„Vždycky se mi líbila představa, že bych vystupovala veřejně a že bych hrála s někým dalším,“ vysvětluje kapelnice, co ji coby studentku střední školy vedlo k založení skupiny, která hraje historizující folk a lidové písně ve vlastní úpravě.

S kým jste se do toho projektu pustila?
Oslovila jsem ve třetím ročníku na střední škole svou tehdejší spolužačku Soňu Stehlíkovou, což byla houslistka. A ona že zná Lucku Sirovou, další houslistku, takže jsme si spolu sedly, a bylo to. Psal se tehdy rok 1997. Pak jsme zhruba rok přemlouvaly Olču Kneiflovou, než se nechala udolat, a dnes s námi hrají ještě Hanča Havlíčková a Lenka Klimešová.

Co vás přivedlo k hudbě? Chodila jste jako dítě do ZUŠ?
Nechodila, jsem samouk. Hraji na kytaru, občas na baskytaru, to ale velmi zřídka, a zpívám. Už při založení kapely jsem ale měla vlastní písničky, které píšu asi od šestnácti. Hrávaly jsme i převzaté věci, ale řekly jsme si, že to není ta pravá cesta, a začaly jsme se věnovat hlavně těm vlastním. Občas si přibereme lidovky nebo koledy a dáváme jim vlastní kabát.

Hrajete vůbec ještě nějaké vaše dvacet let staré písničky?
Některé ano. A ty, co jsou poslouchatelné i dnes, mají samozřejmě novou úpravu. Hrajeme třeba „Má milá, slétaj‘ se havrani“, „Uvadlou lásku“ nebo „Svítání“.

Jak písničky píšete?
Doma si napíšu hudbu a hned k ní píšu text, dělám to dohromady. Pak písničku přinesu holkám na zkoušku, každá si na ni udělá vlastní aranže a společně vymýšlíme mezihry. Celkové aranže píšeme už všechny dohromady.

A noty umíte, když jste nechodila do ZUŠky?
Neumím (smích), nosím to v hlavě. A pokud nemáme krátce na to, co písničku dám dohromady, zkoušku, nahraju si ji do počítače. Ale zpaměti hrajeme všechny, v notách mají houslistky složitější aranže napsané asi u dvou písniček.

Kolem Vánoc máte nabitý program, kam byste pozvala čtenáře?
Jako každý rok budeme v českokrumlovském útulku na Psích Vánocích, v pátek 15. prosince od 15 hodin. Pak vystupujeme 21. prosince v Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. A nakonec bych čtenáře ráda pozvala na 23. prosince: v 16.15 a 18.30 budeme hrát na Živém Betlému.