Zkuste popsat hlavní příčiny, proč se vám nepodařilo splnit stanovený cíl?
Závěry analýzy, kterou předložili trenéři vedení klubu, vyplývá, že hlavní příčinou byl nevhodně složený kádr. Jak z hlediska věkového průměru, tak i charakteru. Nefungovaly osobní vztahy mezi hráči.

Věděli jste jako vedení klubu o problémech v kabině?
Že něco v kabině nefunguje, jsem se poprvé dozvěděl někdy na přelomu ledna a února. Krátce poté jsem byl informován, že problémy, které se objevily, jsou vyřešeny. Před posledním utkáním základní části přišli trenéři znovu s tím, že vztahy v kabině nefungují tak, jak by měly. A že by byli rádi, kdyby jim vedení pomohlo situaci řešit.

Byly podle vás špatné vztahy v kabině hlavním důvodem, proč mužstvo nepostoupilo ani do baráže?
Jak už jsem uvedl na začátku, podle trenérského štábu to byly právě vztahy v kabině a vysoký věkový průměr týmu. Za sebe bych ještě doplnil, že jsme zaostávali za soupeři v pohybu. Což může souviset s vyšším věkovým průměrem týmu, ale také nemusí.

Hlavní trenér Marian Jelínek v rozhovoru po skončení sezony uvedl, že uvažoval o vyřazení některých klíčových hráčů z týmu. Konzultoval s vámi tento krok, který nakonec neuskutečnil?
Ano. A vedení klubu vždycky stálo za tím, jaké rozhodnutí by se odhodlali trenéři udělat ve snaze klubu pomoci.

Mužstvo, které se vám podařilo pro minulou sezonu sestavit, bylo za pět let fungování obrozeného Motoru nejsilnější. Souhlasíte?
Ano, viděl jsem ho právě tak. V průběhu sezony jsem neměl žádný závažný signál, že bychom měli mužstvo nevhodně složené. Naopak. Ještě jsme v prosinci a lednu usilovali o dalšího třicátníka Jiřího Novotného. Kontakt, ale nikterak intenzivní, proběhl i s bratry Michálkovými. Zejména o Zbyňkovi jsme opakovaně mluvili.

Vztahy nevztahy, neměl se tento tým dostat díky své kvalitě alespoň do baráže?
Podle mého měl tento tým, a myslím tím hráče i trenéry, postoupit do extraligy. Jak říkáte, vztahy nevztahy.

Co bude dál? Novým trenérem bude Václav Prospal. Proč právě on?
Věřím, že s ním přijde vysoká náročnost na hráče jak v utkání, tak i v tréninku. Že z hráčů dostane sto procent. A navíc nepůjde do prostředí, které by mu mělo být neznámé. Jsme dlouhodobě v kontaktu, sbíral informace v posledních letech snad o každém našem utkání. U Vaška letos na jaře došlo k tomu, že se dostal z hlediska rodinné situace do fáze, kdy si může dovolit vrátit se z Ameriky do České republiky. Na rok, na dva, nebo třeba na deset. To nevím. O této situaci jsem věděl, oslovil jsem ho a on naši nabídku akceptoval.

Václav Prospal je aktuálně asistentem trenéra u národního týmu, ale sám ještě v roli hlavního kouče nikdy dospělé mužstvo nevedl. Neskýtá to jisté riziko?
Samozřejmě je to riziko. Ale věříme tomu, že Venca bude schopen přinést do kabiny přesně to, co dlouhodobě chceme a hledáme. S jakým úspěchem, to se teprve uvidí. Vašek má ale jednoznačné charakterové přednosti, které ve svém hokejovém životě dlouhodobě prokazoval. Trenérskou zkušenost má zatím zejména u mládeže. To je pravda. Mimochodem je ve Spojených státech velmi úspěšným trenérem mládežnického týmu. Ale dvě sezony v roli asistenta u seniorského národního týmu rozhodně nelze označit za zkušenost nula. To v žádném případě.

Nový hlavní trenér by měl být také v čele sportovního úseku klubu. Co to v praxi znamená?
Více méně to tak bude, ale pouze u seniorského týmu, ne celého klubu. Venca bude hlavní trenér s rozšířenými pravomocemi, jako to bylo už v případě jeho dvou předchůdců. To znamená, že bude mít zásadní vliv na skladbu hráčského kádru, samozřejmě do limitu našich finančních možností. On sám si sestaví a rozdělí úkoly i v rámci trenérského týmu. Opět se ale musí vejít do finančního limitu. Bude tedy zodpovědný za mužstvo a bude jeho stavitelem. Všechny administrativní věci, které souvisejí se sportovním úsekem, ale dělat nebude. Tuto provozně administrativní činnost má v klubu dlouhodobě na starosti Petr Sailer.

