VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší sommelier na světě zahájí druhý ročník Festivalu vína v Táboře

Tábor - V pátek 12. března vše zahájí večer s názvem Doutníky a destiláty v Hotelu Dvořák. Vrchol přijde v sobotu 27. března na přehlídce vín

12.3.2010
SDÍLEJ:

Sommelier Ivo Dvořák.Foto: archiv: Ivo Dvořák

Zážitek, na který nezapomenete. Tak se dá shrnout očekávaný zítřejší večer s ochutnávkou doutníků a destilátů pod taktovkou mistra světa v tomto oboru – Ivo Dvořáka. Víno se učil poznávat v Českých Budějovicích coby student oboru ekonom obchodního provozu. Dnes je Dvořák legendou, která v rámci druhého ročníku Festivalu vína zítra navštíví táborský Hotel Dvořák.

„Je to odborník. Vždy jsem chtěl vidět nějakou takovou degustaci. Sám jsem si koupil lístek, abych viděl, jak se to dělá. Je to skutečně špička,“ těší se táborský sommelier Ladislav Makovec.

Dvouhodinová show Ivo Dvořáka bude probíhat atraktivní formou za použití audiovizuální techniky. Degustace se uskuteční podle rozdělení regionů, oblastí, způsobu zpracování, technologických postupů, servisu i snoubení.

V průběhu večera sommelier Ivo Dvořák také předvede malou sportovní vložku – atraktivní sabrage šumivého vína šavlí.

Vše o tabáku

„Budu například promítat audioviuální prezentaci s obrázky, mapami a podobně. Veskrze vše se bude týkat tabáku – jeho pěstování i zpracování, zabrousíme do historie doutníků. Chci, aby si návštěvníci degustace vytvořili základní povědomí a nahlédli do problematiky tabáku. Následně pak přejdeme k praktické části – degustacím a snoubením s destiláty,“ upřesnil Dvořák.

 Ten je mimo jiné úředním degustátorem, soudním znalcem pro oceňování vín a ostatních alkoholických nápojů a mistrem světa v servisu doutníků Habanosommelier Cuba 2004.

Degustace doutníků a destilátů se koná od 20 hodin a stojí 990 korun. V ceně ochutnávek je zahrnut jeden kus doutníku, který si návštěvník vybere ze dvou druhů, a dva vzorky destilátů. Kapacita degustace je omezená na třicet míst a je už víceméně vyprodáno.

Padne tisícovka?

První ročník táborského Festivalu vína loni navštívilo přes 700 návštěvníků. Letos pořadatelé očekávají přes 1000 lidí.

„Loni na tom pořadatelé Jiří Blafka a Tomáš Kotrba pracovali pouhé dva měsíce, nyní mají za sebou celoroční práci a je i propracovanější propagace, větší počet návštěvníků je tedy nasnadě,“ míní táborský sommelier Ladislav Makovec.

Organizátor Jiří Blafka doplnil, že pokud na hlavním večeru, který se koná 27. března v táborském klubu Milenium, přesáhne počet zájemců tisícovku, bude se muset návštěvnost regulovat. Pro návštěvníky to však nebude mít zásadní vliv, jen si budou muset počkat.
Atraktivní program
Na čtrnáctidenním festivalu se představí špičky sommelierství jako Ivo Dvořák, Kamil Prokeš a Branko Černý.
„Snažili jsme se program festivalu zatraktivnit a do Tábora přivést zajímavé lidi, které jen tak neuvidíte. Vše se ale točí kolem gastronomie a věcí, jež se vína dotýkají,“ říká jeden z organizátorů Jiří Blafka.

Slovníček

Sommelier. Je gastronomický odborník na víno i ostatní nápoje a na jejich kombinace s pokrmy či tabákem.

Sabráž. Je atraktivní otvírání láhve sektu šavlí, mečem, dnes například i sekerou. Děje se tak při slavnostních akcích a jedná se o odseknutí konce hrdla.

Degustace vína. Smyslová analýza vína spočívající v určení jeho kvality, stáří a dosaženého stupně zralosti vinných hroznů.

Akce festivalu:

VÍNA & SÝRY
19. 3. 20.00 Hotel Dvořák Tábor

ŘÍZENÉ DEGUSTACE
pátek 22. až čtvrtek 25. 3. 19.15 Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu Tábor, Tržní náměstí (Vinařství Volařík, Nové vinařství, Vinařství Šebesta, Vinařství Esterka)

SNOUBENÍ VÍN & POKRMŮ
pátek 26. 3. 20.00 Hotel Dvořák

PŘEHLÍDKA VÍN
sobota 27. 3. 13.00 – 22.00 Milenium Tábor


Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise nebo Meryl Streepovou

Tábor – Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise i Meryl Streepovou. Zítra v Hotelu Dvořák předvede, jak správně degustovat doutník, destiláty a jak kombinaci snoubit. Řeč je o světové sommelierské špičce Ivo Dvořákovi (39).  Času nemá nazbyt, přesto Deníku věnoval několik minut, kdy autem přejížděl mezi akcemi.

Jak jste se vlastně dostal od vína, u nichž jste s degustacemi začínal, k doutníkům?
Vyhrál jsem několik republikových sommelierských soutěží, které byly především o víně. Jejich součástí ale také byly degustace doutníků. Na jedné ze soutěží si mě pak všimli lidé z Habanos a vybrali si mě. Dostal jsem od nich studijní materiály, praktické věci mi umožnili zkoušet v nejlepších podnicích a po roce příprav jsem vyrazil na mistrovství světa v servisu doutníků Habanosommelier. A klaplo to. Nejdříve jsem se doutníky zabýval povrchně, jsem rád, že jsem mohl jít takto do hloubky.

