Dvoudenní nabídka byla nabitá hudbou, divadlem i zábavnými doprovodnými akcemi. V sobotu odpoledne návštěvníci obsadili oba břehy Lužnice kolem kulturního domu, aby zhlédli přehlídku netradičních plavidel. Mimo jiné nad vodou zabalancoval a své číslo představil provazochodec Petr Voříšek z umělecké společnosti Cirkus trochu jinak. Náměstí T. G. Masaryka zaplavili fanoušci Michala Hrůzy a jeho kapely Hrůzy. V programu si našli své mladí i staří; už tradičně dorazila pouť a vše vtipně moderoval Marek Máca Cihlář z místní folk-popové kapely Cihelna a spol.

Na mostě přes Lužnici se v 17 hodin s davem diváků sešla i pětičlenná porota v čele se starostou Ladislavem Sýkorou, ta neměla lehký úkol. Měla ohodnotit a rozdat body netradičním plavidlům. Než „vytuněné“ lodě dorazily k hodnocení, představila Lenka Horejsková, vedoucí infocentra, v rozhovoru s moderátorem Markem Cihlářem návštěvníkům projekt Veselá kola. „Společně s Martinou Sýkorovou nás napadlo, že si lidé mohou udělat své veselé kolo jako dekoraci, nakonec to má takový úspěch a rozsah, že už máme ve Veselí 39 přihlášených kol,“ informovala přihlížející. V létě se plánuje jejich vyhodnocení, kola se nafotí a lidé budou moci dávat like na facebooku. „Ten, kdo nemá tuto možnost, bude moci hlasovat v infocentru, hodnotit kola bude také porota,“ dodala. O projektu se také iniciátorka zmínila i v Táboře, kde se to zalíbilo. „V Táboře jsem o tom mluvila a lidé se chtěli přidat i tam, uvažujeme, že v dalších letech bychom projekt mohli udělat meziměstský či mezinárodní,“ smála se. „Ale prvenství zůstane nám!“

Mezitím dorazila pravidla k hodnocení. S číslem jedna startovala posádka Společenství veselských bojovníků Jiřího Pecha. Modrá pramice měla v osádce taťku šmoulu, Šmoulinku a Mrzouta. Druhé šlapací plavidlo řídila děvčata Tereza a Michaela Malechovi, otec Michal je raději doprovázel na kánoi, aby jeho letecká posádka nehavarovala. Třetí plavidlo patřilo SDH Horusice, shodou náhod bylo také obyvatel ze šmoulí vesnice, ti navíc s sebou vzali Siláka a svého úhlavního nepřítele čaroděje Gargamela. Hodnocení bylo těžké, body porota rozdělila vyrovnaně, obě modré osádky získaly po 25, letadlová loď 21 bodů. Patovou situaci museli vyřešit diváci, u nich zvítězila Horusická bárka.

V 18 hodin na hlavním pódiu odstartoval koncert Michal Hrůza s kapelou Hrůzy. Zahráli nové hity i staré známé z dob Ready Kirken. „Dnes budeme veselí, když jsme ve Veselí,“ apeloval na publikum. Náměstí se pohupovalo v rytmu skladeb jako Zejta mám, Černý brejle, Zakázané uvolnění, Namaluj svítání a dalších, atmosféru si užívaly všechny generace. „Tady se vloudila chybička, tady ta hezká slečna zpívala jsem ošklivá, to není pravda, jste hezká!“ Neodpustil si Michal Hrůza lichotku ženě do davu. Večer se na podiu vystřídaly ještě kapely jako Epydemye a Covertrlo. Nechyběl ani působivý ohňostroj na ostrově půl hodiny před jedenáctou.

Lenka Pospíšilová