Vizitka soupeře

Favorizovaný celek od Vltavy měl k všeobecnému překvapení velké starosti už ve čtvrtfinále proti Vimperku. Po domácím vítězství 5:2 prohrál na ledě Šumavanů 2:4, a musel tak svůj postup zpečetit až ve třetím duelu. Ten nakonec jasně ovládl a zvítězil 9:2.

V semifinále se Českobudějovickým postavila do cesty Radomyšl. Soubor ze Strakonicka si vynutil respekt hned na úvod série, kdy dokázal dobýt novou halu Jaroslava Pouzdra (3:2) a do odvety „doma" v Písku si přenesl mečbol. Ten však hráči David servisu odvrátili a v další urputné bitvě vyhráli 1:2. Z rámce těsných výsledků nevybočil ani středeční rozhodující zápas v Českých Budějovicích. Domácí tým svedl s bojovníky z Radomyšle nelítostný souboj, ve kterém byl nakonec o jeden gól lepší a zvítězil 3:2.

Jedním gólem pomohl David servisu k postupovému triumfu bývalý reprezentant Martin Štrba, který naskočil do série až v tomto utkání. Jeho návrat dodal nabitému kádru Českých Budějovic obvyklý lesk. Právě on byl totiž v uplynulé sezoně spolu s jinou jihočeskou ikonou Lubošem Robem tou nejzářivější osobností mužstva. Hokejistů se zkušenostmi z extraligy i nižších ligových soutěží je ale v českobudějovickém celku víc. Jeho branku hájí někdejší gólman Českých Budějovic nebo Vsetína Josef Kučera. V obraně nastupují například Lukáš Chaloupka, Lukáš Vomela a Ondřej Cikán, útočným řadám dodávají další výraznou porci kvality Vladimír Mizera, Roman Fousek či Rudolf Suchánek mladší.

Z domácího tábora

Takovýto hráčský arzenál pochopitelně vzbuzuje u soupeřů značný respekt. Možná překvapivě tak vyznívají slova veselského trenéra Michala Špičky. Ten po druhém vítězném utkání s Táborem B znamenajícím postup do finále prohlásil, že není podstatné, proti komu „Lokotka" v sérii o prvenství nastoupí. „Nechceme si vybírat. Je víceméně jedno, jestli nastoupíme proti Radomyšli nebo David servisu. Pokud chceme uspět, tak platí, že musíme dvakrát vyhrát," prohlásil kouč Lokomotivy. „S Radomyšlí se nám v základní části moc nedařilo, zato proti David servisu jsme odehráli dva výborné zápasy, i když nakonec neúspěšné. Navíc se jedná o divácky hodně zajímavého soupeře," dodal.

Ve zmiňovaných vzájemných zápasech byli veselští hokejisté skutečně favoritovi vyrovnaným soupeřem. Na jeho ledě prohráli jen těsně 4:5, v domácí atraktivní přestřelce pak utrpěli porážku 5:7.

Do finálové série vyrukuje třetí tým tabulky po základní části se stejnými zbraněmi jako do předchozích sérií play-off; v nich ho zdobilo maximální nasazení, výtečný pohyb a trpělivost, což navíc podpořily perfektní výkony brankáře Filipa Dvořáka. Jiný recept na boj s českobudějovickým favoritem Veselští hledat nebudou. „Každá taková série je o momentální pohodě, štěstí a několika málo chybách, které ji mohou rozhodnout. Kdo jich udělá méně, ten uspěje," předesílá Michal Špička.

Program finále

Hokejová válka o prvenství v krajské lize a postup do kvalifikace o druhou ligu odstartuje v neděli v Českých Budějovicích. Nestane se tak ale v novém domově David servisu na „Čtyráku", ale v Budvar aréně. Důvodem přesunu utkání je její větší divácká kapacita. Zahajovací buly padne v 16.30 hodin.

K odvetnému zápasu do Veselí nad Lužnicí se finálová série přesune až v pátek. Nebude-li po dvou střetnutích o novém králi jihočeské ligy rozhodnuto, přijde už o dva dny později na řadu rozhodující třetí zápas na českobudějovickém ledě.