V roce 1991 zde debutovala jako operní režisérka. Po 22 letech se do Jihočeského divadla vrátí, tentokrát jako šéfka činohry. Martina Glasera, který oznámil, že příští rok skončí, vystřídá Jana Kališová, která režírovala na řadě scén včetně Národního divadla.

„Je mi ctí, ale lhala bych, kdybych řekla, že nemám pocit lehce třesoucích se kolen. Beru to, jako bych si odložila odcházení, a vím, že budu muset vydat hodně energie," řekla 57letá Jana Kališová, která se zdejší činohrou nastudovala v prosinci 2009 komedii Perfect Days.

Nabídku Jihočeského divadla považuje za příležitost pracovat kontinuálně. Nehodlá zde ale dělat revoluci. „Mám dojem, že soubor se naučil pěkně hrát divadlo, nesentimentálně, dohromady a velmi konkrétně. Budu se snažit hledat velké příběhy," doplnila budoucí šéfka činohry, která na otáčivé hlediště plánuje například Fanfána Tulipána.

ČTĚTE TAKÉ: V Jihočeském divadle končí šéf činohry i několik herců

Ředitel divadla Jiří Šesták odhaduje, že zhruba ze 60 procent zůstane dramaturgie podobná. Zdůraznil, že jako režisérka má Jana Kališová silné postavení a spolu s Hanou Burešovou z Divadla v Dlouhé patří v Česku k nejlepším.

„Je dobře, že po období mladého týmu přichází období vyzrálého pohledu na divadlo a na život, řada diváků nalezne svá témata," věří ředitel Jiří Šesták.

Na novou šéfku se těší Ondřej Veselý. Zná ji a je rád, že vedení oslovilo právě ji. „Pracoval jsem s ní, dělá dlouhodobě s naší operou, je velmi zajímavá, výborná režisérka, navíc charakterní člověk. Po Martinu Glaserovi, který zde udělal spoustu dobré práce, je to nejlepší alternativa," reagoval herec.

VÍCE informací přinese úterní Deník