Do domácí sestavy se vrátili útočníci Karabáček s Heřmanem, naopak se do ní nevešel Doležal. Mimo hru zůstávají marodi Kutlák a Dunn, Beránek a P. Novák si plní své povinnosti u mládežnických reprezentačních výběrů.

Budějovice jsou hokejové město. Nejlepším důkazem byla vyprodaná Budvar aréna i na poslední celek tabulky. Jenže na ledě to žádná legrace nebyla. Začátek zápasu patřil hostím a Strmeň v brance Motoru se rozhodně nenudil. Jihočeši se rozehřívali jen pozvolna a žádný drtivý tlak se v úvodu zápasu nekonal. První třetina nenabídla početnému publiku zrovna záživnou podívanou. Spíše naopak. Z domácí strany bylo ve hře nepřesností až hrůza. Bezbrankový stav byl po první třetině pro Jihočechy bohužel ještě milosrdný.

„Nekontrolujeme kotouč tak, jak bychom měli. Ztrácíme hodně puků. Neudržíme se na kotouči a pak si nemůžeme vytvořit žádné šance,“ konstatoval po úvodním dějství útočník Motoru Zdeněk Doležal. „Věřím, že se naše hra ve druhé dvacetiminutovce zlepší,“ dodal s optimismem v hlasu.

Jenže na jeho slova nedošlo. Naopak. Ve 23. min. nachytal Strmeně nenápadnou střelou Jeřábek a outsider šel do vedení. V přesilovce pět na tři pak zvýšil na 0:2 Jánský a to už bylo zlé.

Domácí hráči byli jako boxer po těžkém k.o. S podobným vývojem zápasu počítal asi jen málokdo…Prospalovi svěřenci zvedali hlavy jen velice těžko. A když už se dostal Heřman do gólové šance, vytáhl skvělý zákrok ústecký gólman Stezka. Motor nedal gól už dlouhých šest třetin za sebou…

„Soupeř se zaslouženě se dostal do dvoubrankového vedení. Můžeme poděkovat jen Honzovi Strmeňovi, že Ústí nepřidalo i další góly. Do třetí třetiny přesto musíme jít s nadějí, že zápas ještě otočíme,“ konstatoval po druhé třetině Doležal.

K obratu skutečně zavelel v přesilovce obránce Pýcha, když od modré propálil vše, co mu stálo v cestě, a snížil na 1:2. Domácí kontaktní gól probudil, konečně začali bruslit a tlačit se do koncovky. Šancí na jejich straně začalo přibývat. Sám se před Stezkou ocitl Heřman, ale nedal.

Jenže při hře čtyři na čtyři vyrobili Jihočeši fatální hrubici, Vrdlovec jel sám na Strmeně a nedal mu šanci. Naštěstí Pýcha svým druhým gólem bleskově kontroval a vrátil Motor do hry.

V závěru si domácí vynutili značný tlak, blamáž už však odvrátit nedokázali…


Branky a nahrávky: 46. Pýcha (Karabáček), 55. Pýcha (Šimánek) - 23. Jeřábek (Vrdlovec, Bolf), 25. Jánský (Roubík), 55. Vrdlovec. Vyloučení: 6:6, využití: 1:1. Rozhodčí: J. Doležal, Vrba – Šiman, Rubáš. Diváci: 6421 (vyprodáno).
ČEZ Motor: Strmeň – M. Jandus, Pýcha, Pavlin, Vydarený Fillman, Plášil – Karabáček, Bradley, Čermák - Heřman, R. Přikryl, J. Doktor - Babka, Dančišin, Šimánek - Endál, Gilbert, M. Novák. Trenéři Prospal a Totter.

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Nezasloužili jsme si vyhrát. Hokej se nehraje dvacet minut, ale šedesát. A to se nám nestalo poprvé. Dvě třetiny jsme odehráli bez šťávy a bez nasazení. Když jsem viděl, jak jsme odehráli třetí třetinu, tak nechápu, proč jsme podobný výkon nepodali i v prvních dvou. Podcenění posledního celku v tabulce nepřipadalo v úvahu. Hráči byli na zápas připraveni. Co s tím budeme dělat? Pracovat. Mělo být volno, tak budeme trénovat."

Martin Štěpánek (Ústí): "Jsme samozřejmě rádi, že jsme v Budějovicích vyhráli za tři body. Po dlouhé době jsme byli kompletní a odehráli jsme dobrý zápas. Hlavně do obrany, čemuž nahrávalo i menší kluziště. Z naší strany pochopitelně spokojenost."