Bylo složité najít si nějaký prostor v náročném programu národního týmu a odskočit si do Budějovic na zahájení přípravy vašeho nového mužstva?
V neděli jsme se vrátili ze dvou zápasů ve Francii. Tak jsem si stihl dojet jenom domů vyprat, pozdravit babičky a seznámit se s mužstvem. Pak už mě zase čeká práce u národního týmu.

K mužstvu jste měl úvodní řeč. Co jste chtěl hráčům především sdělit?
Přivítal jsem je do letní přípravy a nastínil jsem jim plány, jak by zhruba měla vypadat. Jakým stylem bude probíhat a kterým směrem by se měla ubírat. Jak by kluci měli pracovat. Minulá sezona tady skončila o dost dříve, než si všichni přáli. Jedenáct týdnů letní přípravy by měli hráči využít k tomu, aby byli dobře nachystáni, až půjdeme poprvé na led.

Vladimír Škoda
Motor vyzkouší v přípravě Vladimíra Škodu a také pět mladých hokejistů



Kdo povede mužstvo po dobu vaší nepřítomnosti, kdy si budete plnit povinnosti u reprezentace?
Můj asistent Aleš Totter nastoupí prvního května. Hráči budou v letní přípravě rozděleni do dvou skupin, které povedou kondiční trenéři. Jednu Franta Bombic, druhou Tomáš Cibulka. Tímto směrem bychom se chtěli ubírat i do budoucna s tím, že možná bychom vytvořili ještě menší skupiny a přibrali bychom nějaké další kondiční trenéry, aby se hráčům mohli daleko více věnovat.

Stále ještě nebylo zveřejněno jméno vašeho druhého asistenta. O něm ještě nemáte jasno?
Jeho jméno je ve hře, ale nerad bych to teď dál komentoval.

Příprava na suchu bude trvat jedenáct týdnů. Nebude až příliš dlouhá?
Dlouhá bude. Ale jakmile jsem se rozhodl, že přijmu roli trenéra Motoru, tak jsem chtěl, aby kluci dostali hned volno a netrénovali. O to dřív, že zahájíme přípravu na další sezonu. Pro někoho to možná bylo překvapení, nebo možná i šok. Kluci mohli mít nakoupené i nějaké dovolené. I to nám do toho nějakým způsobem zasahuje. Na druhou stranu, proč toho času nevyužít a nepřipravit se dobře na další rok. Bez tvrdé letní přípravy to prostě nejde.

Do kdy budete trénovat?
Letní příprava bude trvat do konce června.

Aleš Totter
Asistentem trenéra Václava Prospala bude u hokejistů ČEZ Motoru Aleš Totter



Potom bude následovat dvoutýdenní dovolená?
To jsou věci, které ještě musíme doladit v trenérském týmu, až se naplno připojím po mistrovství světa. Určitě bych chtěl, aby kluci nějaké volno dostali. Ale nechci, aby to byly tři týdny. To určitě ne. Na led půjdeme šestnáctého července a hráči budou vědět dopředu, kdy se po letní přípravě sejdeme.

Chystáte v rámci přípravy tradiční soustředění?
Soustředění jsme zrušili. Podmínky pro trénování máme tady v Budějovicích fantastické. Hodně budeme využívat Sport centrum Delfín a kondičního trenéra Tomáše Cibulku, který se tam pohybuje. Franta Bombic bude mít ve druhé skupině spíše mladší hráče a ti budou využívat hlavně okolní sportoviště.

Tréninky na ledě v období května a června nezařadíte?
Po změnách na trenérských postech v klubu bylo na detailní plán přípravy málo času a led se do něj už nevešel. Já osobně bych ho tam mít ani nechtěl. Myslím si, že kluci by si od ledu měli odpočinout, aby na něj potom šestnáctého července byli správně natěšení a byli po něm hladoví.

