Martina Schlegelová už Jihočeské divadlo (JD) a soubor dobře zná. „Považuji za velké štěstí, že tady máme Lukáše Průdka,“ říká o ředitelovi JD a pochvaluje si: „Je to takový ředitel, řekla bych moderního střihu, který má určitou vizi, kam divadlo chce směřovat.“ Martina Schlegelová si agendu od své předchůdkyně Jany Kališové pomalu přebírá již od října. Navíc tu v minulosti režírovala komedii Zavolejte Jeevese a před rokem černou ostrou komedii Kati.

V divadle ji ve spolupráci s dramaturgyní Olgou Šubrtovou čeká příprava uměleckého plánu, doplňování souboru, vyhledávání dalších uměleckých spolupracovníků, zejména autorů a režisérů. „Samozřejmě budu také sama režírovat,“ uzavírá Martina Schlegelová.

Nová šéfka činohry
Martina Schlegelová, nová šéfová činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.Zdroj: Deník/Jaroslav Sýbek

* ve funkci od února 2018 na pět let po Janě Kališové
* pro JD režie her Zavolejte Jeevese a Kati
* bývalá kmenová režisérka Českého rozhlasu, teď už jen občasně
* umělecká šéfka divadla Letí
* velký úspěch s inscenací Olga (Horrory z hrádečku)

Kvůli nové práci se musela do Českých Budějovic přestěhovat. „V občance to zatím nemám, ale musím to teď vyřešit, už to hoří kvůli parkování,“ směje se.

V JD by ráda navázala na cestu, kterou začali před lety Martin Glaser a Olga Šubrtová. „Já bych JD ráda směřovala k modelu „otevřeného domu“. Myslím, že regionální divadla by měla být centra, kam se sbíhají různé linky kulturního života města i regionu. Nejde jen o divadlo, ale i o různé diskuze, workshopy, přednášky, koncerty.“ Divadlo by podle Martiny Schlegelové mělo být napojené na komunitu města a plnit funkci místa pro setkávání. Lidé každého věku by tam měli najít svůj program. „Diváci by měli s rodiči přijít do Malého divadla a někde kolem teenagerského věku bychom měli být schopní je pak převzít my a odvést opravdu až do seniorského věku a pořád jim mít co nabídnout,“ myslí si.

A jakou cestou se chce repertoár divadla ubírat příští sezonu? „Vzhledem k významnému výročí republiky jsme se rozhodli, že uděláme českou sezonu,“ prozrazuje.

Na jevišti uvidíme díla současných autorů, a to nejen dramatiků, ale i beletristů. Nová šéfka činohry chystá Rybí krev Jiřího Hájíčka, adaptaci historické detektivky Vlastimila Vondrušky, novou hru René Levínského o T. G. Masarykovi nebo například Pokušení Václava Havla. „Mezi pány se objeví také jedna autorka. Jana Kališová uvede adaptaci románu Petry Soukupové Pod sněhem,“ uzavírá.

Opera La traviatta od Giuseppe Verdiho na scéně Jihočeského divadla v Českých Budějovicích
S rolí v místní opeře se uchází o Thálii