Díky této náhodě mohou návštěvníci v sobotu poprvé obdivovat, co po sobě tento plodný umělec zanechal: ilustrace do 35 knih, výtvarné návrhy loutek především pro animované filmy Jana Wericha, plakáty, kresby, litografie. „To všechno bude u nás v Želči dva měsíce vystaveno a nadto promítneme i jeho nejlepší filmy, za které byl oceněn Cenou Jiřího Trnky. Půjde o velký soubor, k němuž jsme vydali také katalog a mohu říci, že se nám podařil na stejné úrovni jako ho mají nyní k výstavě Adolfa Borna v Sovových Mlýnech,“ těší Pavla Šmidrkala publikace, s níž uspěli u rodiny Petra Poše.

Želečská obrazárna Špejchar slaví letos páté výročí své existence a v tomto jubilejním roce se jí podařilo dohodnout termín houslovým virtuosem Pavlem Eretem, pro něhož je letošní rok rovněž jubilejní, neboť se dožívá 50 let. Pro návštěvníky sobotní vernisáže výstavy zahraje Paganiniho. „Hraje víc v zahraničí než tady doma, proto není zdejšímu publiku tolik známý, ale jsem přesvědčen, že jeho výkon posluchače doslova zmrazí, protože to bude strhující,“ zve na výjimečný zážitek Pavel Šmidrkal.

Letos se s majiteli Špejcharu, manžely Novákovými z Obory, dohodli, že za jediný rok stihnou celkem sedm různých původních výstav. Tímto počtem se pokusí dostat do České knihy rekordů. Za sebou už mají dvě vernisáže, třetí na řadě je v sobotu od 18 hodin a poté budou následovat další čtyři: v červnu k výstavě Karola Molnára, nad níž záštitu převzal dokonce prezident Miloš Zeman a pořadatelé o ni požádali i slovenského prezidenta Andreje Kisku. „Již jsem dostal email, že pan prezident Kiska o přijetí záštity velmi vážně uvažuje. Pokud by se tak stalo, byl by to pro nás obrovský narozeninový dort. Pravděpodobnost, že by ale prezidenti přijeli, jen mizivá,“ připustil kurátor obrazárny.

Další výstavy do závěrečné sedmičky mají rozpracované. V plánech figurují jména jako například Alexandr Hrstka nebo Otto Waldhaus z Bechyně, jenž kreslil komiksy. Úplně v závěru roku by se v Želči měl objevit světově uznávaný fotograf Robert Vano. Jeho úkolem bude zahájit výstavu děl předních českých fotografů. Do současné doby má obrazárna Špejchar na seznamu již 25 zrealizovaných výstav.