Přicházím do Rodičovského centra Radost o něco později, než jsem slíbila. Trochu se bojím, abych velikonoční dílnu ještě stihla. Hned mezi dveřmi ale zjišťuji, že jsou mé obavy zbytečné.

Od dvou hodin odpoledne prostory rodičovského centra ovládají nejrůznější výtvarné techniky a nikdo z účastníků nevypadá, že by spěchal domů. Naučí se tu totiž, jak si pomocí šikovných rukou vyrobit originální bytové doplňky.

Tajemné názvy

Jen co dosednu ke stolu, u kterého pod vedením Olgy Šebkové tvoří tři mladé slečny za vydatné asistence svých maminek, sypou se na mne slova, kterým vůbec nerozumím.

To ale netrvá dlouho. Záhy zjišťuji, že pod názvem 3D decoupage, se skrývá výroba pestrobarevných motýlků, a to pomocí ubrouskové techniky. Žasnu, jak rychle pod rukama malých účastnic dílny vznikají okřídlená stvoření, která jsou k nerozeznání od těch živých.

„Motýlky si z ubrousku vystřihněte jen přibližně. Detaily doděláte, až budou nalepení na fólii. Půjde to lépe,“ radí Olga Šebková. „Mamka to roztrhla!“ děsí se jedna z malých výtvarnic. Maminku však drobná nehoda nerozhodí. „To nevadí, slepíme to a uvidíš, že to ještě bude nejhezčí motýl ze všech.“

Olga Šebková jen souhlasně přikyvuje. „Já zastávám názor, že ve výtvarničení se nedá nic zkazit. Jen výsledek může být jiný. Jakákoli chyba se dá nějakým způsobem opravit, jen se toho nesmíme bát.“

Motýlci jsou téměř hotoví. Zbývá už jen připevnit jim tykadla a dozdobit křídla. Zatímco sleduji dívky při práci, dozvídám se, že ještě před mým příchodem už stihly nabarvit vajíčka pomocí krepového papíru. Vyzkoušely si také ozdobit je pomocí barevných bavlnek. „To bylo trochu těžší. Vajíčko se muselo nejdřív natřít lepidlem a pak omotat bavlnkou,“ popsala Tereza Pochylá.

Zdobení krepovým papírem bylo jednodušší, ale na výsledek práce je třeba chvíli počkat. Vajíčka polepená kousky krepáku namočeného do vody musí trochu oschnout.

„Ale ne zase moc, aby šel papír sundat. Doma můžeme schnutí urychlit použitím fénu,“ radí maminkám v rolích pomocnic lektorka, zatímco děvčata si nadšeně prohlížejí své výtvory.

Filigránové ozdoby

„Budeme ještě něco vyrábět,“ ptá se další malá umělkyně. „To záleží na vás,“ reaguje Olga Šebková a dostává se jí ujištění, že rozhodně ano.

To už se dostáváme k dalšímu cizímu názvu, kterým je quillingové zdobení neboli filigránové dekorace. Skrývají se pod ním pestré obrazce vytvořené pomocí zatočených barevných proužků papíru. Na zatočení existuje speciální pomůcka.

„Dá se ale použít i obyčejná na konci naříznutá špejle,“ ujišťuje Olga. Drobné ozdůbky už jsou vyrobené, zbývá je jen nalepit na podložku. „Nalepíme to na ten černý papír mami,“ rozhodne malá slečna. „Mně se to víc líbilo na té fialové, Kamčo,“ zaprotestuje maminka. Ale nic naplat, dnes je tu jen za pomocnici.

Na konci kurzu si malé výtvarnice ještě zkouší barvení vajíček metalickými barvami ve zlatém, červenorůžovém a modrém odstínu. Vyrobené skvosty si budou moci doma připevnit na závěsný věnec.

Výtvarná mlska

Líbí se mi, že jsme se v několikahodinovém kurzu dozvěděli o tolika výtvarných technikách.
„Podstatou kurzu je, aby si každý našel to, co je jeho srdci nejbližší. Některé techniky jsou totiž opravdu náročné na čas i trpělivost a ne každý u toho vydrží sedět. Je to taková ochutnávka různých technik,“ vysvětlila smysl odpolední dílny Olga Šebková.

Odcházím jako první, a to jen proto, že mě čekají ještě jiné povinnosti. Vůbec se mi ale z příjemné atmosféry, která v rodičovském centru panuje, nechce.
V duchu si opakuji, co je potřeba na výrobu motýlů ubrouskovou technikou. Nepochybuji, že si doma nějakého okřídleného krasavce zkusím vyrobit.


Plus:Tvořivé dílny v rodičovském centru jsou skvělou příležitostí, jak se něčemu zajímavému přiučit a zároveň strávit čas s dětmi.

Minus:Do dílny přišlo málo lidí. Bohužel, poslední dobou čím dál více převládá lenost , kdy rodiny dávají přednost pasivní zábavě.

Hodina Petry Šitnerové:Při mé hodině na velikonoční dílně v Rodičovském centru Radost v Táboře jsem byla pouhou pozorovatelkou. Odpoledne strávené s maminkami a jejich dětmi bylo příjemné. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých nápadů, jak si vyzdobit byt vlastnoručně vytvořenými ozdobami nejen s velikonoční tematikou.