Začíná v pátek koncertem operní divy Angely Gheorghiu, jejíž soprán je podle kritiků „lehký jako pírko, sametový a kovový zároveň“, a mexického pěvce Ramóna Vargase. V Pivovarské zahradě vystoupí za doprovodu orchestru Prague Philharmonia.

Angela Gheorghiu řekla, že Český Krumlov zatím neměla možnost navštívit. "Ale i po 27 letech mé mezinárodní kariéry vždy velmi ráda poznávám nová místa a nové publikum. Těším se na vystoupení pod širým nebem v letní atmosféře údajně překrásného města a na setkání s krumlovským publikem, navíc budu zpívat s mým úžasným kolegou a dobrým přítelem Ramónem Vargasem. Velmi ráda s ním zpívám, patří mezi mé nejoblíbenější tenoristy," zmínila.

Ramón Vargas se do Českého Krumlova vrací po šesti letech. "Vystoupení v Českém Krumlově patří mezi nejkrásnější zážitky v mé kariéře. Před šesti lety jsem měl tu čest zpívat na dvacátém ročníku Mezinárodního hudebního festivalu a nyní se sem vracím. Je to neskutečné místo a kvalita festivalu i koncertů je velmi vysoká. Proto se vracím moc rád," chválil tenorista.

Podle mluvčí pořádající společnosti Auviex Kateřiny Viktorové vydobylo spojení atraktivního prostředí historického města a hudby mnoha žánrů Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Český Krumlov skvělé renomé. "Za uplynulých dvacet pět let existence našel festival svou tvář a ustálil dramaturgický formát. Vedle velkých operních galakoncertů do něj patří pořádání klasických symfonických a komorních koncertů na zámku, ale i open-air koncertů s přesahem do jiných žánrů. Spokojené reakce návštěvníků pořadatele festivalu ujišťují o tom, že se tento koncept osvědčil, a proto bude minimálně pro nadcházející 26. ročník zachován," uvedla Kateřina Viktorová.

Festival přináší pestrý koktejl hudebních žánrů. Tradičně jsou na programu koncerty klasické hudby v prostorách hradu a zámku Český Krumlov. Festival však nabídne i francouzský šanson, autentickou interpretaci, irskou tradiční hudbu, americký muzikál nebo crossover. Kromě koncertů festival připravil program pro děti s podtitulem „energie nás baví“. Výjimečným zážitkem bude závěrečná barokní slavnost v unikátních kulisách zámecké zahrady. Pro návštěvníky tohoto večera bude připravena „iluminace zahrady“, koncert i slavnostní hostina s ohňostrojem.

Vstupenky na koncerty festivalu seženete v síti Ticketstream. V Českém Krumlově prodej vstupenek zajišťuje Infocentrum na náměstí Svornosti.