Václav Prospal dlouhodobě žije v Americe. Nebude pro něj při sestavování kádru problém, že nezná detailně hráče našich soutěží?
Možná ano. Venca je ale hokejový fanatik. Třebaže žije v Americe, tak má solidní přehled, jak WSM liga vypadá, a kteří hráči se v ní pohybují. Je to až úsměvné, ale poslední tři roky ode mě po každém našem utkání očekával zprávu, jak zápas vypadal, a kdo a jak hrál. A nejsem zdaleka jediný, kdo mu podával informace o tom, co se na ledě dělo. To je jedna věc. Za druhé se v průběhu léta, které trávil vždycky tady, chodil dívat na naše tréninky a zápasy. Poslední dva roky, kdy je u reprezentace, v průběhu sezony párkrát přijel do Českých Budějovic a vždycky dorazil na naše zápasy. Základní přehled o našich hráčích tedy má.

Realizační tým už si nový trenér vybral?
Je to v jednání.

Bude hodně obměněný?
Je možné, že někteří z členů současného šestičlenného realizačního týmu zůstanou. Ale opravdu nechci předbíhat.

Co se týká hráčského kádru, několik hokejistů má platné smlouvy a dalším jste uplatnili opci. S těmito hokejisty počítáte do příští sezony?
Ano. S těmi trenér Prospal počítá. Ale zda na celou sezonu, to ukáže až jejich výkonnost.

Drtivá většina hráčů má smlouvy platné do konce dubna, takže moc informací o příchodech a odchodech zatím jasných není?
Jednání probíhají. Venca Prospal by měl v nejbližších dnech přiletět. Neznám přesný program národního týmu, ale určitě se sejdeme, abychom na těchto věcech dál pracovali. Od okamžiku, kdy Venca kývl, tak mám skoro každý den dvou až tří hodinové rozhovory s Amerikou (úsměv). Rozhodně nespíme.

Zeptám se alespoň, jak to vypadá se třemi ikonami budějovického hokeje Václavem Nedorostem, Zdeňkem Kutlákem a Filipem Novákem? Budou pokračovat dál?
V první řadě neví oni sami, zda chtějí pokračovat. Až budou mít jasno, můžeme se případně bavit dál.

Měla nepříliš povedená sezona nějakou negativní odezvu od vašich sponzorů? Jak vypadá ekonomická situace pro příští ročník?
Otevřeli jsme jednání s našimi hlavními partnery a musím přiznat, že před čtrnácti dny jsem byl optimističtější než dnes. Ale ještě není nic definitivní. Jednání budou pokračovat.

Rozpočet klubu by mohl být v příští sezoně zhruba ve stejné výši jako letos?
Když se nic zásadního nestane, tak se rozpočet bude blížit tomu letošnímu. Určitě nebude stejný. Letos se nám podařilo sehnat relativně hodně peněz. Všechny jsme se snažili investovat zejména do posílení hráčského kádru zkušenými hráči. Bohužel výsledek byl velmi špatný. Věřím, že se budeme příští sezonu snažit více zabudovávat do kádru naše mladíky. S Vencou Prospalem jsme v tomto smýšlení jednoznačně na jedné vlně. Starší dorost nám navíc vyhrál mistrovství republiky a věřím, že někteří z těchto talentovaných kluků si místo v áčku vybojují.

Kdy budete zahajovat letní přípravu na další sezonu?
Letos budeme mít dostatečný prostor na letní přípravu, což v minulé sezoně nebylo a možná nám to také trochu chybělo. S některými hráči začneme přípravu už šestnáctého dubna.

Kdo letní přípravu povede, když bude Václav Prospal u národního týmu?
Členové realizačního týmu, kteří do té doby budou snad jmenováni. Chtěl bych celý realizační tým představit fanouškům najednou, možná to tak ale nedopadne. Uvidíme. Formát letošní letní přípravy dozná oproti předcházejícím letům dost zásadní změny. Hráči budou rozděleni do tří samostatných tréninkových skupin. Každá skupina bude trénovat pod vedením nějakého kondičního trenéra. Obsah tréninku budou konzultovat s hlavním trenérem.

Budou součástí letní přípravy opět i tréninky na ledě?
Nepočítáme s tím.