," popisuje původně vystudovaný zámečník Jára Novotný. Podle něj již existuje hodně knih s hezkými obrázky, ale jemu jde o příběh, děj a vyprávění. Možná 
i díky tomu už představoval svá díla na světových výstavách.

Kniha Tábor má čtvercový formát a navazuje na publikaci Táborsko z roku 2005. Fotograf na ní pracoval necelé dva roky. „Některé snímky jsou ale přirozeně starší. Jak říkával Miroslav Horníček: Musíš mít moře nápadů a pak jen vyhazovat a dávat dohromady to, co se k sobě hodí. A to za dva roky nejde, ale snaha tu je," podotýká Jára Novotný, světově uznávaný ale kdysi režimem utiskovaný fotograf.

Vyšla v jiném městě

I dnes se setkává s paradoxy. Knihu o Táboře mu totiž nevydalo město Tábor, ale Chýnov. „Je to asi pátá nebo šestá kniha, kterou Járovi vydáváme. Našli jsme k sobě cestu, když pro nás dělal publikaci o Františku Bílkovi. Pak se na mě obracel s dalšími. Má pěkné věci a my mu rádi pomáháme," doplňuje starosta Pavel Eybert.

Kniha vychází v nákladu dva tisíce kusů a bude k dostání například v Husitském muzeu či táborském knihkupectví Orion. Cena zatím bude kolem 200 korun.

David Peltán