SOBOTA:

7.45 hodin, Rataje
Obec Rataje zve všechny příznivce cykloturistiky na cyklovýlet údolím říčky Smutné. Sraz účastníků je v 7.45 hodin u hostince.

• 9 hodin, Tábor
Pokud máte rádi atmosféru středověku, pak si nenechte ujít třiadvacátý ročník festivalu Táborská setkání, který odstartoval včera a potrvá až do neděle. Dnes v 17 hodin přijde zazpívat na hlavní pódium Věra Špinarová, od 20.30 hodin opět na Žižkově náměstí zazpívá Marie Rottrová a ve 22.15 hodin ji vystřídá kapela Tatabojs. A nejen to, po celý víkend na vás čeká bohatý program. Na místě lístek pro dospělého stojí 250 korun. Vedoucí odboru kultury Jana Lorencová upozorňuje, že v souvislosti s ohlášenými dešti může dojít ke změně programu. To samé vzkazuje i Petr Nůsek z Housova mlýna.

• 9 hodin, Tábor, Čekanice
Dnes si příznivci střelby vyzkouší vskutku netradiční střelecký zážitek.V čekanické střelnici pořádají již 10. ročník podzimního střeleckého dne. Vybrat si můžete z více než 50 kusů zbraní od historických křesadlovek až po novodobé odstřelovačky. Akce se pořádá již desátým rokem pro střeleckou i nestřeleckou veřejnost . Občerstvení je zajištěno po celou dobu akce. Bezbariérový přístup je samozřejmostí.

• 10 hodin, Tábor
Rodinné centrum radost připravilo v rámci Táborských slavností jedno stanoviště pro děti. Nejmladší návštěvníci se mohou těšit na soutěže, hry, pohádky, tvořivé dílny a pořady pro děti i celou rodinu.

• 10 hodin, Borkovice
Dnešní den Borkovičtí oslaví šest set šedesát let od první zmínky o obci, která leží nedalo Veselí. Jejich začátek je naplánovaný na desátou hodinu, kdy zazní česká hymna. Po ní zazpívají Eva a Alena Hrádkovy blatské lidové písně. Na programu je i ukázka selské jízdy nebo položení věnců k pomníku jako vzpomínka na padlé v první světové válce. Po celý den a večer bude hrát dechová kapela Blaťácká pětka. Od 13 hodin pak hraje nejstarší jihočeská dechovka Babouci a od 17 hodin rozezní své nástroje heligonkáři. V rámci oslav Borkovičtí vydali knihu o historii obce, kterou dnes i pokřtí.

• 10 hodin, Chýnov
Pokud pojedete dnes dopoledne okolo Chýnova , nenechte si ujít již sedmou přehlídku historické vojenské techniky. Milovníky potěší ukázky vojenské historie a techniky z období let 1942 – 1995. Akce se koná na louce před Chýnovem (ze směru od Tábora). Po celou dobu akce statické ukázky výzbroje a výstroje armád. Po skončení přehlídky je zájemcům umožněno projet se na historické vojenské technice. Vstupné je zdarma.

• 10 hodin, Veselí nad Lužnicí, Bošilec
Dnes od 10 hodin se bude v Bošilci nedaleko Veselí nad Lužnicí konat již sedmý ročník Bošileckého triatlonu. Akce se koná přímo mezi Bošileckým a Horusickým rybníkem. Závodníky čeká osm set metrů v kánoi, dvanáct kilometrů jízdy na kole a závěrečný běh na šest set metrů. Pro všechny je připravený bohatý program, který vyústí v afterparty s živou hudbou v podání rockové kapely Rozkrock a následně diskotékou. Pro nejmenší je připravený skákací hrad.

• 13 hodin, Zhoř
Sbor dobrovolných hasičů Zhoř pořádá Táborskou hasičskou ligu. Svůj um si prověří zhruba 30 družstev mužů a 10 družstev žen. Soutěž se koná dnes od 13 hodin na hřišti ve Zhoři.

