V sobotu ve 14 hodin odstartuje pohádkou o Panu žabákovi, který cestoval za dobrodružstvím. Poprvé se tak na festivalu představí soubor z Ostružna, jehož název připomíná temného Boha z povídky Hectora Munroa – Sakiho, Sredni Vaštar. Zato Pohádka z Budíku Pavla Šmída divákům tolik neznámá nebude. Nápaditá scéna, ve které se odehrává cesta dvou bratrů hledajících čas, už v Táboře párkrát oslnila velké i malé.

Křičí, máchá rukama i nohama, zapojuje publikum do hry a má podivné loutky. Viktor Pirošuk a jeho Téměř divadelní společnost zahraje v pořadí jako třetí. Pro děti má připravené hned dvě pohádky, a to Zakletý les a Jak Václav princeznu vyléčil. Sérii dětských představení zakončí Tonda Novotný s klasikou O pejskovi a kočičce.

Pro dospěláky je letos připravena opravdová lahůdka. Není moc o čem psát, protože nikdo dopředu neví, jak to dopadne. Improvizační satirická skupina 20 000 židů pod mořem však sklízí úspěchy, kamkoli přijede, takže se je určitě na co těšit i na Starém Městě. Ostatně předpremiéru si v Táboře střihli na nedávném festivalu Mighty Sounds.

V krátkých pauzách mezi divadly si mohou návštěvníci zkusit svoji mušku na čarovném samostřelu, na malé výtvarníky už se těší Andrea Koblasová se svojí výtvarnou dílničkou. Písničky pro radost bude celé odpoledne pouštět DJ Mushroom. Občerstvení je zajištěno. Akce se koná za každého počasí. V případě deště se přestěhuje do gotického sálu Staré radnice.

Festival pořádá Husitské muzeum v Táboře ve spolupráci s Kulturním střediskem města Bechyně za laskavé podpory města Tábora. Podrobný program najdete na www.husitskemuzeum.cz

Kateřina Nimrichtrová