Dle slov starostky, Ivany Vorlové, je akce neodmyslitelnou součástí kultury v obci. „Už je to u nás zažitá tradice, přijíždějí hudebníci z celého Jihočeského kraje. Hraje se a zpívá celé odpoledne,“ upřesnila. Každý si také domů odnáší malý dárek. „Vždy připravujeme nějakou drobnost jako vzpomínku. Letos každý dostane kroniku obce v elektronické podobě a také fotorámeček,“ prozradila.

ZÁBAVA S VEČEŘÍ

Mezi účastníky panovala dobrá nálada. Podpořili ji dobrým pitím, ke kterému dostali i výbornou večeří. „Pohostili jsme je řízkem a bramborovým salátem,“ doplnila hlavní chod. Dorazili harmonikáři z Tábora, Kaplice, Strakonic, Českého Krumlova, Bernartic i menších vesnic. Nejmladším účastníkem byl dle slov organizátorů Martin Stehlík z Tábora a naopak nejstarším Jan Komenda z Českého Krumlova. „Ve svých úctyhodných sedmadevadesáti letech opravdu čiperný stařík,“ dodala Ivana Vorlová.

HARMONIKÁŘKA NESMÍ CHYBĚT

Žádné místní setkání nevynechala Růžena Kostrounová z Nové Homole u Českých Budějovic. „To je pravda, snažím se přijet pokaždé a zatím se mi to daří,“ usmívá se milá dáma. Věk však neprozrazuje. „Všem říkám, že je mi něco přes dvacet. A jak dlouho hraji? To neřeknu, protože pak by to šlo lehce dopočítat,“ laškuje.

K hudbě ji přivedl otec. „Tatínek byl muzikant, hrál na klarinet a saxofon. Když viděl, že k tomu mám také vlohy, tak prodal záhumenkovou kravku a koupil mi tahací harmoniku,“ vzpomíná. Podobné srazy navštěvuje napříč krajem. „Mám to ráda hlavně proto, že se sejdeme se známými, jsme už taková heligonkářská rodina,“ vysvětlila.

V Nové Homoli měli heligonkáři dostaveníčko 2. března, jezdí také do Kájova, Trhových Svin a na další místa. „No prostě všude, kde můžu. Srazy jsou často a během celého roku,“ přidala nakonec Růžena Kostrounová, kterou tu nikdo neosloví jinak než Růženko.