VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší sommelier na světě zahájí druhý ročník Festivalu vína v Táboře

Tábor - V pátek 12. března vše zahájí večer s názvem Doutníky a destiláty v Hotelu Dvořák. Vrchol přijde v sobotu 27. března na přehlídce vín

12.3.2010
SDÍLEJ:

Sommelier Ivo Dvořák.Foto: archiv: Ivo Dvořák

Zážitek, na který nezapomenete. Tak se dá shrnout očekávaný zítřejší večer s ochutnávkou doutníků a destilátů pod taktovkou mistra světa v tomto oboru – Ivo Dvořáka. Víno se učil poznávat v Českých Budějovicích coby student oboru ekonom obchodního provozu. Dnes je Dvořák legendou, která v rámci druhého ročníku Festivalu vína zítra navštíví táborský Hotel Dvořák.

„Je to odborník. Vždy jsem chtěl vidět nějakou takovou degustaci. Sám jsem si koupil lístek, abych viděl, jak se to dělá. Je to skutečně špička,“ těší se táborský sommelier Ladislav Makovec.

Dvouhodinová show Ivo Dvořáka bude probíhat atraktivní formou za použití audiovizuální techniky. Degustace se uskuteční podle rozdělení regionů, oblastí, způsobu zpracování, technologických postupů, servisu i snoubení.

V průběhu večera sommelier Ivo Dvořák také předvede malou sportovní vložku – atraktivní sabrage šumivého vína šavlí.

Vše o tabáku

„Budu například promítat audioviuální prezentaci s obrázky, mapami a podobně. Veskrze vše se bude týkat tabáku – jeho pěstování i zpracování, zabrousíme do historie doutníků. Chci, aby si návštěvníci degustace vytvořili základní povědomí a nahlédli do problematiky tabáku. Následně pak přejdeme k praktické části – degustacím a snoubením s destiláty,“ upřesnil Dvořák.

 Ten je mimo jiné úředním degustátorem, soudním znalcem pro oceňování vín a ostatních alkoholických nápojů a mistrem světa v servisu doutníků Habanosommelier Cuba 2004.

Degustace doutníků a destilátů se koná od 20 hodin a stojí 990 korun. V ceně ochutnávek je zahrnut jeden kus doutníku, který si návštěvník vybere ze dvou druhů, a dva vzorky destilátů. Kapacita degustace je omezená na třicet míst a je už víceméně vyprodáno.

Padne tisícovka?

První ročník táborského Festivalu vína loni navštívilo přes 700 návštěvníků. Letos pořadatelé očekávají přes 1000 lidí.

„Loni na tom pořadatelé Jiří Blafka a Tomáš Kotrba pracovali pouhé dva měsíce, nyní mají za sebou celoroční práci a je i propracovanější propagace, větší počet návštěvníků je tedy nasnadě,“ míní táborský sommelier Ladislav Makovec.

Organizátor Jiří Blafka doplnil, že pokud na hlavním večeru, který se koná 27. března v táborském klubu Milenium, přesáhne počet zájemců tisícovku, bude se muset návštěvnost regulovat. Pro návštěvníky to však nebude mít zásadní vliv, jen si budou muset počkat.
Atraktivní program
Na čtrnáctidenním festivalu se představí špičky sommelierství jako Ivo Dvořák, Kamil Prokeš a Branko Černý.
„Snažili jsme se program festivalu zatraktivnit a do Tábora přivést zajímavé lidi, které jen tak neuvidíte. Vše se ale točí kolem gastronomie a věcí, jež se vína dotýkají,“ říká jeden z organizátorů Jiří Blafka.

Slovníček

Sommelier. Je gastronomický odborník na víno i ostatní nápoje a na jejich kombinace s pokrmy či tabákem.

Sabráž. Je atraktivní otvírání láhve sektu šavlí, mečem, dnes například i sekerou. Děje se tak při slavnostních akcích a jedná se o odseknutí konce hrdla.

Degustace vína. Smyslová analýza vína spočívající v určení jeho kvality, stáří a dosaženého stupně zralosti vinných hroznů.

Akce festivalu:

VÍNA & SÝRY
19. 3. 20.00 Hotel Dvořák Tábor

ŘÍZENÉ DEGUSTACE
pátek 22. až čtvrtek 25. 3. 19.15 Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu Tábor, Tržní náměstí (Vinařství Volařík, Nové vinařství, Vinařství Šebesta, Vinařství Esterka)

SNOUBENÍ VÍN & POKRMŮ
pátek 26. 3. 20.00 Hotel Dvořák

PŘEHLÍDKA VÍN
sobota 27. 3. 13.00 – 22.00 Milenium Tábor


Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise nebo Meryl Streepovou

Tábor – Obsluhoval herce jako Nicole Kidmanovou, Toma Cruise, Chucka Norrise i Meryl Streepovou. Zítra v Hotelu Dvořák předvede, jak správně degustovat doutník, destiláty a jak kombinaci snoubit. Řeč je o světové sommelierské špičce Ivo Dvořákovi (39).  Času nemá nazbyt, přesto Deníku věnoval několik minut, kdy autem přejížděl mezi akcemi.

Jak jste se vlastně dostal od vína, u nichž jste s degustacemi začínal, k doutníkům?
Vyhrál jsem několik republikových sommelierských soutěží, které byly především o víně. Jejich součástí ale také byly degustace doutníků. Na jedné ze soutěží si mě pak všimli lidé z Habanos a vybrali si mě. Dostal jsem od nich studijní materiály, praktické věci mi umožnili zkoušet v nejlepších podnicích a po roce příprav jsem vyrazil na mistrovství světa v servisu doutníků Habanosommelier. A klaplo to. Nejdříve jsem se doutníky zabýval povrchně, jsem rád, že jsem mohl jít takto do hloubky.

