Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská zahájí akci s názvem Jižní Čechy hostem v Linci na hlavním náměstí společně s partnerem z Horního Rakouska.

Podle hejtmanky je to největší akce v rozsahu subjektů, kteří se s prezentacemi do projektu zapojí. Jde například o firmy, školy, kulturní instituce, ukázky lidových řemesel a návštěvníky přitáhne například i ochutnávka tradiční kuchyně. Na hlavním náměstí v Linci návštěvníky zaujme prezentace Budějovického Budvaru. Vystoupí i řada dalších firem. Akci zakončí koncert Jihočeské filharmonie.

„Cílem projektu je ukázat našim jižním sousedům, jak obrovský a atraktivní turistický potenciál mají na dosah ruky, kousek za hranicemi v jižních Čechách. S Rakušany jsme těsně spjati historicky, asi není třeba připomínat, že první koněspřežní železnice na evropském kontinentu směřovala z Českých Budějovic do Lince,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Kraj chce díky tomuto projektu docílit vyšší návštěvnosti Jihočeského kraje. Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromíra Poláška se Rakušané, na rozdíl od návštěvníků z Německa, raději ubytují u hranic v Rakousku a do Česka vyrážejí jen na jednodenní výlety. Jak vyplynulo z dat Českého statistického úřadu, v průměrném počtu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních na jihu Čech loni obsadili Rakušané spolu s Američany čtvrté místo pomyslného žebříčku za Holanďany, Němci, Slováky, Poláky a Maďary.

„Myslím si, že hlavní příčinou je zřejmě někdejší Železná opona, která jižní Čechy od Horního Rakouska neprodyšně oddělila na celá desetiletí. Rakušané tak přes těsné sousedství nevědí, co je u nás čeká. A tak jim to musíme ukázat. Jak jihočeskou vesnici a přírodu, tak dobré jídlo a pití. Na tři dny tak obsadíme Linec jižními Čechami, od tradičních nabídek až po současné novinky, které osloví i mladé lidi,“ okomentoval Jaromír Polášek ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Jihočeský kraj do této akce investuje zhruba 7 milionů korun.