Máte hlavní slovo při tvorbě hráčského kádru. Je problém stavět ho zpoza oceánu?
Je to problém. Hráčů je celkem dost. Mají ale značné požadavky. Oni a hlavně jejich agenti. Často se neslučují s představami a možnostmi našeho klubu. V tom začínám shledávat největší potíž.

Hráči, kteří dorazili na úvodní sraz, budou tvořit základ týmu pro příští sezonu?
Chtěl bych, aby se tým vyvíjel. Máme tady kluky pod smlouvou, kteří nastoupí do letní přípravy. K tomu je řada našich juniorů a dorostenců, kteří za sebou mají fantastickou sezonu a je to budoucnost klubu. Je důležité dát jim šanci.

Zhruba s kolika novými hráči počítáte, že by měli kádr doplnit?
Těžko říct. Představoval bych si určitý počet hráčů do tréninkového kempu na ledě. A uvidíme, jestli se nám ještě nějaké další hráče podaří přivést. Budeme na tom pracovat. Tým určitě není hotový a máme zájem o další hokejisty, kteří budou k dispozici na trhu. Po zvážení a debatách s ostatními trenéry i vedením klubu se tak dostaneme do fáze, jestli s těmi hráči začneme jednat, nebo budeme hledat dál.

O konkrétních jménech hovořit nechcete, ale přece jen bych se zeptal na tři budějovické patrioty Václava Nedorosta, Zdeňka Kutláka a Filipa Nováka. Oslovíte je, zda-li by nechtěli v klubu i nadále pokračovat?
Zatím bych to nekomentoval. Všechno jsou to ale místní kluci, kteří pro tým něco znamenají. Teď bych se k tomu však opravdu nechtěl vyjadřovat.

Jakub Babka
Do hokejového Motoru se vrací po sezoně v zahraničí útočník Jakub Babka



To samé se týká i dalšího budějovického hráče Jiřího Šimánka, jemuž skončila smlouva v Hradci Králové?
Ano. To je to samé. Je mi jasné, že veřejnost jména případných nových hráčů zajímají. Je to určitě na zvážení, ale teď je skutečně brzy se o tom bavit.

Kromě role hlavního trenéra jste byl označen jako šéf sportovního úseku v klubu. Co to v praxi znamená? Budete si vy osobně vybírat případné posily?
Jako klub bychom se měli nějakým způsobem dostat do fáze, aby sem hráči chodili proto, že je trenéři chtějí. Ne, aby je přivedlo vedení, a trenér pak pro hráče neměl tu roli, kterou mu vedení slíbí. Takhle to funguje ve spoustě organizací. Ještě si na tohle téma s generálním manažerem Standou Bednaříkem sedneme. Určitě bych ale chtěl mít jako trenér a součást nejužšího vedení týmu možnost vybrat si hráče, které my jako trenéři budeme preferovat.

Vracíte se k národnímu týmu. Do Budějovic se dostanete zase až po skončení mistrovství světa?
Pokud nám dá hlavní trenér Pepa Jandač třeba den volna, tak se tady určitě zastavím. Ale kvůli tomu, že letos byla olympiáda, tak máme hodně našlapaný program. Teď budeme celý týden v Pardubicích, kde odehrajeme v jeho závěru Carlsson Hockey Games. Potom bude třeba krátké volno, tak se na kluky určitě přijedu podívat, jak trénují. Další týden jsme ve Švédsku. Času opravdu moc není. Možnosti být u národního týmu jsem se nechtěl vzdát a Standa Bednařík mě ani nežádal o to, abych se toho vzdal. S nároďákem bych chtěl letošní sezonu dokončit. Plně věřím našim dvěma klubovým kondičním trenérům. Naopak. Je to pro ně šance, aby se předvedli. Jsem přesvědčen, že obě skupiny budou výborně připravené. Franta Bombic k tomu dostane ještě juniory a dorostence, aby je nachystal, než půjdeme poprvé na led.