Lišovské kino kromě filmů nabízelo i jiný program. To však v současné chvíli nepomůže. Oblíbenou akcí bylo například Listování, projekt, který přináší do divadel a kulturních sálů scénická čtení zajímavých textů. Podle vedoucí kina Martiny Čapkové bude další představení zase na podzim. Kapela Rybníkáři, která v kině také přes rok hraje, podle ní od června do září koncertuje venku. Provoz kino zahájí 14. června. „Čekali jsme na premiéru filmu Bourák a tou začínáme,“ vysvětluje Martina Čapková.

Českobudějovické kino Kotva začalo promítat také se zpožděním. Jan Turinský, který Kotvu provozuje, se před otevřením nechal slyšet, že je třeba sestavit co nejzajímavější program. „Kino totiž funguje na premiérách,“ posteskl si i on.

Déšť. Ilustrační fotografie.
Zlepší se to ve středu, myslí si hydrometeorolog

Od 1. června můžete podle Zdeňka Pracha usednout do sedadel vltavotýnského kina Sokolovna. „Všichni máme stejné filmy,“ říká s tím, že posunuté premiéry potrápí i Týn nad Vltavou, a stěžuje si: „Nebude co promítat.“ Plánuje se vrátit ke starším filmům. Otevření nese podle ředitele Městského centra kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou Davida Slepičky ještě jiná úskalí. „Jsme malé kino,“ vysvětluje. Když se dodrží všechny předpisy a lidé budou sedět ob řadu s rozestupy, vejde se do sálu jen 28 diváků. David Slepička zmiňuje i další nepříjemnost: „Jak čistit vnitřní prostor, řešíme, nechceme zničit čalounění za týden.“

Letošní 14. ročník Borůvkobraní v Borovanech.
Borůvkobraní letos nebude, přesouvá se na červenec 2021

Otázkou úklidu se zabývá i lišovské kino Svět. Podle vedoucí kina čeká celý prostor generální úklid. S dalším promítáním se bude však čekat, až uplyne dostatečně dlouhá doba právě kvůli úklidu. Stojan s dezinfekcí a další hygienické pomůcky budou hrazeny z rozpočtu kina. Zda se budou vstupenky prodávat online nebo až na místě, zatím neví. „Je to složité, protože rodinní příslušníci mohou sedět pospolu. To se těžko rozezná,“ uvažuje dál. „Obávám se, že v takhle malých kinech bude návštěvnost nízká, ještě když nebudou pořádně nové filmy,“ zamýšlí se a dodává: „Uvidíme přes léto, zda se návštěvníci vrátí.“

Že to není žádná sláva, komentovala po 11. květnu, kdy mohla kina otevřít, i generální manažerka českobudějovického multikina CineStar v IGY Centru Svatava Kopečková. „Návštěvníci jsou disciplinovaní, omezení respek᠆tují a sedí, kde mají,“ oceňuje. I velkému řetězci premiéry chybí. „S programem jsme začali přesně tam, kde jsme skončili a vystačíme si s filmy, které jsou na trhu,“ dodala. Multikino zalovilo v oblíbených kouscích. Situace se postupně podle Svatavy Kopečkové zlepšuje. „O víkendu přišlo více lidí, i když to není zase tak dramatický nárůst,“ uvedla. Včera spolu s restauračními zařízeními otevřel i bar v CineStaru. „Je vidět, že se lidi přestávají bát,“ všimla si manažerka.

Čekali na Bouráka

- Snímek Bourák odstartuje promítání v lišovském kině Svět 14. června.
- Slavnostní předpremiéru české novinky Bourák s filmovou delegací plánuje českobudějovické multikino CineStar v IGY Centru, a to ve středu 3. června od 18.30 h. Účast přislíbili Jiří Macháček a Petra Nesvačilová.