V tomto stavení začal život pozdějšího scénáristy a spisovatele, jenž obohatil televizní tvorbu o řadu divácky oblíbených seriálů.

Jako školák se denně pěšky vydával za vzděláním do Budislavi, kde ho učila Františka Čechurová. Dodnes si svědomitého žáka pamatuje.

   „To byl velmi milý, vlídný a galantní mládenec, což mu zůstalo. Vidím ho, jak ve škole sedával za klavírem a dokonce si dodnes, do svých 82 let, pamatuju jeho vlastní písničku. Učil se dobře, už tehdy byl velmi diplomatický,“ zavzpomínala na oslavence bývalá učitelka Františka Čechurová ze Soběslavi.

Výběr z tvorby:
Seriály: Život na zámku (cena Tý-Tý), Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy, Cukrárna
Filmy: Dešťová víla, Berani
Knihy: Křídla překážejí v chůzi, Na ňadrech ustláno, Malí páni, Ďábelské desatero a řada dalších.

Jan Míka se vždycky hlásí k rodném kraji, byť ho práce občas zavedla i do vzdálených míst jako například do Opavy, aby se pak zase vrátil domů. Na rodný kraj nezapomíná ani ve svých scénářích. Například Cukrárnu natáčel i v Písku a Budislav se těší ze zmínky v Životě na zámku.

Dokonce i místní lidé se ve scénáři najdou.

„Naší chalupou a zahradou prošlo pár řemeslníků a ti nejlepší se o sobě pak většinou doslechli v televizi nebo dočetli v knihách. Tatínek má obecně velmi rád kvalitně a svědomitě odvedenou práci,“ potvrdila dcera Naďa Míková.

Naznačila tak, že její otec nesedí pouze nad počítačem, aby napsal další scénář nebo knihu, ale stará se o rodný dům a je i laskavým dědečkem pěti vnoučat. V jeho tvorbě najdeme i knihu Malí páni, v níž se odraz jeho života a vesnického původu zrcadlí nejvíc.

Fotograf Robert Vano byl hostem Obrazárny Špejchar.
Výstavu fotografií otevřel Robert Vano

„Píše stále. To je permanentní stav. Poslední dobou jen nemám takový přehled, obvykle prostě dostanu novou knížku, pak další, pak se dozvím, že poběží nový film podle jeho scénáře…, pořád je něco,“ zmiňuje dcera Naďa tatínkovu tvůrčí aktivitu, do níž vkládá zodpovědnost s důrazem na detail.

Podle ročního období střídá s manželkou dva domovy, jeden vesnický v Hlavňově a ten druhý městský v Táboře.

„Myslím si, že bez přírody by nemohl být, ale město se taky hodí,“ dodává na závěr dcera Naďa, která se věnuje divadelní režii zatímco její bratr Jan té filmové.

Divadlo Oskara Nedbala slaví 131. výročí vzniku.
Divadlo Oskara Nedbala slaví 130. výročí vzniku

Marie Salabová, Hlavňov: Někdy se tady potkáme, ale teď do krámu moc nechodí. Vidím spíš mladýho. Přeju mu pochopitelně zdraví, zdraví a ještě jednou zdraví. Aby si dál mohl ošetřovat zahrádku a jezdit traktůrkem, a hlavně si užil všechna vnoučata.

Také redakce Deníku Janu Míkovi přeje pevné zdraví a chuť do dalšího života a práce, jíž těší tisíce spokojených diváků.