Měřeno významností autorů, kterým připravila výstavu. Kurátor Pavel Šmidrkal za TOP expozici označil výstavu se zahraničním přesahem věnovanou malíři Karolu Molnárovi. „Byl to velmi úspěšný rok, a i když se nám něco nepovedlo, nemohu si stěžovat,“ zamýšlí se nad uplynulými dvanácti měsíci.

Z nich si tedy do dalších přesouvá výstavu malíře a ilustrátora Václava Junka. „Chtěli bychom uspořádat jeho velikou retro výstavu, ale trochu nás brzdí složitá spolupráce s dědičkou, což je jeho vnučka. Proto ji musím odsunout,“ připouští kurátor, jehož před koncem roku oslovila Sára Saudková, již prostor obrazárny nadchl. Právě dnes s ní Pavel Šmidrkal má mít v Praze setkání.

Loňský rok se ve Špejcharu řítil velkým tempem, ale zvolňovat ani v následujících letech nehodlá. Zásoba autorů, které by tu chtěli představit, je nevyčerpatelná. A tak by se návštěvníci měli seznámit například s českým krajinářem Gustavem Macounem, jemuž by chtěli vydat i knihu.
Pavel Šmidrkal tak může „živit“ i přidruženou galerii Záliv v bechyňských lázních. Tady ve velkém rozsahu vystaví hudební dvojlisty, neboli prvorepublikové grafické zpracování textů i notových zápisů písniček takových velikánů jako jsou například Hašler s Vejvodou či Burianem.

„Jsou nádherně výtvarně řešené a nikdo nikdy je v takové míře nevystavoval. Každému autorovi připravíme tematický večer. Mám například první vydání Modřanské polky, což je slavná Škoda lásky,“ odkrývá kurátor bechyňský programový plán.

Loni se v podkroví Špejcharu uskutečnilo sedm velkých výstav, ke čtyřem vznikly i knihy, k jedné katalog. Návštěvníci viděli kresby Jiřího Šlitra, výběr z díla malíře Miloše Kurovského, filmové plakáty od Petra Poše, obrazy již zmíněného Karola Molnára a A. V. Hrstky a v závěru roku je pobavil mistr fotoaparátu, Robert Vano.

Fotograf Robert Vano byl hostem Obrazárny Špejchar.
Výstavu fotografií otevřel Robert Vano