Po deseti letech, kdy malíř Kristian Kodet v Kotnovské ulici definitivně zabouchl dveře muzea Tří generací Kodetů, bere za kliku nových. Jen o pár metrů dál, neboť svůj další podnikatelský záměr realizuje v Klokotské ulici.

Kristian Kodet.Zdroj: Deník / Šatrová Alena„Vracím se zase v jiné podobě, tentokrát jde o krámek se starožitnostmi a galerií,“ upřesňuje Kristian Kodet svůj počin, na němž spojil síly se svou nejmladší dcerou Jacquelinou, jež na Starém Městě žije, zatímco její rodiče střídají dům na Floridě s pražským bytem a farou v Hartvíkově.

Kristian Kodet je známý nejen jako malíř, ale také jako vášnivý sběratel. Má proto z čeho vybírat, antik zaplní i díly svých předků. Zatímco mezi starožitnostmi se může objevit některá z Kodetových mnoha žehliček nebo krucifixů či pohárů, galerie spíš připomene dobu muzea. „Vystavím v ní svoje obrazy i díla z rodinné sbírky,“ naznačil, že vedle jeho vlastní tvorby znovu přivede na světlo táborské umělecké scény svého otce Jana a dědečka Emanuela, oba sochaře. Jak před lety Táborskému deníku řekl, díky nim objevil krásu jihu Čech, jemuž zůstává věrný i po návratu z emigrace. Tento kout české země si tak zamiloval, že v něm chce i spočinout, a proto si na hřbitově v Hartvíkově již před lety pořídil hrob. Tehdy to komentoval jako investici do budoucna.

Malíř Kristan Kodet už ví, kde jednou bude spát věčným spánkem.
Co dělá malíř, když zrovna nemaluje? Kupuje si hrob

„Je moc fajn, že se do Tábora vrací, já jsem moc ráda. Čím víc podobných zařízení tady bude, tím totiž lépe pro Tábor i pro nás všechny,“ míní majitelka muzea, která dodnes vzpomíná na příjemné chvíle, kdy spolu o prodeji nemovitosti v Kotnovské ulici vyjednávali.

„Hrozně hezky se s ním povídalo, pamatuju, že mi vyprávěl, jak s ničím přišel do Ameriky a jak tam začínal. Jiní zájemci mu za domy nabízeli víc než já, ale právě můj nápad s muzeem se mu zřejmě líbil víc než byty,“ dodává Petra Kovandová k době před 10 lety, kdy malíř muzeum opustil a odešel tvořit do přírody.