• 13.45 hodin, Větrovy
Odpoledne můžete vyrazit na vycházku po Stříbrné stezce z Větrov dolů, a to s Hanou Kazatelovou. Sraz účastníků je ve 13.45 hodin před hotelem MAS v Sezimově Ústí, poté se jede autobusem na autobusové nádraží, kde se přestoupí na linku MHD číslo 30. Ta vás doveze až do Větrov, kde bude čekat průvodce po naučné Stříbrné stezce.

• 16 hodin, Tábor
Celý den je pro vás otevřeno Mateřské a dětské centrum Mufík. Můžete si přijít s dětmi pohrát, užít si dne a podívat se na ukázkové lekce různých kroužků. Od 16 hodin je pro děti připtavena lekce angličtiny, vedená rodilým mluvčím.

NEDĚLE

• 10 hodin, Tábor
V rámci Táborských setkání zazní v neděli v 10 hodin v Děkanském kostele Dvořákova Lužanská mše, ve které se představí táborští hudebníci a plánský pěvecký sbor Harmonie.

• 13 hodin, Tábor
Husitské muzeum Tábor vás zve na komentovanou výstavu tří jihočeských výtvarnic Štouračové, Pintýřové a Svobodové Absolonové nazvanou VIDĚNO JINAK. Společně vystavují již poněkolikáté. První výstavní prostor v galerii obsadí svými díly autorka Lucie Svobodová Absolonová, která bude prezentovat obrazy malované na hedvábí.Ve druhé místnosti představí voskovou batiku malířka a grafička Alena Pintýřová. Výtvarnice Helena Štouračová vystaví své papírové instalace částečně v prostorách gotického sálu, před vchodem do galerie a další část bude prezentovat v samotné galerii. Vstupné 20 korun a snížené 10 korun.

• 15 hodin, Tábor
Další z pozvánek Husitského muzea v Táboře je na komentovanou výstavu s názvem LETEM KARETNÍM SVĚTEM.Tato výstava je věnovaná hracím kartám a všemu kolem nich. Vystavené exponáty jsou především z velkolepé sbírky největšího českého sběratele karet JUDr. Jiřího Novotného, který bydlí a pochází z Táborska. Představeny jsou nové mariášové karty, které byly navrženy přímo pro tuto příležitost a jejichž motivy čerpají z husitské tématiky.

• 17 hodin, Bechyně
Legendární skupina Katapult zakončí koncertem letošní Bechyňské kulturní léto. V zámecké jízdárně Bechyňského zámku zahraje Katapult všechny svoje notoricky známé hity, které u nás doslova zdomácněly: Až, Blues, Vojín XY hlásí příchod, Růže krepový, Diskomóda, Hlupák váhá a další. Cena vstupenky je 290 korun.

• 19 hodin, Tábor
Divadelní spolek Hlavatce a Nejmenší operní orchestr Tábor vás v neděli v podvečer zvou na úvod nové divadelní sezony. Hlavatecký divadelní spolek nastudoval hru Zdeňka Svěráka CIMRMAN V ŘÍŠI HUDBY. Večer je složený ze série odborných referátů a jednoaktové opery.V roli českého inženýra Vaňka hostuje, z Divadla Járy Cimrmana zapůjčený Miloň Čepelka vedle hereckých venkovských kandrdasů Milana Vaňka, Jaroslava Pánka, Jana Bráchy, Josefa Boháče, Vojtěcha Říhy a Pavla Kostečky.
Sextetový orchestřík sestavený za účelem představení vede Richard Mlázovský, hrající tvoří houslista Jiří Sycha, klarinetistka Iva Hlaváčková, fagotista Michal Novák, trumpetista Štěpán Tůma, trombonista Jan Mlázovský a kontrabasista Zdeněk Hovád doplněný hraním při recitativech na klavír Evou Mlázovskou.

Autor: Eva Nováková