Zatímco první domácí utkání Jihočeši naprosto jednoznačně ovládali a konečný výsledek 3:1 ani plně o jejich převaze nevypovídá, druhý ztratili (2:3), když doplatili na katastrofální výpadek ve druhé třetině. Během pouhých deseti minut inkasovali tři góly a vyrovnat se jim v závěrečném dějství již nepodařilo.

„Ve druhé třetině kluci úplně přestali hrát a vypadli ze systému," kroutí hlavou asistent trenéra Motoru Martin Štrba. „Vypadli z emočního zapálení do atmosféry play off. Přitom první třetinu jsme odehráli dobře a vedli jsme 1:0. Asi si kluci mysleli, že to Slavia zabalí. To ale neexistuje a je to neomluvitelný výpadek," hromuje Štrba.

Ze strany favorita došlo k trestuhodnému podcenění, které by v dalších zápasech mohlo mít fatální důsledky. „V prvním utkání Slavia nebyla prakticky vůbec nebezpečná a my jsme ho zvládli velice dobře. Navíc tomu nahrála i první třetina druhého zápasu, ve které jsme také byli lepší. Poté to soupeř dvanáct minut zkusil a povedlo se mu to. Něco takové příště nesmíme dopustit," má asistent zcela jasno.

Ve třetí třetině se hrálo prakticky na jednu branku. Motor snížil na rozdíl jediného gólu, vyrovnat se mu však už nepodařilo. „Tlačili jsme, v závěru jsme měli až enormní tlak. Hokejový Bůh ale asi spravedlivě dal bod za zápas Slavii," uznává.

V průběhu druhé třetiny se snažili trenéři na nepříznivý vývoj zápasu reagovat. „Na střídačce jsme burcovali a říkali hráčům věci, které musí změnit. Ale marně. Celou druhou třetinu jsme absolutně nezachytili," ještě pořád nemůže takový výpadek pochopit.

Zatímco ve čtvrtfinále cestovalo mužstvo do Přerova za příznivého stavu 2:0, nyní je skóre vyrovnané. „Pro nás to znamená jediné. Bod, který jsme doma ztratili, si musíme vzít na Slavii zase zpátky. A uvidíme, jak se série bude dál vyvíjet," nechce předbíhat. „Většina fanoušků si asi myslela, že přejedeme Slavii hladce 4:0 a hurá do baráže. To byl obrovský omyl. Upozorňoval jsem, že Slavia je velice nebezpečný soupeř, který má ve svém středu zkušené hráče. Ti umí v play off hrát. To se také potvrzuje. Série je vyrovnaná 1:1 a jsme prakticky znovu na startovní čáře," zdůrazní.

Hrací plocha stadionu v Edenu je o něco menší než v Budvar aréně. Podle Štrby to ale nebude mít na hru sebemenší vliv. „Je to o malinko. Rozměry jsou podobné jako u nás. To fakt nemá vliv. Myslím, že Slavia bude hrát stejně jako u nás," nepředpokládá změnu taktiky ze strany protivníka. „Uvidíme. Něco se jim osvědčilo, tak proč by to najednou měnili," míní. „S ničím novým nepřijeli ani k nám. Hrají to, o čem jsme byli přesvědčeni, že hrát budou. V jednom zápase se jim to nepovedlo, ve druhém ano."

Velkou oporou Slavie je mladý gólman Dominik Frodl. „Věděli jsme, že má velmi dobrou formu, kterou si přinesl ze čtvrtfinále proti Třebíči. Chytá dobře," uznává Štrba. „Play off je vždycky o gólmanech. Náš Petr Kváča chytá také výborně. O to bude zbytek série zajímavější," věří.

V play off se marodka úzkostlivě tají, ale že za Motor nenastoupí trojice útočníků Květoň, Nouza a Walker, která je dlouhodobě na marodce, asi velkým tajemstvím není. „Pojedeme se stejným počtem hráčů jako do Přerova. Možná uděláme v sestavě nějaké drobné změny," přemítá.

Vzhledem k menší vzdálenosti do hlavního města cestuje mužstvo až v den zápasu, domů se bude vracet až v sobotu po čtvrtém duelu.