Branka Filipa Vlčka už ve třetí minutě zápasu. A pak už jen trápení, vlažný výkon a velké sólo bezchybného Davida Gáby v brance. Tak by se dal ze strany českobudějovického týmu shrnout středeční duel. „Podali jsme špatný výkon,“ smutně přikývne asistent trenéra Motoru Luboš Rob starší.

Soupeř měl navrch nejen v počtu střel na branku (36:30), ale co čekal málokdo, byl dost výrazně lepší i v samotné hře. „Litoměřice si zasloužily body. Jediného, koho bych chtěl vyzdvihnout, je brankář Gába. Věřím, že jsme si podobný zápas vybrali až do konce sezony. Vyhráli jsme s velkým štěstím a po špatném výkonu,“ uznal.

Příčiny, proč jeho tým hrál tak špatně, hledal Rob jen velice těžko. „Trošku nás zlobí marodka. Máme některé hráče nastydlé. Ale bylo tam plno věcí, které bychom i tak měli zvládnout výrazně lépe a uhrávat je. Musíme si to vyhodnotit všichni dohromady, abychom věděli, proč jsme zahráli takhle špatně.“

Mladíci z Litoměřic se představili jako sympatický celek, dobře bruslící, který doplatil pouze na katastrofální koncovku. Jinak si z Budvar arény tentokrát nějaké body odvezl. „Jeli jsme do Budějovic vyhrát a tomu jsme také přizpůsobili taktiku. A to i přesto, že Budějovice jsou zřejmě nejsilnějším týmem v soutěži. Chtěli jsme hrát do útoku a být aktivní po celý zápas. Myslím si, že se nám to podařilo,“ chválil i přes porážku své svěřence litoměřický lodivod Miloš Říha mladší.

„Po většinu zápasu jsme byli lepším mužstvem a hráčům musím za jejich výkon poděkovat,“ pokračoval v pozitivním hodnocení duelu. „Výsledek neodpovídá hře, která byla k vidění. Byli jsme neefektivní,“ konstatoval.

Závěr zápasu přinesl zajímavý moment. Ve vlastním oslabení ujel českobudějovický útočník Petr Vampola. Zkusil kličku do bekhendu, ale střílel už do posunuté branky. O to se postaral gólman Škarek, který ji vykopl, když se odrážel od tyčky. Rozhodčí mu za to udělili dvouminutový trest. „Ještě jsem nezažil, aby za tohle rozhodčí někoho vyloučili,“ kroutil nevěřícně hlavou Říha. „Dneska se gólmani od tyčky odrážejí úplně normálně. Zákrok dělají tímhle způsobem. Neřeknu, kdyby to někdo dával do prázdné branky, ale tohle…“ divil se.

„Mysleli jsme si, že by mohlo být nařízeno trestné střílení. Ale pravděpodobně to rozhodčí vyhodnotili správně. Dvě minuty byly v pořádku. Neumím přesně posoudit, jaká je dnes hranice posunutí branky gólmanem. Ale je pravda, že se při zákrocích většinou od tyčky odrážejí,“ nabídl svůj pohled i Luboš Rob.

Právě gólman reprezentační dvacítky Jakub Škarek byl největším překvapením litoměřické sestavy. Ve třetí minutě ho zaskočil Vlček, ale pak ho domácí už pohříchu moc neprověřili…