S více než šedesátihlavým hudebním tělesem má jistou rodinnou vazbu. To vysvětlil umělecký šéf a dirigent Jiří Sycha. „Její prastrýc Bohuslav Štěpánek byl čtvrtstoletí jeho dirigentem a její švagr je jím v současnosti,“ popsal.

HUDEBNÍ MOZAIKA

Vystoupení je výjimečné hned ze dvou důvodů a překvapí i skalní fanoušky. „Jednak tím, že většinu skladeb orchestr ještě nikdy veřejně nehrál. Jsou nově nastudované,“ sdělil. Druhou skutečností je dramaturgická forma. „Drobné skladby kontrastních charakterů a barev vytvoří pestrou směs hudby. Místy z této mozaiky probleskne jako paprsek čistý hlas sólistky Karolíny Berkové,“ upřesnil.

Stopy folklóru členové symfonického souboru trénovali čtvrt roku, přičemž hráči na smyčcové nástroje absolvovali 13 zkoušek, 7 krát se setkali hudebníci dechových a bicích nástrojů. „Zkoušelo se zhruba jednou týdně,“ objasnil.

V programu navíc propojili dva přitažlivé prvky – lidové melodie v symfonické sazbě jako známé Uherské tance od Brahmse, jemné staroanglické fantazie Greensleeves či irské barokní melodie od Carolana a kontrastní exotické hudební barvy Bizetovy Carmen, Čajkovského tanců z Louskáčka nebo hudby z filmu Cikáni jdou do nebe.

LÁKAVÝ PŘÍDAVEK

Z české hudby si návštěvníci vychutnají polku z Dvořákovy České suity a dva Nedbalovy tance z operety Polská krev. „Navíc chystáme pro posluchače parádní přídavek v podobě filmové Klezmerovy muziky s úžasným nábojem a nádherným klarinetovým sólem,“ prozradil Jiří Sycha.