Zážitek, na který nezapomenete. Tak se dá shrnout očekávaný zítřejší večer s ochutnávkou doutníků a destilátů pod taktovkou mistra světa v tomto oboru – Ivo Dvořáka. Víno se učil poznávat v Českých Budějovicích coby student oboru ekonom obchodního provozu. Dnes je Dvořák legendou, která v rámci druhého ročníku Festivalu vína zítra navštíví táborský Hotel Dvořák.

„Je to odborník. Vždy jsem chtěl vidět nějakou takovou degustaci. Sám jsem si koupil lístek, abych viděl, jak se to dělá. Je to skutečně špička,“ těší se táborský sommelier Ladislav Makovec.

Dvouhodinová show Ivo Dvořáka bude probíhat atraktivní formou za použití audiovizuální techniky. Degustace se uskuteční podle rozdělení regionů, oblastí, způsobu zpracování, technologických postupů, servisu i snoubení.

V průběhu večera sommelier Ivo Dvořák také předvede malou sportovní vložku – atraktivní sabrage šumivého vína šavlí.

Vše o tabáku

„Budu například promítat audioviuální prezentaci s obrázky, mapami a podobně. Veskrze vše se bude týkat tabáku – jeho pěstování i zpracování, zabrousíme do historie doutníků. Chci, aby si návštěvníci degustace vytvořili základní povědomí a nahlédli do problematiky tabáku. Následně pak přejdeme k praktické části – degustacím a snoubením s destiláty,“ upřesnil Dvořák.

 Ten je mimo jiné úředním degustátorem, soudním znalcem pro oceňování vín a ostatních alkoholických nápojů a mistrem světa v servisu doutníků Habanosommelier Cuba 2004.

Degustace doutníků a destilátů se koná od 20 hodin a stojí 990 korun. V ceně ochutnávek je zahrnut jeden kus doutníku, který si návštěvník vybere ze dvou druhů, a dva vzorky destilátů. Kapacita degustace je omezená na třicet míst a je už víceméně vyprodáno.

Padne tisícovka?

První ročník táborského Festivalu vína loni navštívilo přes 700 návštěvníků. Letos pořadatelé očekávají přes 1000 lidí.

„Loni na tom pořadatelé Jiří Blafka a Tomáš Kotrba pracovali pouhé dva měsíce, nyní mají za sebou celoroční práci a je i propracovanější propagace, větší počet návštěvníků je tedy nasnadě,“ míní táborský sommelier Ladislav Makovec.

Organizátor Jiří Blafka doplnil, že pokud na hlavním večeru, který se koná 27. března v táborském klubu Milenium, přesáhne počet zájemců tisícovku, bude se muset návštěvnost regulovat. Pro návštěvníky to však nebude mít zásadní vliv, jen si budou muset počkat.
Atraktivní program
Na čtrnáctidenním festivalu se představí špičky sommelierství jako Ivo Dvořák, Kamil Prokeš a Branko Černý.
„Snažili jsme se program festivalu zatraktivnit a do Tábora přivést zajímavé lidi, které jen tak neuvidíte. Vše se ale točí kolem gastronomie a věcí, jež se vína dotýkají,“ říká jeden z organizátorů Jiří Blafka.

Slovníček

Sommelier. Je gastronomický odborník na víno i ostatní nápoje a na jejich kombinace s pokrmy či tabákem.

Sabráž. Je atraktivní otvírání láhve sektu šavlí, mečem, dnes například i sekerou. Děje se tak při slavnostních akcích a jedná se o odseknutí konce hrdla.

Degustace vína. Smyslová analýza vína spočívající v určení jeho kvality, stáří a dosaženého stupně zralosti vinných hroznů.

Akce festivalu:

VÍNA & SÝRY
19. 3. 20.00 Hotel Dvořák Tábor

ŘÍZENÉ DEGUSTACE
pátek 22. až čtvrtek 25. 3. 19.15 Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu Tábor, Tržní náměstí (Vinařství Volařík, Nové vinařství, Vinařství Šebesta, Vinařství Esterka)

SNOUBENÍ VÍN & POKRMŮ
pátek 26. 3. 20.00 Hotel Dvořák

PŘEHLÍDKA VÍN
sobota 27. 3. 13.00 – 22.00 Milenium Tábor


Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise nebo Meryl Streepovou

Tábor – Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise i Meryl Streepovou. Zítra v Hotelu Dvořák předvede, jak správně degustovat doutník, destiláty a jak kombinaci snoubit. Řeč je o světové sommelierské špičce Ivo Dvořákovi (39).  Času nemá nazbyt, přesto Deníku věnoval několik minut, kdy autem přejížděl mezi akcemi.

Jak jste se vlastně dostal od vína, u nichž jste s degustacemi začínal, k doutníkům?
Vyhrál jsem několik republikových sommelierských soutěží, které byly především o víně. Jejich součástí ale také byly degustace doutníků. Na jedné ze soutěží si mě pak všimli lidé z Habanos a vybrali si mě. Dostal jsem od nich studijní materiály, praktické věci mi umožnili zkoušet v nejlepších podnicích a po roce příprav jsem vyrazil na mistrovství světa v servisu doutníků Habanosommelier. A klaplo to. Nejdříve jsem se doutníky zabýval povrchně, jsem rád, že jsem mohl jít takto do hloubky.

Co člověk musí udělat proto, aby se stal světovou špičkou v oboru, nebo je to dar od boha?
Bez talentu, daru to ani nejde. Člověk má některé věci geneticky dané, někdo má předpoklady k dobrému malování, jiný k fotbalu. V sommelierství je to stejné. Samozřejmě ale, dalšími důležitými věcmi jsou trpělivost, píle a chuť talent dál rozvíjet. Chce to prostě mít obojí.

Po takovém titulu máte ještě motivaci? Jaké si člověk stanovuje další cíle?
Teď například dělám školu v Anglii, která učí o víně. Mám už tři úrovně ze čtyř za sebou! To jsou právě ty výzvy. Dál se vzdělávat a vědomosti i dovednosti dál předávat. Proto právě pořádám či jezdím na různé kurzy a školení.

To si vás doma asi příliš neužijí…
Doma mě skutečně moc nevidí. Jen za poslední týden jsem najezdil 2500 kilometrů.

Musíte si dávat třeba pozor na to, co jíte?
Před degustací se vyhýbám pikantním pokrmům. Pokud jde o doutníky, tři dny před akcí nekouřím. Nějaká extrémní omezení ale nemám. Snažím se naopak vyhledávat nové chutě a vjemy. Rád ochutnávám nová jídla.

Kterou kuchyni máte tedy nejraději?
To je těžké říct. Asijská, italská, francouzská je dobrá…nevím. Když není čas, navštívím i rychlé občerstvení, ale když ten čas je, rád experimentuji. Ochutnávání jídel beru jako součást kulturního vyžití. Je to zážitek a já zážitky s chutí vyhledávám.

Jako odborník, co říkáte na vína v nespecializovaných prodejnách?
Je víno a víno. Některé supermarkety, obchody mají vína vynikající. Reagují ale na poptávku. Když lidé kupují ta horší, je to jejich volba. Jak se říká: každý má, co si zaslouží. Je to jejich svoboda koupě. Problémem je také obrovské množství nabízeného zboží. Pro zákazníky je občas těžké se v něm orientovat. Proto tu ale jsou různé základní sommelierské kurzy, které doporučuji.

David Peltán