Co člověk musí udělat proto, aby se stal světovou špičkou v oboru, nebo je to dar od boha?
Bez talentu, daru to ani nejde. Člověk má některé věci geneticky dané, někdo má předpoklady k dobrému malování, jiný k fotbalu. V sommelierství je to stejné. Samozřejmě ale, dalšími důležitými věcmi jsou trpělivost, píle a chuť talent dál rozvíjet. Chce to prostě mít obojí.

Po takovém titulu máte ještě motivaci? Jaké si člověk stanovuje další cíle?
Teď například dělám školu v Anglii, která učí o víně. Mám už tři úrovně ze čtyř za sebou! To jsou právě ty výzvy. Dál se vzdělávat a vědomosti i dovednosti dál předávat. Proto právě pořádám či jezdím na různé kurzy a školení.

To si vás doma asi příliš neužijí…
Doma mě skutečně moc nevidí. Jen za poslední týden jsem najezdil 2500 kilometrů.

Musíte si dávat třeba pozor na to, co jíte?
Před degustací se vyhýbám pikantním pokrmům. Pokud jde o doutníky, tři dny před akcí nekouřím. Nějaká extrémní omezení ale nemám. Snažím se naopak vyhledávat nové chutě a vjemy. Rád ochutnávám nová jídla.

Kterou kuchyni máte tedy nejraději?
To je těžké říct. Asijská, italská, francouzská je dobrá…nevím. Když není čas, navštívím i rychlé občerstvení, ale když ten čas je, rád experimentuji. Ochutnávání jídel beru jako součást kulturního vyžití. Je to zážitek a já zážitky s chutí vyhledávám.

Jako odborník, co říkáte na vína v nespecializovaných prodejnách?
Je víno a víno. Některé supermarkety, obchody mají vína vynikající. Reagují ale na poptávku. Když lidé kupují ta horší, je to jejich volba. Jak se říká: každý má, co si zaslouží. Je to jejich svoboda koupě. Problémem je také obrovské množství nabízeného zboží. Pro zákazníky je občas těžké se v něm orientovat. Proto tu ale jsou různé základní sommelierské kurzy, které doporučuji.

David Peltán

12.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 18 500 Kč Strojírenští kovodělníci zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 19500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: Ruční mechanické práce - vrtání, broušení, ojehlování, řezání závitů dle výkresové dokumentace a technologického postupu, - Příjem a kontrola dodaných položek, Požadujeme: - Vyučen v oboru strojní, - Čtení technických výkresů, - Praxe v oboru výhodou, Pravidelný plat, možnost závodního stravování 37Kč/oběd, po měsíci zaměstnání příspěvek na penzijní připojištění 300Kč/měs, výroční a jubilejní odměny, kontakt e-mailem nebo tel.. Pracoviště: Kovosvit mas, a.s., náměstí Tomáše Bati, č.p. 419, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Petra Hejduková, +420 381 632 301. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 13 600 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kontakt e-mailem, místo výkonu práce okres Tábor. Pracoviště: Kavas a.s., 391 76 Slapy u Tábora. Informace: Jiří Včelák, +420 777 914 051. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 15 000 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Přípravář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příprava pracovních úkolů a operací v příslušné směně, řízení operátorů ve výrobě, odpovědnost za objem a kvalitu produkce. , Požadavky: praxe v obdobné profesi, uživatelská znalost PC, samostatnost, komunikativnost a organizační schopnosti. , čtvrtletní a roční odměny, firemní rekreační zařízení, dotované stravování. , Kontakt: emailem.. Pracoviště: Gz media, a.s., pobočka soběslav, Wilsonova, č.p. 222, 392 01 Soběslav. Informace: Iveta Bodnárová, +420 605 883 744. Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 14 000 Kč Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Zaměstnanec provozu restaurace. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Místo výkonu práce: Mezno-Mitrovice 49, D3 Mitrovice nebo Soběslavská 2929, Tábor. Hledáme zaměstnance do restauračního zařízení. Komunikace se zákazníky, obsluha, příprava produktů. Sleva na stravování 50%, Zdarma plovárna, posilovna. Kontakt: osobně, mailem.. Pracoviště: M restaurant s.r.o., restaurace mcdonald´s tábor, Soběslavská, č.p. 2929, 390 05 Tábor 5. Informace: Jan Baňár, +420 724 582 929.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Na muže, kteří v létě napadli cizince, podají obžalobu

Šestadvacetiletý Jihočech Tomáš D. poputuje do vazby.
5

Podezřelý z vraždy jde do vazby

Policisté hledají svědky střetu autobusu a osobního auta

Soběslav – Policisté žádají veřejnost o pomoc při objasnění nehody, ke které došlo krátce po půl třetí hodině odpolední pondělí 15. října v ulici Nová na jižním okraji Soběslavi, na výjezdu z města ve směru na Veselí nad Lužnicí v prostoru mezi benzinovou čerpací stanicí a objektem STK.

U Chlaponic je vážná nehoda. Na Prahu neprojedete

Písecko - K vážné dopravní nehodě došlo ve středu odpoledne na hlavním tahu z Písku na Prahu u Chlaponic.

Železnice po sto letech – více cestujících, více vlaků, rychlejší cest

České Budějovice - Na konci října oslavíme 100. výročí od vzniku republiky. Prakticky ve stejný okamžik vznikly také Československé státní dráhy. Jejich nástupcem v České republice je národní dopravce České dráhy.

Děti zachraňují život bez zábran

České Budějovice - Je to ve vašich rukách. K tomu vybízí Světový den záchrany života, při němž zdravotníci ukazovali, jak správně resuscitovat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT