Na zámeckém nádvoří zrovna brunetka v kafekáře podává komusi kelímek. Před ní na plátně běží ukázky  filmů a na chvíli zaujmou i páva, který jinak rušno kolem vznešeně ignoruje. Na dlažbě náměstí, smáčené deštěm, se staví plátno, podloubím kmitají lidé s kartičkami na krku.

Kdo by váhal, obří plakát na věži napoví: je pátek dopoledne a v Třeboni začne za pár hodin Anifilm. Mezinárodní festival, který do 8. května přinese 290 animovaných snímků včetně české předpremiéry Autobiografie jednoho lháře o životě Grahama Chapmana, jednoho z šestice krásných britských bláznů Monty Pythonů.

Lázeňské město rozvíří Anifilm počtvrté. A rozdílů je mnoho. Zatímco při prvním ročníku se ještě v průjezdu opíral o stěnu dřevěný čáp, památka na AniFest, jenž zmizel do Teplic, letos štáb řeší problém, kde ubytovat přes 500 pozvaných hostů, dokonce musí vytvořit zasedací pořádek do divadla na zahájení.

„Oproti loňskému roku je to razantní nárůst, minimálně dvojnásobný, za což jsme rádi. Co se týká hotelů a penzionů ve středu města, zaplnili jsme všechno a narazili na kapacitní limit," říká osm minut po 11. hodině producent Anifilmu Tomáš Rychecký.

V sále zatím jede zkouška na večerní show. Na jevišti vyrostla bílá zeď. Herec Tomáš Měcháček kráčí po schodech s tahací harmonikou a zpívá kus anifilmové hymny: Srdíčko štěstím skáče, hurá na animáče! „A teď jdeme skrz zeď, jo?" ptá se. Večer si půjde po stejných schůdcích Adolf Born pro cenu za celoživotní dílo a Michaela Pavlátová pro medaili Artis Bohemiae Amicis od ministerstva kultury.

Pocta Pojarovi

Animáče již v pátek dopoledne běží v několika sálech. Plno je na poctě Břetislavu Pojarovi, která začíná Lvem a písničkou, snímkem, v němž síla krále zvířat bledne před uměním harlekýna, došlo i na medvědy od Kolína.

Právě retrospektiva loni zesnulé legendy mj. přilákala Petera Sokola, který přijel z Kňovic u Sedlčan. „Zajímá mě také soutěž a chci, aby si rodina užila atmosféru festivalu," říká pedagog a konzultant, absolvent Jihočeské univerzity.

Děti ze ZŠ Lužnice pobavil Madagaskar 3. Anifilm ho promítá v sekci hitů, kam zařadil i Rebelku či Frankenweenieho. „Děti byly ještě na dílnách animace, ty je zaujaly," líčí ředitel školy Pavel Činátl, který s nimi zrovna chvátá na oběd.

Animuje se v Besedě. Školáci zjistí, jak rozpohybují kresby a předměty. „Vidí zázrak oživení pod kamerou.  Zkoušíme kreslenou animaci a ploškovou loutku," popisuje lektorka Martina Voráčková, zatímco z modrého papíru vystřihuje kosmickou loď. „U školiček animace je hezké nechat se inspirovat nápady dětí, jsou neuvěřitelně kreativní, baví nás jejich reakce," doplňuje.

Počasí je ideální

Žákyně třeboňské ZŠ Na sadech malují motýly i šneky. Na školičky chodí každý rok. „Přivádíme děti, aby se seznámily s animací a samy si vytvořily film. Jsou tu příjemní lektoři," chválí si vychovatelka Jarka Machová.

Hlavní festivalové téma zní Počátky animace. Lidé si ho doslova osahají na výstavě ve foyer kina. V jedné vitríně láká kopie pásu do přístroje Théâtre Optique z konce 19. století, vedle pak praxinoskop – plechový buben, který má uprostřed pás s obrázky. Divák ho prstem roztočí a v zrcátcích sleduje pohybující se postavy, dva kluky, kteří řežou prkno.

Anifilmu zatím přeje i počasí. Mírný déšť totiž žene diváky do sálů. „Horší by byla zima, ale má být kolem 20 stupňů, a to je ideální, třicítky táhnou lidi víc do parku a k rybníkům," zdůvodňuje Tomáš Rychecký.

Třeboň se rychle plní. Dorazili již lichožroutka Galina Miklínová, Edgar Dutka i Gene Deitch. A slova o hledání postelí nepřehání: nocleh pracně sháněla i editorka Deníku…