O důležité body budou hrát Jihočeši již ve středu, kdy přivítají nováčka soutěže ze Vsetína, který bojuje o účast v play off. Začátek zápasu je v Budvar aréně v 17.30.

Muž s céčkem na hrudi naskočil ve Frýdku po krátké dvouzápasové pauze. „Měl jsem zranění v dolní polovině těla,“ s úsměvem napoprvé vysvětlil své zdravotní problémy.

Konkrétnější byl až po připomínce, že i věhlasný Jaromír Jágr poměrně přesně vysvětlil celému národu, co trápí jeho bolavé koleno. „Když to řekl Jarda, tak to řeknu i já,“ spiklenecky mrkne a poté pokračuje. „Měl jsem nějaké problémy v bruslích. Museli jsme jednu z nich modifikovat a teď už by to mělo fungovat. Ve Frýdku to z tohoto pohledu bylo bez problémů,“ ujistí.

Zatímco s bruslemi kapitán už žádný problém neměl, těžkou hlavu mu udělal výsledek z Frýdku. Přitom jeho tým vedl hned v úvodu zápasu 2:0 a všechno vypadalo hodně nadějně. „Zápas pro nás začal dobře, vedli jsme, ale potom jsme to doslova odevzdali,“ ještě teď kroutí hlavou.

Hosté šli sice do vedení, ale ještě do konce první třetiny bylo vyrovnáno. „Těžko říct, jestli to byla z naší strany nějaká ztráta koncentrace. První třetinu jsme měli dohrát za stavu 2:0 a utkání by vypadalo úplně jinak. Sám si to moc nedokážu vysvětlit.

Motor inkasoval po vlastních chybách. „Všechny góly jsme soupeři doslova nabídli na stříbrném podnose. To bylo špatné,“ zlobil se. „Už přichází období, kdy by se nám podobné výpadky neměly stávat,“ má zcela jasno.

Po dvou třetinách vedli domácí 4:2, ale rozhodnuto ještě nebylo. Roman Vráblík snížil a jediný gól chyběl k vyrovnání. Ale nepřinesla ho ani závěrečná power play hostí. „Zmobilizovali jsme síly a měli jsme ještě šanci zápas otočit. Ale dopadlo to tak, že jsme neproměnili šance. Jenže už to bylo v té fázi, kdy jsme tahali za kratší konec a soupeř si hlídal výsledek. Přesně tak, jak jsme my měli dohrát první třetinu za stavu 2:0 pro nás,“ lituje.

Jedním z klíčových momentů zápasu byla trestná střílení. Ve druhé třetině měla možnost zahrávat penaltu obě mužstva. Ale zatímco českobudějovický Peter Galamboš neproměnil, Filip Bajtek na druhé straně překonal Ondřeje Bláhu v brance Motoru. „Peter Galamboš to udělal při nájezdu velmi dobře, gól z toho však nebyl. Naopak domácí penaltu proměnili. To byl také jeden z důležitých momentů zápasu,“ přikývne.

Nulový bodový zisk ze sobotního duelu považuje Kutlák za nepříjemnou ztrátu. „Zápas jsme si prohráli kompletně sami, protože jsme ho měli dobře rozjetý. Body jsme ve Frýdku doslova nechali. Je to naprosto zbytečná ztráta,“ ještě jednou zdůrazní.

V minulém týdnu postihl podobný výpadek mužstvo už podruhé. Pondělní vysoká prohra 2:7 v Prostějově se také nečekala. A nepříjemné je to hlavně teď v závěru základní části, kdy má každý bod cenu zlata. „Pro nás je zlatý každý bod po celou sezonu,“ namítne kapitán. „Z tohoto pohledu bych to nijak nezveličoval. Prohráli jsme v Prostějově, prohráli jsme teď ve Frýdku. Všechny zápasy vyhrát nejdou. Třeba nám to pomůže v tom, že se teď chytneme za nos a dohrajeme sezonu tak, jak ji dohrát máme,“ přeje si.

Do konce základní části soutěže už zbývá jenom šest kol a situace na čele tabulky se dramatizuje. Motor vede o pouhé dva body před Karlovými Vary, v závětří ale číhá ještě třetí Kladno s Jaromírem Jágrem. „Tabulku jsem nesledoval celou sezonu a skoro vůbec na ni nekoukám ani teď. Jediné, co mě zajímá, je domácí zápas se Vsetínem. Vždycky se soustředím jen na nejbližší utkání. Tím ostatním se nezabývám,“ zdůrazní.

Že by ale Jihočeši chtěli základní část soutěže vyhrát, s tím se Zdeněk Kutlák zcela ztotožňuje. „Na prvním místě jsme byli dlouhou dobu a samozřejmě bychom ho chtěli udržet,“ deklaruje cíl pro závěr dlouhodobé části WSM ligy.