Jako zarytý komunista Josef Pachl se dostane do koncentračního tábora a přijde o rodinu, jelikož jeho manželka byla židovka. „Pak se mstí na těch, kdo jsou kolaboranti, zrádci, nebo prostě Němci,“ vysvětluje herec a dodává: „Je to postava, která se poznamenaná dějinami začne najednou chovat jinak k lidem, s nimiž žila dosud v relativní pohodě.“

Svědomí Josefa Pachla bude prý pro Csongora Kassaie nejtěžší zobrazit. „A taky změna charakteru s vědomím toho, co udělal,“ dodává.

Jako člověk přesvědčený o své ideologické pravdě totiž nechá ze vsi vyhnat nebo dokonce zlikvidovat některé občany.

V historické novince bude Csongor Kassai mluvit česky. Ve studiu se bude však dodělávat postsynchronní zvuk. „Tak uvidíme, jestli to nakonec nebude dělat někdo jiný,“ neví Csongor Kassai, který umí i plynule maďarsky a rodilý Maďar by prý nepoznal, že herec není z Budapešti.

Snímek se odehrává podle skutečných událostí ve vsi Vitorazsko, která byla původně rakouská a později československá, kde se museli občané, kteří si dosud hleděli svého, starali se o rodiny a hospodařili, rozhodnout, k jaké národnosti se hlásit.

„Dědina stojí na pohraničí s Rakouskem. Oni nikam nešli, jen se posunuly hranice,“ vysvětluje k příběhu herec.

Počasí na natáčení se zrovna moc nevyvedlo. Vždyť některé dny pršelo a padaly i kroupy. „Těšili jsme se na autentický máj. Táhnou koně z války, kvetou stromy, šeřík. Zatím se to neděje,“ směje se začátkem května Csongor Kassai. „Když ráno začínáme, je těsně nad nulou a máme dřeváky na bosé nohy,“ líčí útrapy, ale s úsměvem. Na červen se těší.