POROZUMĚT SI

Letos je ústřední vizí pořadatelů lidi spojovat. To potvrzuje i vyjádření hlavní táborské koordinátorky, Lucie Šebánkové. „Po všech článcích a debatách v médiích a na sociálních sítích o rozdělené společnosti se snažíme zaměřit na to pozitivní. Motto odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokážou porozumět a naslouchat,“ podotkla. Poselství zasadila i do táborského prostředí.

„Opusťme téma rekonstrukce Náměstí T.G.M., řešení Budějovické či děravé sochy na Křižíkově náměstí a pojďme se naopak zaměřit na to, co nás spojuje,“ míní.

NECHYBÍ TITULKY

Do Tábora festival přiveze rekordních 14 snímků. Z nich je téměř polovina opatřena i titulky pro neslyšící, dva filmy je mají v angličtině a jeden dokonce obsahuje audiokomentář pro nevidomé diváky. Festival začíná ve čtvrtek v 19 hodin v kině Svět filmem Kapela. Jedná se o pozitivně laděný dokument Ladislava Kaboše, s kterým se po filmu diváci setkají na diskusi.

Příběh o hudbě ze slovenské osady, která se dostala až na největší slovenský festival, doprovodí muzikanti z táborské organizace Cheiron T, která Jeden svět zaštiťuje. V kině diváci uvidí také ekologický dokument Vítejte v Sodomě, po kterém bude následovat debata s Janem Charvátem z organizace Opravárna s.r.o., a úsměvné neohippie road movie Vesnici plavajících krav.

NOVÉ MÍSTO

Pořadatelé slibují i nové místo k projekci. „Letos přicházíme s prostorovou novinkou, a to pilotním promítáním na Sídlišti nad Lužnicí v nově zrekonstruované pobočce městské knihovny. Uvedeme tam dva snímky – český o seniorech Ještě nekončíme a ukrajinský Domácí zápas,“ prozradila Lucie Šebánková.

Příznivci festivalu se mohou těšit i na zábavný workshop znakového jazyka a Braillova písma, literární večer a také již tradiční výstavy. Na jednotlivá promítání stojí základní vstupné 80 korun, studenti a senioři zaplatí 60 korun, ZTP, ZTP/P a doprovod 40 korun. Doprovodné akce jsou zdarma.