Na kulturní vyžití si nemohou v Nadějkově stěžovat. Přestože zde žije jen okolo 700 obyvatel, místní kulturní život by jim mohly závidět i mnohem větší obce.

Zásluhu na tom má především místní divadelní spolek Fikar. Vznikl v roce 1998 a navazuje na činnost stejnojmenného ochotnického spolku, který působil v Nadějkově v letech 1898 – 1964. Nazván byl na počest místního vlasteneckého faráře, starosty a prvního poštmistra Antonína Čechoslava Fikara.

Letošní 18. Fikarské slavnosti hostily celkem šest vystoupení. V září to bylo loutkové představení Dcery matky Země Terezy a Tomáše Machkových. V říjnu si pořadatelé připravili Kabarduet a Kašpárka a princeznu, v listopadu Rozmarného ducha a předchozí pátek uzavřeli sezonu hudebním vystoupením orchestru Péro za kloboukem.

Jak uvedl současný principál divadelního spolku Fikar Jaroslav Souček, letošní sezona se jim vydařila.

„Na naše představení Rozmarný duch přišlo v listopadu kolem 180 diváků. Je to dáno tím, že jsme místní ochotnický spolek, tak se lidé vždycky přijdou podívat. Návštěvnost ostatních představení pochopitelně kolísá, ale zájemci si sem cestu vždycky najdou," dodal Jaroslav Souček.

Ochotníci ovšem nevystupují pouze doma, jezdí na návštěvy i do jiných obcí na Táborsku. Každý rok se představí také na prknech pražského Činoherního klubu. „Tam nehrajeme za peníze. Je to pro nás prestiž a potěšení, když víme, kdo všechno byl před námi na jevišti, v šatně, na čí židli sedíme," vyznal se z obdivu k hereckým profesionálním kolegům z Činoherního klubu principál.

Přestože není původem z Nadějkova, má ho pod kůží od roku 1966, kdy do něj začal jezdit a zdědil chalupu po babičce.
Svou roli principála přebral po Zdeňku Černém. Ten také pozval orchestr Péro za kloboukem, který letošní sezonu uzavíral. „Nejsou u nás poprvé, svým minulým hudebním vystoupením si zde získali spoustu fanoušků," uvedl Zdeněk Černý.

V Nadějkově odehrál orchestr pestrou hudební směsici. Největší úspěch sklidila kapela s upravenými vánočními koledami. Jak poznamenal kapelník Vít Schuster, orchestr vznikl původně jako hudební frakce divadla Koňmo.

„Po nějaké době jsme se ale osamostatnili. Hrajeme především staročeské a staropražské písně, ovšem předělané a v rychlejším tempu. Letos jsme navrch doplnili repertoár o adventní písně, ale upravené opět po našem," vysvětlil Vít Schuster. Mezi jejich fanoušky patří i Olga Dušková z Nadějkova. Kulturní život v obci si pochvaluje.

„Někdy mám pocit, že zde máme výrazně víc kulturních akcí, než v mnoha jiných, mnohem větších městech. Přisuzuji to dobrému výběru lidí, kteří je připravují," naznačila Olga Dušková. Sama je přitom zakládající členkou místního okrašlovacího spolku.

„Když neděláme kulturní akce my, tak je dělají oni. Některý rok nás i předeženou," říká se smíchem Zdeněk Černý. Nejedná se přitom pouze o hudební a divadelní vystoupení. Patří mezi ně také příprava akcí pro děti či podpora tradičních vesnických slavností.