Pořádně šlápnout do zápasů s papírově slabšími soupeři, to se stále nedaří. „Od momentu, kdy jsme s novým realizačním týmem k mužstvu přišli, chceme, aby skončily výmluvy na to, že se na nás chce soupeř vytáhnout a nemá co ztratit. V této soutěži jsme favorité, a tak k tomu také musíme přistupovat. V každém utkání. To znamená i s poslední Kadaní,“ začíná hodnocení zápasu tak trochu ze široka asistent trenéra Luboš Rob starší.

V Kadani to ale úplně tak nefungovalo. „Nedá se říct, že by to tak kluci nechtěli. Nesmí se ale řešit prostředí, zima na stadionu a různé okolní vlivy. To je třeba klukům dostat z hlavy. Výkony proti těmto celkům prostě nejsou takové, jako když hrajeme proti soupeřům, proti kterým se dokážeme více namotivovat. Motivace vyhrát nad Karlovými Vary nebo Slavií je pro mužstvo větší než proti Kadani. To ale chceme srovnat a je náš velký cíl, abychom to do hlav hráčů dostali.“

Roman Vráblík
Špatný vstup do utkání i zbytečná vyloučení, zlobil se Roman Vráblík

Čtyřicet minut to nebylo ze strany Jihočechů vůbec dobré. „První dvě třetiny jsme byli na výletě,“ nechal se slyšet i hlavní trenér Marian Jelínek na pozápasové tiskovce. Krátce před druhou sirénou šli navíc domácí do vedení. Až ve třetím dějství favorit svého soupeře sevřel a otočil skóre.

„Po druhé třetině jsme měli k mužstvu trochu ostřejší pohovor. Potřebujeme, aby někteří hráči měli stabilnější výkonnost. Máme hokejisty, jejichž výkony se pohybují v sinusoidách. To je další věc, na které musíme zapracovat. I po vítězném zápase klukům říkáme věci, které nebyly dobře,“ zdůrazní Rob.

Přestože výkon měl do ideálu daleko, je třeba ocenit, že tým utkání zvládl, otočil a přivezl si tři důležité body. „Určitě nebylo všechno špatně. Kluci se snažili, ale jejich psychika musí být nastavená tak, že my jsme favorité, jdeme vyhrát a máme patřičné sebevědomí. S tím je třeba vstupovat do každého duelu se soupeři ze spodní poloviny tabulky,“ má Rob jasno. „Abychom v těchto zápasech dominovali. Nemusí to být nutně v celém průběhu utkání, ale ve fázích, ve kterých jsme schopni ho rozhodnout. Pak se nám bude hrát snáz a bez nervů, že v závěru držíme nejtěsnější výsledek,“ přeje si asistent trenéra do dalších duelů.

Po dobu přípravy na mistrovství světa dvacetiletých a samotného šampionátu neplatí povinnost nasazovat ve WSM lize mladé hráče. Ti také ze sestavy Motoru vymizeli. „Máme širší kádr a potřebujeme dostat do hry všechny hráče. Nikdo z našich juniorů zatím nemá takovou výkonnost, aby si místo v sestavě uhrál. Sledujeme je v juniorce i ve starším dorostu. Potřebují se prosazovat tam a potvrdit výkonnost ve své kategorii. Potom mohou jít do prvního týmu. I tak trochu za odměnu. Tak to musí být nastavené,“ tvrdí asistent.

Miloslav Čermák
Hokejisté Motoru v Kadani splnili roli favorita a už zase vedou první WSM ligu

Již v pátek Jihočeši hostí Frýdek-Místek a bude to pro ně třetí utkání v pěti dnech. „Alespoň si ověříme, jak jsme na tom po fyzické stránce. V play off se hraje podobně,“ dobře ví.

Frýdek je farmou extraligového Třince a má svou kvalitu. „Jsou tam velice slušní mladí hráči. Lepší než třeba v Benátkách. Je to kvalitní soupeř a mohl by se hrát pro diváky velmi dobrý hokej,“ láká Luboš Rob příznivce před svátky do hlediště Budvar arény.