Co člověk musí udělat proto, aby se stal světovou špičkou v oboru, nebo je to dar od boha?
Bez talentu, daru to ani nejde. Člověk má některé věci geneticky dané, někdo má předpoklady k dobrému malování, jiný k fotbalu. V sommelierství je to stejné. Samozřejmě ale, dalšími důležitými věcmi jsou trpělivost, píle a chuť talent dál rozvíjet. Chce to prostě mít obojí.

Po takovém titulu máte ještě motivaci? Jaké si člověk stanovuje další cíle?
Teď například dělám školu v Anglii, která učí o víně. Mám už tři úrovně ze čtyř za sebou! To jsou právě ty výzvy. Dál se vzdělávat a vědomosti i dovednosti dál předávat. Proto právě pořádám či jezdím na různé kurzy a školení.

To si vás doma asi příliš neužijí…
Doma mě skutečně moc nevidí. Jen za poslední týden jsem najezdil 2500 kilometrů.

Musíte si dávat třeba pozor na to, co jíte?
Před degustací se vyhýbám pikantním pokrmům. Pokud jde o doutníky, tři dny před akcí nekouřím. Nějaká extrémní omezení ale nemám. Snažím se naopak vyhledávat nové chutě a vjemy. Rád ochutnávám nová jídla.

Kterou kuchyni máte tedy nejraději?
To je těžké říct. Asijská, italská, francouzská je dobrá…nevím. Když není čas, navštívím i rychlé občerstvení, ale když ten čas je, rád experimentuji. Ochutnávání jídel beru jako součást kulturního vyžití. Je to zážitek a já zážitky s chutí vyhledávám.

Jako odborník, co říkáte na vína v nespecializovaných prodejnách?
Je víno a víno. Některé supermarkety, obchody mají vína vynikající. Reagují ale na poptávku. Když lidé kupují ta horší, je to jejich volba. Jak se říká: každý má, co si zaslouží. Je to jejich svoboda koupě. Problémem je také obrovské množství nabízeného zboží. Pro zákazníky je občas těžké se v něm orientovat. Proto tu ale jsou různé základní sommelierské kurzy, které doporučuji.

David Peltán

12.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Zajišťovat činnosti spojené s optimalizací skladovacích procesů a expedicí výrobků, Přijímání zboží, kontrola dodacích listů a dalších dokumentů doprovázejících zboží, Ukládání, kontrola a skladování zboží, Balení, paletizace a příprava zboží pro expedici , Odbavování, kusových a vozových zásilek, Manipulační práce, Zaskladňování výroby , Vedení příslušné evidence a dokumentace skladu zpracovává výrobní dokumentaci, Požadavky:, Středoškolské vzdělání, dobrá znalost MS Office (Excel, Word, Outlook, Explorer);, znalost NJ nebo AJ výhodou, praxe s řízením VZV , Poskytujeme:, zajímavé platové ohodnocení , zázemí stabilní rodinné zahraniční firmy., 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, výhodná nabídka volaní v rámci firemního tarifu, výhodné ceny elektrické energie a zemního plynu, společenské akce - rodinný den, vánoční večírek, firemní chata v Orlických horách, motivující prostředí s vysokou pracovní samostatností a zodpovědností. Pracoviště: Aco industries tábor s.r.o., Průmyslová, č.p. 1158, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Gabriela Procházková, .

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 25 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Automechanik s praxí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: oprava osobních vozidel, provádění demontáží, používání a obsluha diagnostických zařízení pro kontrolu technického stavu vozidel, zodpovědnost za vlastní výsledky., Požadujeme: schopnost samostatně pracovat, odpovědnost a pečlivost, kvalitu odvedené práce, týmovou spolupráci, ŘP.sk. B, výpis z RT., Pracovní doba: Po-Pá 8:00-17:00 hodin. Pracoviště: Andy-auta s.r.o., Vožická, č.p. 2504, 390 02 Tábor 2. Informace: Zuzana Jirousková, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 120 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič sk. B - rozvoz mraženého zboží. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘP sk. B, stravné, Kontakt: emailem, telefonicky.. Pracoviště: Cornet cz s.r.o. provozovna, Chýnovská, č.p. 535, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: David Vobořil, +420 737 221 455.

Administrativa - Administrativa Recepční 14 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) recepční + číšník/servírka v kavárně. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Základní znalost práce s PC, znalost anglického jazyka nebo německého jazyka, směny dle dohody, možnost HPP popř. brigády. Pracoviště: Cst s.r.o., hotel slávia, Husovo nám., č.p. 591, 390 02 Tábor 2. Informace: Jana Holakovská, +420 723 512 022.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

13. ročník soutěže Smrhovská brázda.
28

Koně i vozkové se smažili v brázdě pod smrhovským nebem

Rekonstrukce Budějovické ulice komplikuje průjezd Táborem už déle než měsíc.

Dopravu v Táboře čeká odlehčení

Kam můžete odnést kabelky

Tábor: redakce Táborského deníku, tř. 9. května 620.

Písecké ulice ožívají barevným folklorem

Písek - Program XXIV. Mezinárodního folklorního festivalu v Písku je v plném proudu už od 16. srpna.

Autobusy od bazénu zmizí

Tábor – Parkoviště u plaveckého stadionu v Táboře se brzy dočká avizované proměny, která si vyžádá investici zhruba 5 miliónů korun. Na jeho ploše se poměrně výrazně zvýší počet míst pro osobní automobily.

Turisté se loučí s Pochodem krajem pětilisté růže

Český Krumlov - Pochod krajem pětilisté růže v sobotu 18.8.2018 v Českém Krumlově končí. Další ročníky už nebudou. Turisté sepíšou jeho padesátiletou historii.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT