Na pondělní duel se těší i aktuálně nejlepší střelec Jihočechů Lukáš Endál. Také proto, že pochází z Havlíčkova Brodu, který je odvěkým rivalem Jihlavských. „Ta rivalita mezi oběma městy už není taková jako dřív. Trošku jiný zápas to pro mě je. Ale je to jiné, než když mi bylo třeba osmnáct let. Určitě se tím nechci nechat svazovat, ale malinko větší náboj to pro mě mít bude,“ připustí.

Ačkoliv je mezi oběma městy vzdálenost pouze necelých třiceti kilometrů, Endál si nikdy v kariéře za Duklu nezahrál. „Proč? To je otázka spíše pro jihlavské trenéry. Nikdy se mi nikdo z Jihlavy neozval. Asi o mě neměli zájem,“ usměje se.

Motor to na Jihlavu zrovna moc neumí. V předminulé sezoně s ní prohrál všech osm vzájemných zápasů, loni byla Dukla v extralize, ale po jejím sestupu nevyšel Jihočechům ani první letošní duel s nepříjemným protivníkem. Na Vysočině schytali krutý debakl 0:7. „Četl jsem o tom, než jsme jeli do Jihlavy, takže o tom vím. Ale člověk by neměl nějaké série řešit. Každá série někdy začne a pak také skončí. Jak říká náš trenér, musíme jít zápas od zápasu. To je pro nás nejdůležitější,“ zdůrazní.

Bez ohledu na sérii, první duel v Jihlavě moc příjemný nebyl. „Snažili jsme se hrát dopředu a Dukla dávala góly po našich chybách. Důležité je, jestli se z toho dokážeme poučit a věřím, že tentokrát budeme úspěšní. Důležitý bude vstup do utkání, který chceme zvládnout podstatně lépe než v Jihlavě,“ přeje si.

V aktuální tabulce Chance ligy je Jihlava až pátá, což je méně, než se od loňského účastníka baráže čekalo. „Je pořád jen začátek sezony a jednotlivé týmy se teprve dávají dohromady. Trošku se tam měnil kádr. Jihlava je ale pořád kvalitní soupeř a nemůže se koukat na to, jestli je první nebo poslední. Víme, že je to silný protivník, na kterého se musíme dobře připravit a soustředit se na náš výkon,“ má zcela jasno.

Jihlava přijede bez svého největšího útočného esa Tomáše Čachotského, jenž zamířil na měsíční hostování do extraligového Zlína. „Je to výborný hokejista, takže proč by si nezahrál extraligu, když ho klub pustí. Pro něj je to jedině plus. Ale Jihlava je silná s Tomášem Čachotským i bez něj. Tím se nemůžeme zabývat. Musíme mít dobrý začátek a od toho se bude celý zápas odvíjet,“ ještě jednou zopakuje.